Autorski tekst

Nova zvezda Instagrama i pet minuta slave – De Tomaso P72

Slab sam na Italiju. Što sam stariji, shvatam da je sve više stvari koje me fasciniraju baš iz Žabarije. Evo i sledeće patike će biti Diadora N9000. Ali…

…baca mi se pijegla od jahanja na staroj slavi i pravljenja nekakvih retro automobila. Prvo što mi pada na pamet je druga generacije Bube, čisto da se razumemo. E sad, Italijani su bogovi dizajna i marketinga, a moj današnji zadatak je da odlučim da li je novopristigli De Tomaso P72 stvarno vlažni san nadolazećih generacija i održavač proizvođača postera u životu, ili je samo jedna bleda senka onoga što su Italijani nekada znali da prodaju…

Krenimo od imena. De Tomaso ove godine slavi 60 godina od osnivanja, tako da je ovo lepa proslavica, ali ipak podsetimo se da se firma gasila jedno 700 puta, tako da im ne verujem ni u ovom pokušaju da opet zajašu nekadašnju slavu.

Otkud uopšte P72?

Za one koji ne znaju, De Tomaso je kompanija nazvana po prezimenu osnivača, ludog Argentinca iz Italije. Odgovorna za monumentalne hitove kao što su Mangusta i Pantera, ali da se ne osvrćemo sad toliko na to, jer nikada oni nisu mogli da pariraju veličinama poput Ferrarija, Maseratija, pa ni Lamborghinija.

P72 navodno vuče inspiraciju sa nesuđenog P70 iz 1965, koji je bio zamišljen da imenu De Tomaso doda preko potrebni sportski duh i parira pedigreu Alfe, Lancie, Ferrarija, i ostalih koji su svoja imena kalili na stazama, bogazama, i bespućima Italije.

Carroll Shelby je kontaktiran da pritekne u pomoć i da se napravi brutalna sportska mašina sa Fordovim V8 krmkom od 7 litara zapremine (zato je P70), inače ubacivanom u tadašnje trkačke Cobre. Za dizajn je bio zadužen Peter Brock, koji je, za razliku od situacije kad je radio Corvette Stingray, imao samo nedelju dana da se snađe, pa je brže-bolje uzeo Lang Cooper na kom je radio prethodne godine i sklepao nešto da kao liči.

U međuvremenu, Shelby je otišao da se bavi Fordom GT40, a P70 je rasklopljen i rasparčan po policama, da bi ponovo bio sklopljen i restauriran tek nekoliko decenija kasnije, kad je Alejandro De Tomaso već bio umro.

Svako ko nema ozbiljnih problema sa očima neće videti neku bitnu vezu sa P70 i P72 (tako nazvan jer će ih navodno samo toliko biti proizvedeno). Ali će videti ozbiljnu vezu sa dizajnom jednog Ferrarija 330 P4. Koliko god voleo dotični auto, stvarno ne kontam kakve veze treba da ima sa jednom reinkarnacijom brenda De Tomaso, koji sad kao namerno koketira s prošlošću i izbegava forme i dizajnerske jezike svojstvene našem, modernom dobu. Pričam ti priču.

Šarena laža ili prava stvar?

Ono što me dodatno brine u vezi sa novim De Tomasovim čedom je to što je razvojni tim ustvari sumanuta kompanija Apollo, koja je pre dve godine predstavila nakaradni Intensa Emozionale, pored kog i Lamborghini Veneno izgleda smireno i svedeno kao Ikeina porculanska činija za keks.

Norman Choi, biznismen iz Hong Konga je bajazit koji stoji iza svih ovih projekata, e sad, pitanje je da li je on normalan i čovek od ukusa ili je, vrlo političkinekorektnosamojestrane, jedan napaljeni Azijat željan nekakvog dokazivanja i motivisan isključivo da dokonim šeicima proda još jedan egzotični hypercar za njihove kolekcije…

Da, auto jeste vraški lep. Da, auto će imati manuelni menjač u sprezi sa adekvatnim motorom (pretpostavljam da ispod 700 konja neće biti). Da, auto ima filigranski precizne detalje i predivan enterijer iz kog mašemo kako Paganiju tako i Spykeru. Ali…

Ipak ne.

Ne, nema apsolutno nikakve veze sa nasleđem brenda De Tomaso, jer oni nikada nisu ciljali na to da prave preskupe automobile, niti ima ikakve vizuelne konekcije sa istorijom brenda. U redu, ima tu malo i Alfe 8C Competizione, i automobil je nepogrešivo ITALIJANSKI, ali mislim da se pokojnom Alejandru ne bi svidelo to što se najavljuje početna cena od 750K evra. Verovatno će za koji mesec da najave i “najbrži SUV na svetu” koji će imati za cilj da pomrsi konce Urusu i Bentaygi. Uzbuđenju nema kraja.

AUTOR // Matija Dagović
FOTOGRAFIJE // TopGear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *