Predstavljanja

Shelby Cobra

shelby_cobra_bud3_naslovna_4Priča o pilićaru iz Teksasa i njegovom putu ka ostvarenju američkog sna je prepričana stotinu puta obimnim korišćenjem simbolike i metafora. Toliko anegdota, istinitih i neistinih priča, kruži oko ovog pokojnika da buduće generacije neće znati šta je od svega toga tačno. Ko zna, možda ga proglase za sveca i osnuju crkvu, kao što su uradili sa gospodinom „Božija ruka“ (iako je on još uvek živ).

shelby_cobra_bud3_naslovna_13Kako je nezvanična biografija Kerola Šelbija puna plagijata, tako je i njegovo najpoznatije delo kontaminirano lažnjacima. Čak i on sam nije umro kao original već sa tuđim srcem i bubregom. U potrazi za novcem i kapitalom za svoje projekte, Kerol je dozvoljavao mnogima da kopiraju njegovo mehaničko čedo. Alavi preduzetnici su to iskoristili i učinili AC Cobru najrepliciranijim automobilom na svetu. Budite uvereni da nikada niste videli originalnu AC Cobru. Danas ćemo to promeniti. Zajedno ćemo upoznati produkt koji nosi oznaku CSX 8976.

shelby_cobra_bud3_naslovna_6Priča je vrlo zanimljiva i puna obrta. Sve počinje od malog baby-Šelbija koji je imao urođene probleme sa srcem. To nije bitno uticalo na njegov život sve do trenutka kada je zbog toga morao da okači trkačku kacigu o klin i svoju ljubav prema automobilima i trkama preoblikuje shodno novonastaloj situaciji.

shelby_cobra_bud3_naslovna_3Inspirisan Allard trkačkim automobilima, odlučio je da napravi svoj. Njegova početna ideja da ubaci moćni američki V8 motor u mali britanski sportski auto je odmah naišla na zid neodobravanja. Cobra (ime koje mu je mnogo ranije došlo u snovima) je trebalo da bude Austin Healey sa GM-ovim motor. Međutim, bogovi Detroita nisu hteli da stvore konkurenciju svojoj Korveti i odbili su Kerolovu ponudu.

shelby_cobra_bud3_naslovna_7Paralelno sa ovim događajima, u jednoj britanskoj firmi pod imenom AC, dolazi do raznih problema vezanih za snadbevača motora za njihov mali sportski automobil zvani Ace. Iskusni Kerol je to namirisao i video svoju šansu u celoj to priči. Predložio je istu stvar, ovog puta ljudima iz Forda, koju su to prihvatili. Obećali su mu dva motora (veći i manji), čisto da vide šta može da stane u maleno telo AC Ace-a. Šelbi je otišao u Englesku, dogovorio kupovinu šasije, koja je naknadno ojačana, i uvezao je u SAD. U roku od osam sati (bukvalno) spakovali su veći V8 motor, pošto je manji kasnio sa isporukom, i menjač, i krenuli su sa prvim testiranjima. Auto su nazvali Cobra i sve dalje je istorija. Rođena je AC Cobra.

shelby_cobra_bud3_naslovna_14Ni za jednu originalnu Cobru se ne može reći da je standardna ili ne preterano posebna. Neke su samo specijalno posebne, kao recimo ova pred vama. Rеč je o jubilarnom modelu nastalom 2012. godine povodom pedesetogodišnjice nastanka prve Cobre. Napravljeno je pedeset modela koji koriste potpuno originalan oblik AC Ace-a kao i prva Cobra koja je skopljena u Americi, samo je ispod lima moderna, današnja tehnika. Možemo to nazvati fabričkim restomod-om, a ovo je i dalje potpuno originalan Shelby proizvod.

shelby_cobra_bud3_naslovna_17Ispod lima se nalazi moderan aluminijumski V8 sa direktnim ubrizgavanjem, kapaciteta 289 kubnih inča (a vi malo izguglajte koliko je to po naški). Motor je napravljen tako da izgleda kao da i dalje koristi karburatore i ostalu davnoprošlu tehnologiju kako bi vizuelno bio što približniji prvoj verziji. Šasija je dodatno ojačana, vešanje je unapređeno i stare kočnice su zamenjene modernim. Sve ostalo je onako kako je bilo te davne 1962. godine. Prelepo, ako mene pitate. A simbolika me prosto tera da kažem i ovo: „Otrov se čuva u malim bočicama“.
.

 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *