Rally

5. Santa Domenica Rally Show

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_12Ono je doba godine… Ono je doba kada se u trgovačkim centrima polako stvaraju gužve. Ono je doba godine kada petkom svi debelo ranije beže s posla, pa se nađete u nesnosnoj gužvi već u 13h. Za oktanoglavce i ljubitelje relija pak, ono je doba godine kada se oblače gumene čizme, topla, po mogućnosti stara, odeća i kabanica. Znaju da će nakon nedelje auto prati još mesecima od blata – ali osmeh ne silazi s lica. Cilj – Savrščak, šljunčara porodica Horvat i Draclin, između savskog nasipa i Samobora – na Rally Show Santa Domenica.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_3Bilo da ste gledalac, bilo deo posade koja nastupa na sad već kultnom reliju – idete među poznate face domaćeg i stranog auto-sporta, u gomilu publike žedne dobre akcije. Ovaj događaj je postao toliko poznat da već i Mađari znaju put do Savrščaka, pa rado upute i lokalce koji se izgube putem.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_15Rally Show svake godine marljivo pripremi ekipa AKK-a „Sveta Nedelja“ pod vođstvom Danijela i Tajane Vojvodić. Prvenstveno nas je privukla početna ideja relija „za male pare“ na kom može nastupiti ko god želi, ukoliko mu automobil zadovolji minimalne tehničke uslove. Hrvatska reli scena se menja sporo i zbog toga je izgubila veliki deo publike. Nema one kritične mase koja pokreće ljude. Ovde vlada posebna energija i svake godine sve više ljudi dođe da se druži u blatu.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_5Od 133 prijavljene posade na startnoj listi našlo se čak 109 posada u širokom opusu automobila, od bagija, preko WRC, R5 i „velikih N-ova“. U najvećem broju bilo je ipak automobila sa isteklom homologacijom, složenih s kućnim budžetom i puno dobre volje.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_4Poučeni prošlim iskustvom, organizatori nisu dozvolili da reli postane žrtva sopstvene popularnosti, pa su listu ograničili na 140, utrostručili servisno parkiralište i pripremili zone za gledaoce. Bageri su radili cele nedelje na pripremi staze kako bi sve prošlo u najboljem redu.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_14Najljući konkurenti ove godine bili su Beppo Harrach, Krisztian Hideg i domaćin Juraj Šebalj. Sva trojica već su se dokazali na ovom terenu i pokazali brzinu. Juraj i Beppo su već po jednom pobeđivali na Santa Domenici, a Hideg je prošle godine ovde bio na postolju kao trećeplasirani. Kao i uvek, pojavila se zavidna količina mađarskih posada sa snažnim Mitsubishijima, praćenih uvek atraktivnim Ladama 2105 i VFTS. Susedima je ovaj reli postao omiljena destinacija krajem godine. Razlog je, pre svega, makadamska podloga. Slično je i sa hrvatskim vozačima, među kojima su se do sada najspremnijima pokazali auto-krosisti.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_8Kružni brzinski ispit Savrščak vozio se u dva smera – levi (12,5 km) i desni (14,10 km). Ovakav koncept garancija je zabave za publiku kojoj je sve na udaljenosti od par minuta hoda. Na stazi ima skokova, prolazaka kroz vodu, tehnički zahtevnih delova i širokih bezbrižnih delova. Uz uvek impresivne automobile s pogonom na četiri točka, najviše ovacija dobijali su srčani i beskompromisni vozači manjih klasa.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_9Uprkos magli, hladnoći i kiši, koja se pred kraj dana polako počela pojačavati, publike je bilo na zaista zavidnom nivou – i bila je glasna. Ovo je „pomoglo“ da nemali broj posada pretera i završi reli s kvarom uz stazu. Makadam je nakon 300 i više prolaza postajao pravo bojno polje, izrovan i opasan za manje spremne automobile.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_10Par neočekivanih prekida otegnuli su celu priču do sumraka. Kako bi četvrti brzinski ispit trebalo da se vozi po mraku, organizator ga je iz sigurnosnih razloga otkazao, odnosno on je bio proizvoljan.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_7Beppo Harrach i Antal Kovacs ove godine su došli sa Ford Fiestom R5, automobilom koji je na korak do modernog WRC-a. Iako su obojica rekli da će štedeti automobil, po vožnjama se to nije moglo zaključiti. Posada Harrach/Jahn na kraju je slavila ispred mađarske posade Hideg/Kerek s punim minutom prednosti. „Pazili smo auto i nastojali da odradimo kvalitetan trening. Publika i atmosfera su bile odlične“, rekao je Beppo. „Bilo je odlično, dali smo sve od sebe, ali se moj auto ne može ni vešanjem ni performansama meriti s mnogo novijom Fiestom R5. Čestitam Beppu“, zaključio je Krisztian Hideg, koji je i ove godine nastupio u Mitsubishiju Lancer EVO VII. Sa samo 15,2 sekunde zaostatka bila je posada Šebalj/Klinc. „Na prvom brzincu nismo imali sreće, ostali smo iza jedne sporije posade. Ostalo smo malo stisnuli i – isplatilo se“, rekao je dobro raspoloženi Šebalj.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_11Ovoj je ekipi u par navrata dobrano zapretio još jedan veteran auto-sporta – Ivan Kodrić s Mitsubishi Lancerom, koji je uz slegnuta ramena rekao „Nisam imao sreće, prvi put sam izbegavao jedan auto, pao u grabu , nisam imao rikverc. Drugi put sam stigao posadu s ’peglicom’, a treći i četvrti put mi je pukla poluosovina. A to je tako… Trke.“

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_2Od domaćih takmičara, nastupile su posade Rabrenović/Mitrović, Rocco/Petrović i Simić/Kadić. Vladica je upravljao Seat Ibiza Kit Car-om i ni u jednom momentu nije izgledalo kao da se vozi oprezno, pa je u finalnom plasmanu završio na petneastoj poziciji, dok su timske kolege, Ernstedt/Milojković, sa kojima je delio automobil napravili 60. vreme po redu. Ekipa Rocco/Petrović nastupila je u dobro poznatoj Subaru Imprezi STI i nakon prvog brzinca bili su na osmoj poziciji, ali su u finalnom plasmanu uspeli da naprave tek dvadeset četvrto najbolje vreme. Peugeot 106 XSI, za čijim volanom su na smenu nastupali Kadić i Simić, plasirala se kao 85. odnosno 95.

santa_domenica_2014_bud3_naslovna_1Santa Domenica ostaje događaj sa najviše energije na hrvatskoj reli sceni. Razlog je pre svega taj što nema težinu takmičenja kao ostali reliji koji se voze u prvenstvu. To je privlačno novim posadama i svima onima koji žele doći, voziti za gušt i opustiti se, bez stresa oko rezultata. I ove je godine bilo žrtava vlastite taštine koje smo, zbog neprimerenog i nesportskog ponašanja, izuzeli iz ovog izveštaja. Nadamo se da će ovaj Rally Show pre svega ostati upravo to što mu i ime govori – šou za vozače i publiku, odrađen na profesionalnom nivou. Još jednom zahvaljujemo organizatorima na odličnom događaju i svim posadama koje su nastupile na Savrščaku 30. novembra. Vas pozivamo da, ako ste propustili ovaj događaj do sada, svakako dođete sledeće godine. Vidimo se 2015, u „ono doba godine“.

Autor: Miroslav Zrnčević

Fotografije: Stefan Šobot, Aleksandar Savin, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *