Autorski tekst

Enterijeri prošle budućnosti – Top 5

Autor /

Deo automobila koji treba vama da bude najviše posvećen jeste enterijer. Zbog naše posvećenosti vama, simbolično smo odlučili da ova objava, sa rednim brojem 1000, bude upravo o enterijerima. Kako bud3 nije sajt napravljen po kalupu, već se kroz njega prožimaju strune ljubavi, piva, brzine i mirisa benzina, na vama je samo da spustite u nižu, ako već niste, i pridružite nam se u nikada do sada viđenom putovanju. Spremite se, polećemo.

5. Lancia Orca

Ljudi imaju podeljena mišljenja kada su komande na volanu u pitanju. Za neke su savršeno ergonomsko rešenje, a za druge su nepotreban način da se vozač odvoji od klasičnog iskustva vožnje. Znate, onog sirovog, istinsko egzistencijalnog i u svemu posebnog doživljaja upravljanja automobilom? E tog osećaja.

Jedan od pionira i zastupnika ove vrste tehnologije jeste koncept predstavljen od strane Italdesign-a 1982 – Lancia Orca Concept. Za nas auto izgleda više kao neki Citroen projektovan od strane Marcella Gandini-ja nego automobila na kome se nalazi logo kompanije Lancia. Bez obzira što je na testu aerodinamičnih sposobnosti izmeren koeficijent otpora vazduha 0.245 (skoro kao cigla), nas ovaj auto više zanima iznutra. Enterijer krasi volan koji se koristi za sve moguće operacije, a zajendo sa konzolom, koja izgeda kao iz “Zvezdanih staza”, oduševljava ljubitelje širom svet i dan danas.

Iako auto izgleda čudno. iz moje perspective, ono što sledi tek će vam izmamiti osmeh na lice.

4. Mercedes-Benz VRC

Na Ženevskom sajmu automobila 1995. godine, Mercedes je predstavio revolucionarno otkriće. Naime radi se o automobilu koji je mogao da menja klasu kojoj pripada na osnovu dela koji se dobija uz njega. Limuzina, kabriolet, karavan ili pik-ap? Šta god vam u datom momentu zatreba u svega par minuta mogli ste promeniti na ovom VRC Mercedes-Benz-u. Sve u svemu koliko god zanimljiva ta funkcija bila, pravo blago ove “mečke” nalazilo se unutra. Enterijer je po svemu sudeći normlan? Da, bio je u toj nekoj, nazvaćemo je, standarnoj verziji. U eksperimentalnom izdanju komandne funkcije zadivljujuće su i ljudima 21. veka.

Volan, papučice gasa i kočnice zamenjene su takozvanom „drive-by-wire” tehnologijom. Džojstici poput onih na helikopterima integrisani su u enterijer ovog nesvakidašnjeg četvorotočkaša. Unutrašnjost je dosta napredna. Tu se nalazi ekran koji je `95 pokazivao sve potrebne informacije vezane za mehaničke i druge komponente vozila. A sve osim volana nalazi se tamo gde bi očekivali od nemačkih proizvođača. Definitvno razmišljanje izvan kutije, nesvakidašnje za nemce.

3. Maserati Boomerang

Ma ovo je prepakovani Passat. Ne baš, ali ova Đurđova muza uticala je da se pojedine linije ovog koncept vozila jasno ocrtavaju na VW Passat-u i Golf-u (Mk1) iz 1973. godine. Ovaj zanimljivi automobil ističe se ne samo činjenicom da postoji jedan jedini primerak na svetu već i eksterijer brušen u neverovatnu sklupturu punu izlomljenih linija. Pravi dragulj ovog izvandrednog primerka jeste konstrukcija, položaj ali i sam izgled volana i njemu pripadajućih delova.

Italijani su se dosetili da bi lakše i preglednije bilo postaviti sve potrebne informacije, u vidu kazaljki i brojčanika, u sam volan. Tako su na kraju dobili tahometar, prekidače za svetla, migavce i druge džidža-bidže na stubu upravljača. Možda je cela konstrukcija gabaritnija i nikada ideja nije zaživela, ali sve se to njemu oprašta jer – italijan. Mogu se kvariti, biti loše konstruisani i izgrađeni, ali strast koja je u te automobili utkana… je neponovljiva.

2. Peugeot 907

Iako niko nije mogao da nasluti da će se iz zemlje gracioznih francuza izroditi V12 čudovište, koje su čuje, ni manje, ni više nego kao napad terorista na Al Hab… nešto. Čini mi se kao da su uspešnu formulu prekopirali iz Mercedes McLaren SLR-a. Liče, jel da? Ovo glamurozno vozilo, koliko god bilo zanimljivo unutra je zaista ne više od automobila za izložbu. Naime pompezno dizajnirani enterijer potpuno je ne funcionalan. Touch-screen unutar istog nije baš na dodir, a i digitalni tahometar i instrument za pokazivanje brzine su ne više od JPEG fajla pravo iz Windows-a. Ne postoji ni jedan delić elektronike koji radi unutar ovog prelepog vozila. Tačnije ne postoji nikakva elektronika unutra.

On je zapravo čista mađioničarska predstava. Iluzija bez tačno definisanog cilja i namene. Napravil su auto bez odlučnosti da ga ikada masovno proizvedu. Šta reći? Klasični francuski potez.

1. Nissan CUE-X

Ispod elegantne, minimalističke kože krije se elektronsko vešanje, upravljanje svim točkovima i algoritmi od kojih se mozak zbunjuje. Ali sve to jede magla zaborava haotičnog enterijera. Fascinacija mekanim površinama šire narodne mase i dan danas traje. Unutrašnjost koja čini da glava ekspodira i svaki milimetar zenice hrli da sa prekomernom slašću upije apsolutno svaki delić futurističkog kokpita.

Integrisan touch-screen oduzeo je vazdušni jastuk. Volan ima samo jedan krak koji ga povezuje sa stubom i zaista se po ovom konceptu može primetiti da je Nissan već 1985. godine osetio u kom će se pravcu cela industrija kretati. Skroro pa svaka inovacija enterijera nalazi se u najnovijim modelim Mreces-Benz-a, BMW-a i Audi-ja. Na kraju krajeva, ne čudi što je ova elektronska revolucija delom došla sa dalekog istoka, iz Japana.

Ovo je samo vrh ledenog brega moćnih enterijera koncept vozila. Koji bi ste vi automobil sa nesvakidašnjim enterijerom voleli da vidite na našim ulicama?

5
5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *