Autorski tekst

Ekološke babaroge – Top 6

Autor /

Dobrodošli na sajt koji vam neće prikazati najbolji mali gradski automobil za vaš džep. Ekonomično… Šta? Ne, iskreno, u to se ne razumemo. Dobri smo u tome da vam predstavimo listu nebuloznih stvari u neprihvatljivo vreme. Koje je to vreme, pitaš se dragi čitaoče? Vreme je gore nego što si mislio. Eko-grin fašisti udaraju tamo gde najviše boli. Lupaju nam u svetinju – auto-industriju. Kako mi nismo protiv toga i obožavamo 1.0 EcoBoost motore (ironija), samo za vas, dragi budžovani, pripremili smo listu automobila sa najvećom zapreminom motora. Da stvar bude interesantnija, bez Fordovih, Ševroletovih i Dodžovih „kamiona“. Lista je čisto Evropska. Izvolite, zavirite u najjače mašine sa starog kontinenta.

6. Bugatti Chiron

Prvo pa muško! Ne samo što je bezobrazno lep on u sebi sadrži nit nasleđa kojim se mnogi kraljevi ne mogu pohvaliti. Zaostavština firme Bugatti tokom godina toliko je evoluirala da je Chiron savršeno remek-delo kojim se Francuzi hvale i kod Žan Kloda na večeri. Ono što zaista čini vaše dlake na ruci pravim jeste srce kroz koje ova plava krv teče. Ogromni W16 zapremine 8.0 litara je najveći motor u novom fabričkom automobilu. Trenutno. Na svetu. Možda brojka i nije zaslužila aplauz, jer se posle Veyron-a ipak očekivalo isto, ako ne i više kubnih centimetara. Sve u svemu, auto je upečatljiviji, masivan, snažan i pravi plemić. Sposoban, kul princ, plemić. Bata koji u filmu spasi lepu princezu i sa njom odlazi u zalazak… Shvatate. Veličanstveno, nemam reči.

5. Rollce Royce Phantom

Ovaj Grof malo kvari Bugatti-jevu „plemićku“ priču. Zašto? Pobogu, pa to je Rollce Royce. Kralj luksuza i gospodar druma. Neprikosnoveni, neosporavani šampion svega. Ikada. Britanci su ubedljivo “odstranili” svakoga ko se ikada usudio da pomisli da može napraviti nešto približno ovom nivou luksuza. Sad kako se taj luksuz ne bi shvatao olako ispod teškog, blještavog tela nalazi se pravi Tihi Don. Ispred vaših nogu odigrava se prvi svetski rat zajedno sa Boljševičkom revolucijom, a vi nemate pojma da se to događa. Motor sa čak dvanaest cilindra zapremine je 6.75 Litara. Isti taj motor nalazi se, voleli ga ili ne, u najekskluzivnijem SUV-u današnjice, RR Cullinan-u. Monstruozan je. Nekako tih i miran, ali kad vam baš „zagusti” računajte na njega. Oslonite se na svih 563 prelepih, pripitomljenih „konja“ i 900 najfinijih „njutna“ obrtnog momenta koje novac može da kupi. Možemo ga opisati, u celosti, kroz samo jednu reč engleskog jezika – astonishing!

4. Lamborghini Aventador

Kompanija koja se toliko odupire „daunsajzingu“ i kreiranju malih motora,  da je to fascinantano. I zato treba poštovati svaki centimetar Lambovog V12 agregata. Takav jedan vrišteći V12 nalazi se u Aventador-u i zahvaljujući zapremini od 6.5 litara jedan je od najvećih modernih produkcijiskih agregata. U osnovnoj, Aventador S, varijanti razarajući bik proizvodi moćnih 730 konjskih snaga na čak 8,250 rpm-a. U najjačoj, SVJ, opremi ta cifra dostiže uzbudljivu 791 konjsku snagu. Brojke kao brojke kod Lamborghini-a uvek su spektakularne, ali istinsko ushićenje dolazi od zvuka, koji blago rečeno, kao iz raja da je izašao. Zaista jedan od retkih automobila čiji motor u potpunosti dopunjuje i kompletira izgled i automobil je kao celina apsolutno bez greške.

3. BMW serija 7

Ako Mercedes-Benz S klasa predstavlja džentlmena u fraku, onda je serija sedam zasigurno Majk Tajson u košulji gde dugmići simbolizuju cepanje atoma . Veliki, luksuzni sportista i ovog puta odvaja se od konkurencije na klasično BMW-ovski način. Umesto da luksuz bude na prvom mestu ovde on vodi mrtvu truku sa voznim karakteristikama. Ne sporim da je luksuz na nivou S klase ili A8-ice, samo su se vodili mišlju da ako auto nema dinamične vozne karakteristike onda to nije pravi Bavarac. Jednostavno rečeno, ovo je ogromna teretana koja želi da bude vožena od strane vas. Možda i nije najpametnije doći na bud3 Track Day u ovoj lađi, ali na autoputu BMW se postarao da retko šta može stići ovog munjevitog diva. BMW 760i je udoban, brz kao đavo i ukoliko se doda M prefiks, unapređena suspenzija i upravljačke komponente učiniće da on postane vaša druga kuća, uslovno rečeno. Ako ništa košta kao kuća…

2. Bentley Mulsanne

Iako smo se pre par dana zvanično pozdravili sa ovim prelepim Bentley-evim modelom, na našoj listi se našao, jer pojedini primerci još nisu napustili majčinsko gnezdo prodajnih objekata ove ekstravagantne britanske auto-kuće. Shodno tome možemo ga uvrstiti u „nove“ modele, a njegov V8 6.75-Litara monstruozni agregat ubrajamo u ovu počasnu listu. Možda nije najjači ili najglasniji motor na ovoj povelji ali je tu od 1959. godine. Da, isti onaj motor koji se nalazio u ……… L-series …………. modelima. Fascinantno dug staž, zar ne? Svih 530 „konjića“ i 1100 nikad glađeg obrtnog momenta sada predstavlja istoriju, jer su im dani odbrojani. Tužna informacija, pogotovo kad znate da odlazi automobil u kome je „putovanje završeno, pre nego što je počelo“. Klarskonu je suza krenula, verujemo.

1. Ferrari 812 Superfast

Što bi rekli italijani „megilo per la fine“ ili na srpskom „najbolje za kraj“. Nazivaju ga jednim od najboljih V12 motora ikad. Zanimljivo je da u vreme Ferrari-jeve elektrifikacije i V8 motora na tržište dolazi V12 agregat od 6.5 litara zapremine, koji uslovno rečeno prenosi divnu misao Enca Ferarija na ovaj automobil. Naime osnivač je davno rekao kako za cenu mašine u stvari kupujete motor, sve ostale delove automobila dobijate gratis. Kakav šarlatan, rekli bi ste, ali verujem da ako ste barem jednom čuli anđeoski italijanski hor, da vam je vilica omekšala. a mozak ušao u kolotečinu obrtaja koju samo strastveni italijan zna da napravi. Kada jedan od najboljih motora uparite sa ultra brzim italijanskim menjačem sa dvostrukom-spojkom…. Dobijate simfonijsku harmoniju. Dobijate Ferrari 812 Superfast. Savršenstvo.

6
6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *