Autorski tekst

Mala zemlja velikih junaka – Top 6

Autor /

U susret velikoj svetskoj ekonomskoj krizi, sve većem zagađenju vazduha, globalnim pandemijama i pokušaju zdravijeg života, odlučili smo da vam danas predstavimo najjače nove modele automobila koje možete trenutno kupiti u Srbiji. Ispred vas se nalazi bataljon sa šest razarača i uništitelja asfaltnih površina. Nesvakidašnji novi modeli po snazi motora najmoćniji su predstavnici svog brenda na našim prostorima. Uživajte.

6. Lamborghini Urus

Iako se kroz ovog italijanskog pastuva prožima nemački DNK to mu više daje nego uzima. Nemačka dugotrajnosti i izdržljivosti kombinovana sa italijanskom opijenošću automobilima predstavlja dobitnu kombinacuju za drugi po redu Lambov SUV. Razarajući bik sa nemačkim mehaničkim srcem fantastičnih je sposobnosti. Veliki režući 4.0 litarski V8 snage 650 “konja” zaista upotpunjuje fascinantni, pomalo zastrašujući dizajn Urus-a. Definitivno će bik iz Sant Agata Bolonjeze oduševiti čak i one koje automobile razlikuju samo po bojama. Pak, oni koji se malo više razumeju u automobilizam shvatiće kako motor nije jedina stavka doneta iz Dojčlanda. Volan, infotejment ali i većina plastičnih delova preuzeti su iz Audi-a. I dok jedni pričaju kako je to uzelo danak na polju ekskluzivnosti i osećaja posebnosti, nema sumnje da će ovaj veličanstveni SUV, u žutoj boji, ostavljati ljude bez reči u bilo kom delu prelepe Srbije.

5. BMW M5 First Edition

Kako da lista najmoćnijih prođe bez njega. Večiti neprijatelj širokih mesnatih pneumatika koji u samo nekoliko dodira papučice gasa nestaju u vatri i dimu. Razarač iz Bavarske, upravo ovaj divni primerak, najjači je novi BMW kojeg možete kupiti odmah u Srbiji. Iako je jedan od 400. primeraka ograničene prve edicije (First Edition)  i dolazi u nestvarno lepoj „Frozen Dark Red“ boji sa crnim detaljima na eksterijeru, nije  time  zaslužio pominajnje. Na ovoj listi se našao iz drugog razloga. Ispod velike haube skriva se pravi bacač plamena zapremine 4.4 litara i snage čak 600 bavarskih jahača apokalipse. Silina ovog sedana pre samo par godina bila je rezervisana za superautomobile i nepojmljivo je bilo da će jedan četvorosed imati tu količinu snage u sebi. Novi M5 ne samo da uspeva da prati ritam starijih zvezda, već je sa ubrzanjem od 0-100 km/h za 3,4 sekunde dovoljno brz da prati tempo Ferrari Rome, kao i da ostavi u prašin dosta bučnije i sirovije mašine. Na kraju dana BMW M5 zaista je jedna izvandredna vozačka naprava koja istinske ljubitelje dovodi do ludila.

4. Bentley Bentayga V8

Neočekivano je jedna luksuzna drumska jahta našla svoje mesto na listi najjačih novih automobila u Srbiji. Ogormna snaga koja sa porastom brzine eksponencijalno raste i subjektivni osećaj kao da će rasti u nedogled, omogućava vam više nesvakidašnjih užitaka. Jedna od njih je, recimo, ispijanje hladnog šampanjca pri brzini od 290 km/h ili ako tašta previše zna o vašem ljubavnom životu priredite joj srčani napad za svega 4,5 sekudne. Predivni četovorlitarski V8 agregat snage 549 elegnatnih britanskih galopera upotpuniće Vam ekstavagantni osećaj britanskog monarhijskog SUV-a. Primerak koji je trenutno jedini dostupan u Srbiji u prelepoj je specifikaciji i zaista je biser groteske autoindustrije.

3. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Za razliku od zemljaka, Urus-a, Alfa ispred vas pravi je čistokrvni italijan. Može biti vrlina ali i mana, jer čim je kročio na teritoriju Republike Srbije svi automehaničari već su saznali za to. Šalu na stranu, ovaj neverovatni SUV najjači je novi Alfa Romeo dostupan za kupovinu u Srbiji. Izvandredni Stelvio dobio je tretman belog trougla sa četvorolistnom detelinom i time je postao ne samo najjači Alfa Romeo na našim prostorima, već je rame uz rame sa Guliom Quatrifoglio. Generacijama unazad Alfa je pokušavala da vrati izgubljeni duh 75-ice – „zadnje prave alfe“, ali bezuspešno. Stavljala je V6 motore u male hečbek automobile i posle nešto manje od 30. godine Alfa Romeo oživeo je duh predaka, neprocenjivo nasleđe i bogatu istoriju kroz dva nova modela. Jedan od ta dva baziran je na SUV platformi. Pošto je motor „iz“ Ferrari-a, platforma je manja bitna. Blago rečeno, neverovatni 2.9 litarski V6 motor proizvodi 510 „konja“ pravo iz Maranela. Iako „fale“ dva cilindra, ovaj motor je i više nego dovoljan da uzburka svaku emociju i vašoj moždanoj masi omogući momenat za pamćenje. Brojke nisu bitne, iako su one nepojmljive za jedan SUV ovih gabarita. Emocija je faktor kroz koji će te propasti u drugu dimenziju pri kupovini neponovljivog Alfa Romeo Stelvia.

2. Audi R8 V10

Superautomobil koji harizmom na nemački način pojavom oduševljava sve oko sebe, a one odabrane u njemu naježi i fascinira brzinom. Astronomski uspeh prve genracije R8-ice uticala je na nastavak loze jezivo brzih Audi-evih modela sa motorom pozadi. Upravo ova nova R8-ica, poboljšani naslednik, uspeo je da sačuva i nadogradi stari recept. Apsolutno svi parametri novog Audi-a unapređeni su i sam automobil predstavlja veliki pomak u odnosu na predhodinka. Revidiran je tako da sa ponosom predstavlja vrh ponude giganta iz Ingolštata. Jedan takav žuti i ljuti, našao se na našim prostorima, prelepo opremljen i sa odličnim specifikacijama. Radi se o poznatom Lamborghini-evom V10 agregatu zapremine 5200 kubnih centimetara koji proizvode čak 620 konjskih snaga. Zahvaljujući tolikoj snazi ali i pogonu na sve točkove, Audi R8 „stotku“ iz mesta dostiže za 3.1 sekundu. Maksimalna brzina od 331 km/h još jedan je u nizu impresivnih nemačkih dostignuća. Tako da ne čudi što je upravo ova R8-ica sa ovim specifikacijama najjači novi Audi koji možete kupiti na teriotoriji Republike Srbije.

1. Mercedes-Benz G63 Brabus 700

Kao najsnažniji novi automobil na teritoriji Reublike Srbije našao se jedan mermeni blok. Doduše, ne bilo kakav. Crnji od noći, ovaj ovde komad najfinijeg mermera, nađen je u Hadu sa namerom da otima duše, a Brabus ga je uzeo pod svoje okrilje i kao takvog, jezivog i mističnog umočio u reku vatre – Flegeton. Posle izvlačenja iz iste sam Brabus uplašio se šta je to stvorio i pustio iz fabrike pravu jednu demonsku zver, koja sada hara Srbijom. Ako mi ne verujete na reč o samom ritualnom procesu svedoči zvezdano nebo koje govori o hiljadama duša utopljenim u ovu modifikovanu G klasu. Posvećenost detaljima zasigurno ne dolazi od čovečije ruke. Sve što može, sija, svetli i čini ovaj crno – žuti Brabus još posebnijim. Ono glavno, duša i istinska neukrotivost ove zveri dolazi ni manje ni više nego iz V8 agregata zapremine 4.0 litara i čak 700 konjskih snaga. Složićemo se da brojke ovako moćnog SUV-a nisu bitne ali kako je ovo unikatni primerak broj 1. savršeno pristaje ovom Titanu, jer je ne samo prvi na našoj listi već i u srcima onih koji vole raskoš, slavu i moć.

6
6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 komentar

  • Odličan tekst