Bud3 101

Corvette C7 Stingray – Gibanj will never die!

Nova Korveta C7, kruna celokupnog GM arsenala, predstavljena je u Detroitu i donosi nam, pored ostalog, povratak imena Stingray i amblem čuvene raže. Iako mi u Evropi ne ginemo baš za tim automobilom, u Americi uveliko traju velike rasprave, tumačenja i komentarisanja nove generacije. A zašto se onda mi bavimo njom?
Tržište Severne Amerike je veliko. Iako se praktično sastoji od dve države, broj stanovnika i njihova kupovna moć je proporcionalno vrlo slična evropskoj. Zato je fama i tenzija oko nove Korvete uvek prisutna, ona je ponos i dika američke automobilske industrije. I baš zbog toga je zanimljivo ispratiti forume i automobilske sajtove, čitati reakcije ljudi na novi model i na kraju doneti lični zaključak. To je nešto što nama u Evropi nedostaje.
Korveta se vrlo teško odvaja od tradicije. Prošli model je svojim nepreklapajućim farovima napravio drastičan dizajnerski pomak u odnosu na sve prethodne generacije (osim prve, koja je priča za sebe); toliko veliki da ostatak automobila nisu ni dirali. Žargonski rečeno, usrali su se da će da ih linčuju zbog te promene. I to je skroz kul, ne smeš da se zezaš sa Korvetom. A zašto ste onda, pobogu, napravili ovo čudo?
Od svakog novog automobila očekujete korak napred, nekad veći, nekad manji, pa tako i od Korvete. Da li su ovog puta napravili preveliki dizajnerski iskorak? Auto je zadržao prepoznatljiv oblik: duga hauba, mali kokpit, veliko i odsečeno dupe. Tu je i usis iza prednjih točkova, jedan od dizajnerskih obeležja Korvete. Novi detalj su mali bočni prozori iza stubova. Zadnji farovi nisu više okrugli, već višeugaoni i meni previše liče na one na Kamaru. Ceo zadnji kraj bih mogao da svarim, asocira na prošle modele Korvete i prihvatljiv je. Ali ostatak…
Prvo, ne vidim preteranu razliku prednjeg dela u odnosu na Dodge Viper-a. Farovi su gotovo identični i ne mogu da ih povežem sa Korvetom. I zašto je svaki usis istaknut crnom bojom? Da li je šest crnih usisa stvarno potrebno? Možda ima i opcija sa još kojim usisom, ko će ga znati. Oštre linije na sve strane. Namunjena je, baš tako, ta reč. Namunjena je do bola, vrišti na sve strane. Iako je to klasičan američki način da se nešto istakne, to nije način da se istakne Korveta. Ona nije Camaro, Mustang ili Challenger, ne zaslužuje taj tretman.
Elem, nije sve tako crno. Kokpit je sjajan, napokon nije sastavljen od random delova na GM polici, već su se stvarno potrudili da naprave jedinstveno okruženje. Sam kokpit je podeljen na dva dela, gde je vozački deo potpuno usmeren ka vozaču i njegovim potrebama, dok je suvozački tu više kao sporedna stvar. Analogni instrumenti su zamenjeni centralnim ekranom koji pokazuje sve potrebne informacije i pruža mogućnost personalizacije, rešenje koje je već primenjeno na Kadilaku XTS. Simpatična stvar, mada je previše usmerena ka mlađim kupcima koji se lože na te stvari, iGeneracija. Čak je i volan dobio oblik raže u skladu sa imenom.
Najzanimljiviji deo jeste ono što se krije ispod plašta. Popuno novi V8 motor od 6.2l sa direktnim ubrizgavanjem (mislim da je ovo prvi put da stock Korveta ima motor sa direktnim ubrizgavanjem, ako grešim, ispravite me). Motor je uparen sa sedmostepenim ručnim menjačem (kad već može Porše…) ili automatskim sa šest brzina. To znači da Korveta u stock varijanti sa 450ks ubrzava ispod 4 sekunde do 100 km/h što je sjajan podatak, ako je tačan. A pošto su se pre par dana Ameri setili da gorivo ne treba da se troši do besvesti, motor su opremili sistemom koji gasi cilindre tokom vožnje i tako troši manje goriva kad mu nije potrebna sva snaga ovog sveta.
Šasija je aluminijumska, sa pojedinim delovima karoserije u karbonskoj izvedbi. Batalili su fiberglas, potpuno neverovatno, voleli su ga kao majka svoje dete. Težina automobila je smanjena, raspored težine je 50:50, vešanje je izmenjeno taman koliko treba da ne moraju da izbace gibanj iz upotrebe. Obećava, ali stvarno.
Sad nam preostaje da čekamo prve uporedne testove i da vidimo da li će nekoga u Nemačkoj nešto da zaboli ili će i dalje da puca (ako me razumete). Biće tu još puno priče, polemike, svađa; Amerika je upravo korvetizovana i spremna je da napadne svakoga ko se protivi. Živi bili, pa videli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *