Predstavljanja

Od Silvane do Nirvane – Nissan Silvia S15

Nissan je često znao da pogodi pravo u centar sa svojim sportskim automobilima. Kao pesma koja nas tera da polomimo čaše od kristala ili dobijemo išijas mlatarajući glavom napred-nazad. A Silvia S15 je opipljiv primer koji izaziva to mnoštvo pozitivnih emocija u meni. Ne znam za vas, ali ja sam u mislima već u Japanu i čekam da mi se upali zeleno svetlo na semaforu dok sa radija piči saundtrek iz Initial D.

Kada ukucate u google „silvia s15“ prvo što izađe na listi predloga za pretragu jeste – cena. Iako je prošlo skoro 20 godina nakon što je poslednji primerak napustio fabriku u Kandi, popularnost “S” šasije ne jenjava. A S15 koja je proizvedena samo za japansko tržište, Novi Zeland i Australiju, postala je veoma tražena. Čak i kolekcionarski primerak za prosečnog zaljubljenika u sve japansko. Nije ni čudo što su društvene mreže eksplodirale kada se jedna pojavila na ovdašnjim ulicama, a uzbuđenje se moglo osetiti i preko ekrana. Ko god se zadesio u prolazu, u njenoj blizini, morao je da je fotka i taj momenat podeli sa svima. Sasvim razumljivo obzirom da dobar deo ljudi iz okruženja nije ni imao priliku da vidi ovaj automobil uživo.

Pravo iz Japana iskrcala se u Francuskoj, a igrom slučaja „zalutala“ je na brdoviti Balkan. Dah svežeg vazduha za automobilske entuzijaste sa ovih prostora. U pitanju je spec-R model iz 1999. godine, a kada je prvi put vidite uživo odmah će vas zaintrigirati njena veličina. Zapravo je osetno kompaktnija od S14-ice, kao i većine evropskih kupea, ali ništa manje atraktivna. Sa linijama, direktno preuzetim iz Manga stripova, ona je mnogo više mladolika, naglašenih oblina i agresivnog stava. A njena „oštrina“ posebno dolazi do izržaja kada je u pokretu – kao katana koja seče vazduh.

Od Silvane do Nirvane - Nissan Silvia S15Naravno da je njen enterijer sušta suprotnost. U tipično japanskom maniru on je jednostavan, bez mnogo detalja, sa odlično odnosom između svetog trojstva – sedišta, volana i ručice menjača. I dok pozicija sedenja diskretno nagoveštava kakav se donji veš krije ispod njene neodoljive safirno plave haljine, primetno je da je mladi Hamato Joši, mislio na aftermarket tržište kada je dizajnirao ventilacione otvore iznad centralne konzole. Idealno ih pozicionirajući da se u njih smeste razni „satići“ za vodu, ulje i, najbitnije, pritisak turbine.

Sasvim je sigurno da nećete biti razočarani kada pod haubom ugledate poboljšani “blacktop” SR20DET iz S14. Dizne veće „kubikaže“ i Garett-ov turbo je “guraju“ do ni malo zanemarljivih 247 “konja”, a kratak šestostepeni prenos šalje svu tu snagu, putem zadnjih točkova, na podlogu sa svakim klikom menjača. No, jačina motora nije bila jedina stvar po kojoj se S15 u svojoj spec-R varijanti izdvajala od ostalih članova “S” familije – šasija je dodatno ukrućena, a vešanje pojačano. Veća balans-štangla i veći stabilizatori, jači prednji kočioni sistem (preuzet sa Z32 300ZX) i helični šper diferencijal (LSD), učinili su da ona odmah po silasku sa proizvodne trake bude spremna za razne egzibicije na stazi.

Iako je postala poznata po tome što voli da veselo njiše svoje bokove kroz krivine i kružne tokove, sve to nije uticalo na njenu svakodnevnu praktičnost. Ako je to nešto što vas pali, standardizovani bud3 test pokazao je da u nju moguće staviti 2.73 džaka hrane za pse ili jednog celog „đanija“ (autora ovih fotografija).

Od Silvane do Nirvane - Nissan Silvia S15Kao i mnoge druge platforme iz tog perioda, S-šasija je, na žalost, doživela svoj kraj na zalasku prethodnog milenijuma. Silvia S15 je imala tu čast da stavi tačku na neka lepša vremena u istoriji automobilizma. Danas se ovakvi automobili, proizvedeni iz čistog entuzijazma, maltene više i ne prave. Profitabilno tržište za pristupačan kompaktni kupe sa zadnjom vučom je praktično nepostojeće, zbog čega S15 ulazi u izbor za potencijalnog budućeg young klasika. A uspesi koje još uvek ređa u najraznovrsnijim žanrovima motorsporta, kao i postojanje aftermarket tržišta sa širokom ponudom svega i svačega za ovaj automobil, dokazuju da neće u skorije vreme pasti u zaborav.

Još daleko u budućnost će ljubitelji “japanaca” guglati njenu cenu i maštati o načinima na koje može da se dovuče ovamo i registruje… A u međuvremenu, u pauzama između guglanja i beznadežnog sanjarenja svi ćemo širom otvoriti oči i pokušati makar da je “uhvatimo” na fotografiji. Sada je trenutak da pripremite svoje telefone i fotoaparate, jer… Nissan Siliva S15 je stigla u grad.

AUTOR // Tijana Ješić
FOTOGRAFIJE // Đanluka Bartoli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.