Mazda RX-7 FD

BIG READS

Japanska Boginja – Mazda RX-7 FD

Autor /

Negde u dubinama vasione, milijardama zvezda daleko, postoji znatno naprednija civilizacija koja je namerno, ili greškom, čovečanstvu podarila Mazdu RX-7 FD. Oni nisu marili za zemaljske trendove i naredili su da Japan dobije najjače modele. Ova lepotica se vešto iskrala sa ostrva, možda zbog toga što su najmanje pazili na specijalnu ediciju sa kraja proizvodnje…

Nije vam trebao bavarac da biste bili kul u devedestim. Egzotični japanac je bio i više nego dovoljan da bi se ceo klub okrenuo za vama pri odlasku u nepoznato. Takav jedan automobil govori više o vama, nego što biste mogli da poverujete. Pre svega da ste karakteran i nepažljiv, ali odlučan i pre svega istrajan u vašim šmekerskim odlukama. “Gospodine, da li je ovo mesto zauzeto?” – bilo je najčešće pitanje buntovnih dama upućeno vlasnicima Mazde RX-7. Verovatno. Ne zaboravite da, sada, u pozadini pustite neku laganu synth-wave muziku, kako bi ste zaista uživali u vatrenim fotografijama izvajane japanske mašine koja je danas na meniju.

Da znate samo, dragi moji, koliki je put ova lepotica prešla kako bi se našla u Italiji, gde krstari sva ponosna. Avanturu je počela prelaskom sa ostrva na ostrvo – iz Japana u Veliku Britaniju. Ipak, japanskoj princezi više je prijalo mediteransko sunce, pa se na kraju našla na putevima čizme. Između valovitih maslinjaka i vinograda, u kojima odzvanjaju reči o platonskim ljubavima koje su vekovima mirno boravile na ovim prostorima. Njenim dolaskom dokazano je kako japanski inženjeri mogu probuditi navalu strasti italijanskih kavalijera. Tako prefinjana dama ne bori se za mesto u srcu Don Žuana, ona je oduvek tu i bila. Samo on to nije znao.

Mazda RX-7 FD

Skladna atletska građa neosporivi su princezini atributi. Takav dizajn, do tada, nikada nije viđen. Vešto oko zapaziće detalje i shvatiće da ovo nije bilo koja Mazda RX-7 FD. Upravo tako, ovo je pretposlednja edicija proizvedena u julu 1999. godine.

Ono što je sa druge strane već viđeno, ali je Mazda to prelepo integrisala, jesu pop-up farovi. Zaista, nakon određenog vremena gledanja u tolike neometane linije kao da zaboravite na postojanje istih. Tek kada tama počne smenjivati svetlost dana, shvatate da princeza krije nešto što bi svi mi entuzijastično vratili. Nama je to fascinantno, a zamislite tek koliko je uzbuđenje budila u ljudima, sličnim nama, pre dvadeset godina. Nasuprot pitomim linijama, jedini deo eksterijera koji preseca vazduh strahovitom silinom jeste sečica mača, naoštreni spojler. On je taj koji stvara pritisak na prenosnu osovinu i verovatno najlepši zadnji kraj u čitavom automobilskom svetu. Crna neometana linija, obuhvata zadnji kraj, i nikada ne biste posumnjali da se u njoj toliko boja krije. Upravo okrugla stop sveta odaju da je ovo “novija” treća generacija er-iks-sedmice.

Još unikatnijom i poželjnijom čini je ono što se skriva ispod duge izvajane haube. Naime, iako je motor identičan kao i kod evropskih verzija, ovaj Wankel daje *podaci iz fabrike* 265 konjskih snaga. Twin-rotor agregat zapremine 1.3l, malo više od tetrapaka mleka, ima skriveno oružje. Dve turbine, malu i veliku. Rade sekvencijalno, pa se prva „pali“ nakon 1800 obrtaja u sekundi, a druga gradacijski preuzima na 4000 i katapulitra vas u nebesa. Proces smenjivanja rada turbo punjača impresivno je gladak, ipak je reč o automobilu iz devedesetih, a ceo sistem neverovatno je tehnološki napredan za taj period. Istinski uzbudljivo, za lepoticu tešku svega 1310kg, jesu brojke koje je prate, 5.1 sekunda do stotke uz maksimalnu brzinu od 251 km/h. To su početne vrednosti, jer je lakše naći jednoroga, nego primerak Mazde RX-7 koja nije modifikovana. Ova naša, srećom, nalazi se u grupi moćnika.

Filharmonijski kvartet rotora i turbina zvuči veličanstveno, a simfonija do naših ušiju dolazi putem otvorenog aftermarket izduva. Uz poboljšanja napravljena na usisnom i rashladnom sistemu, cifra od oko 300 japanskih žustrih samuraja, ne izgleda nemoguće. Sve je to urađeno sa namerom kako bi Michelin Pilot Sport 4 gume, u koje su obuvene maestralne Work felne, bile dovoljno zauzete u traženju gripa sa asfaltom… A dok se „kruzira“ po brdovitom Balkanu, Tein štelujući amortizeri imaju pune „ruke“ posla. Povratne informacije koje dobijate preko volana, vožnju čine pravim uživanjem, jer prenosi sva dešavanja sa puta u vaše ruke, a kada krene ples po zvezdama… Treba ga čvrsto zgrabiti, jer tvrdo podešeno ogibljenje pogoduje više stazi, nego našim očaravajućim putevima. Menjač je izuzetno kratkog hoda sa odsečnim klikom kada uđe u brzinu. Ko je vozio MX-5 zna o čemu pričam, a ko nije bio te sreće neka kupi short-shifter kako bi osetio barem deo te čari.

Filharmonijski kvartet rotora i turbina zvuči veličanstveno

Kada već pominjemo utisak u vožnji, u automobilu se sedi izuzetno nisko, skoro kao u kartingu, pa i vaša zadnjica dobija podatke o tome šta šasija radi. A ako ste osoba viša od 180 cm i ne volite trljanje rame o rame sa suvozačem ostaje vam samo jedna opcija ili ga izbacite ili preskočite vožnju u ovoj maestralnoj Mazdi… Slažem se, neka leti.

Boravak u maloj i jednostavnoj kabini, ulepšava igra „boost“ satića i subjektivni osećaj je da vam nikada ne može dosaditi. On stalno skače gore-dole, kako se dodaje ili oduzima gas, ali se mora sačekati barem 4000 obrtaja kako biste ga „zakucali“ do kraja. Mazda RX-7 FD je automobil koji obožava da se vrti u visokim obrtajima. Tu se nekako oseća kao kod kuće. A bez obzira na izvanredne performanse, ona može da se pripitomi, barem na neko vreme, i vozi jako opušteno. A tu dolazimo do jedne jedine mane koju ona poseduje. Ne možete da je gledate dok vozite…

Zaista su se potrudili da ova treća generacija, oznake FD, bude poznatija od Fudžijame. Tako je za nas, upravo ova Mazda RX-7 FD, postala ledena kraljica Japana. Ma da… Kada je ugledate, jedino što postane ledeno ste vi. Strasno je gledate, dok vam se znoje dlanovi i mozak pokušava da se seti svega što zna o njoj. A koliko god da znate, RX-7 FD nenametljivo ostavlja dojam o tome da je ona elegantan atleta. Gazela puteva i gepard trkačkih staza. Ništa posle nje nije isto. Čak i naslednik RX-8, kao da se preko zime ubucila.

6

Japan je ostavio neizbrisiv trag u auto-industriji devedesetih. Taj pečat traje i dan danas, a retki su oni koji mogu da uživaju u egzotičnim slastima zemlje izlazećeg sunca. Upravo oni koji nestaju pre sumraka i brži su od svitanja, shvataju da je za sreću u životu potrebno ne više od dva rotora, jedan izduv i autoput. A mi sanjari koji ih u pokretu vidimo, noćima sanjamo strahovite predmete koji svedoče o Midnight Club-u. Jednoj brzoj generaciji, kojoj kao da je stalno u glavi rečenica „Brže, brže, sve dok uzbuđenje brzine ne nadvlada strah od smrti“.

Kada sam započeo sa pisanjem, bio sam svestan da smo je svi viđali barem stotinu puta u filmovima. Vozili u igricama. Kao da smo navikli na njeno svakodnevno prisustvo. Kako sam smo naivan bio. Kroz ovaj projekat shvatio sam da svaka Mazda iza sebe vuče neku priču. Svaka je posebna. Neverovatno je i fascinantno koliko se samo duše krije iza ovog automobila koji kao da nije sa ovoga sveta. Dame i gospodo, jedna jedina i neponovljiva, kraljica JDM kulture – Mazda RX-7 FD.

AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Šta vi mislite? Ostavi komentar 5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 komentara

  • Pravo remek delo koje je ispred vremena. Stvarno odise jednom savrsenoscu samim izgledom a i performansama. Stvarno mi je drago da imamo jedan ovakav clanak i da je jedna ovakva legenda ugledala svetlost dana. Sve pohvale

  • Do sada najkavlitetnije napisan tekst odusevljen sam svim dosadasnjim teskotvima i kolima koje je ovaj pisac nama porucio i dao nam da se setimo nekadasnjih lepih i jedinstvenih auta naravno i novih koji su izasli u skorije vreme

  • Prava boginja,svaka cast!

  • Bravo matorani!!! Nema dalje!! Kapa dole i naklon do poda!

  • Један од ретких примерака мазде који ми се јако свиђа, све похвале за аутора текста на прави начин је објаснио зашто је она јапанска богиња.

Mazda RX-7 FD

Odabrani članci