Autorski tekst

24h LeMans – Dobar – Bolji – Najbolji

24h_lemans_bud3_naslovna_1Još u vreme dok su i muškarci i žene nosili brkove, tačnije od samih početaka razvoja automobilske industrije postojali su razni vidovi takmičenja u toj oblasti. Naravno, većina njih je podrazumevala neki vid trkanja, što sa ciljem da se određeni automobil testira, što radi puke zabave i suzbijanja dokolice. I baš kao rezultat takvih poriva nastao je jedan veoma specifičan kup, tokom kog se na proveru stavljalo čojstvo i junaštvo vozača i njegove mašine. A ni zabava nije izostala.

68LM-Z001Jedna od takvih trka je i 24h Le Mana koja je zahvaljujući svojoj atraktivnosti uvek privlačila veliku pažnju u čijem je centru ostala i do danas. Prosto, te 1923. godine, kada je sve počelo, niko nije ni sanjao da će se tamo neka trka po francuskim zabitima uzdići do samog vrha modernog motorsporta.Donela nam je mnoge zanimljive automobile čiji su posteri krasili naše zidove i davala nam je izgovor da ne idemo kod babe na nedeljni ručak, a oni koji rade su se naprasno na taj datum razboljevali. Njena burna istorija dugačka 90 godina bila je puna bizarnih nesreća, još bizarnijih trijumfa, pravila i revolucionarnih inovacija. I neka me ne pojede mrak što ću ovo reći, često je bila dosta zanimljivija i od same Formule 1, posebno u zadnjih pet godina.

24h_lemans_bud3_naslovna_3Igra sa verovatnoćama, veliki rizici i ne previše ograničavajuća pravila su ono što nas je privlačilo kod relija B grupe, i upravo je to ono što najviše privlači kod LeMan-a. Automobili jurcaju zatvorenim javnim putevima pored kuća i kafića dostižući i preko 300 km/h, a 85% kruga dugačkog oko 13 kilometara se drži pun gas. Pobednički automobil na trci će imati prosečnu brzinu od oko 220 km/h i pored svih obavljenih pitstopova, što je brže od ritma koji je potreban da se pobedi na trci Formule 1 čijih 17 trka u vrednosti kilometraže pređe taj pobednički automobil za 24 časa! I još nešto, onaj šampanjac kojim se prskaju na kraju svake trke – fora sa Le Mana.

24h_lemans_bud3_naslovna_4Formula 1 jeste kul, ali brat bratu postalo je lakše predvideti pobednika tu nego na utakmici Nemačka – Brazil 2014. posle prvog poluvremena. Na Le Manu pozicije se menjaju svaki čas i može se desiti da se do poslednjeg trenutka ne zna ko će biti prvi, pa poredak u toku trke ne vredi ni pratiti, a kamoli ostavljati pare u kladionici. Dok se tamo negde na vrhu, među prvima, bore tri različita proizvođača sa potpuno različitim konfiguracijama motora,između ostalih dizeli, atmosferci i turbo motori različitih kubikaža i cilindraža, niže u poretku se odvija sasvim zasebna borba automobila nižih klasa, i svaki od njih ima drugačiji pristup trkanju. Ovde, u ovakvom opštem haosu, mogu se konačno primetiti neke veće razlike između takmičara, a ne samo ko je promenio ugao spojlera za 5 milimetara na datoj trci.

24h_lemans_bud3_naslovna_5Ne morate da budete zaljubljenik u motorsport da biste bili oduševljeni ovim spektaklom i atmosferom koju stvara. Ne morate čak ni da znate ko je Mark Veber, ali sigurno znate za nekog tamo kockastoglavog koji je imitirao pilota u Mercedesu CLR-GT1 davne 1999. godine. O legendarnosti ove trke govori i činjenica da je dobila i ekranizaciju na velikom platnu ( LeMans -1971, MichelVaillant – 2003), a i časopis NationalGeographic ju je uvrstio u deset najboljih mesta na svetu koje treba posetiti, kao najbolji sportski događaj. Ne, to nije bila neka tamo Olimpijada ili Svetsko prvenstvo u fudbalu. U to ime, mogli bismo da se prisetimo pet značajnih automobila iz duge istorije jednog od najboljih događaja na svetu.

 

Audi R8

24h_lemans_bud3_naslovna_6Audi je svoju dominaciju dugačku skoro deceniju i po započeo sa ovim automobilom. Od početka ovog veka pa sve do danas, samo na dve trke im je izmakla pobeda. Iako od početka, kad se tek pojavio 1999. godine, nije ostvario pobedu, nijedan drugi proizvođač nije toliko uticao na eru sportskih prototipa poslednje decenije, kao što je to Audi učinio. R8 je imao twin turbo V8 benzinca od 3600 kubika, koji je proizvodio 610 „konja“. Iduće godine je počela dominacija i Audi je trku završio zauzevši sva tri mesta na podijumu, a nije bilo znatno drugačije ni u narednim sezonama.

 

Mazda 787B

24h_lemans_bud3_naslovna_7Pre nego što krenete dalje da čitate, najbolje bi bilo da prvo odete na Youtube i nađete snimak ovog automobila i malo ga oslušnete, ako već niste. Oduševljeni? Vankel iz ove Mazde proizvodi veoma jedinstven zvuk, kakav nećete čuti ni kod jednog drugog trkačkog automobila. Ovaj automobil je takođe bio velika stvar za Mazdu, koja je 1991. godine postala prvi, i do sada jedini japanski proizvođač koji je pobedio na Le Manu (Toyota je ove godine bila treća, sa pol pozicijom). Džoni Herbert koji je u tom trenutku bio za volanom se čak i onesvestio od uzbuđenja, pa nije prisustvovao ceremoniji dodele trofeja.

 

Porsche 956

24h_lemans_bud3_naslovna_8Ovaj automobil je 1985. godine obezbedio svom proizvođaču epitet najtrofejnijeg na Le Manu, pored Ferrarijakojije pretekao te godine za jednu pobedu, ostvarivši ukupno deset komada. Dok je prelazio liniju cilja ispustio je ogroman oblak dima, i verovatno ne bi ni izdržao još jedan krug. E,to se zove dobar tajming!

 

Ford GT40

69LM-I03_IckxSvaki GT40 je vredan pomena i zaslužuje svoje mesto u istoriji, ali ipak je sve počelo od Mk1.Odličan dizajn, fantastičan zvuk, Gulflivrejai ona čuvena neočekivana pobeda 1969. Bilo je potrebno puno vremena i promena pravila da bi se Mk1 konačno našao na Le Manu, ali kada je stigao bilo je sasvim jasno da neće baš tako brzo i lako otići.

 

Alfa Romeo 8C 2300 LM

24h_lemans_bud3_naslovna_10Godine 1931. od 26 automobila koji su započeli trku, samo njih šest je uspelo da dođe do cilja. Jedan od njih je bila i ova Alfa. Mada, i da su svi ostali bili jednako pouzdani, sigurno ne bi bili i jednako brzi. Alfa je dostizala brzinu od čak 200 na sat, što se u ono vreme merilo sa… pa verovatno ni sa čim. Usledile su pobede i naredne tri godine.

 
Da ne bude da se neko oseti zapostavljenim, postojijoš gomila značajnih automobila koji su učestvovali na 24h Le Mana. Spomenućemo neke od njih, bez nekog posebnog reda: BentleySpeed 6, Ferrari 166MM, Jaguar D-type, Porsche 917, Peugeot 905, Audi R10 TDI, Ferrari 250 TR, 250 GTO, Matra MS670C, RenaultAlpine A422B, Rondeau M379, Sauber-Mercedes C9, Jaguar XJR-12, Peugeot 908 HDI FAP, McLaren F1 GTR, BentleySpeed 8, Porsche 935, Nissan R90, BMW V12 LMR, Porsche 911 GT1 98 i mnogi drugi.

 

 

Autor: Tijana Milovanović

Fotografije: Motrosport, Motrosport Retro, Autosport, AutoGT, Broooom, Petrolicious, SpeedHunters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Film Stiv Mek Kvina govori o trci održanoj 1970.

    Pozdrav
    Ljubomir