Drift

King of Europe – Final round – SKring

koe_skring_2015_naslovna_2Hoćemo, nećemo, možemo, ne možemo. Putovati ili ne? Ostaviti sve, obaveze, teretane, sklekove, poslove? Kada nešto želiš dovoljno, uvek nađeš opravdanje za druge obaveze, a ne postoji razlog da ne odemo i ne udahnemo taj Slovakia Ring, te poslednje zvukove ovogodišnjeg Monster Energy King Of Europe-a… A i jedan poznati nindža tip će biti tamo!

koe_skring_2015_naslovna_8Vest koja je obeležila društvene mreže, putujući čak iz Japana donosi nam svojim krilima, ili bolje reći avionom, i čuvenog Di Keja (DK – Drift King) u ulozi sudije. Da, glavom i bradom, niski kosooki drugar, pozitivac i nadasve kralj, drift kralj, dori-kin – Kejči, poznatiji kao Keiichi Tsuchiya.
Možda nije izmislio drift, ali ga je definitivno popularizovao i doprineo da vi uživate u ovom tekstu.

koe_skring_2015_naslovna_12Petak je veče, mrak pada dosta ranije, boks već uveliko tinja. Okreneš se desno, ljubičasti S14, okreneš se levo, a ono neka niska tirkizna kockica. Hm… Fino. Hajde da se prošetamo još malo, desno, desno, desno, desno. Ne znam gde ću, vrtim se okolo, nemo posmatrajući preko 70 automobila. Eeej! Eno ga Foler, idemo do njega. Ček, ček, njuškica viri. Gde je Kick?! Igore, Igore, ostavio si auto ko da ga je poplava izbacila i otišao da “odmaraš”. A možda bismo mogli i mi, pametan neki čovek.

koe_skring_2015_naslovna_13Subota jutro, stižemo, a već sa glavne kapije znaš da si na pravom mestu, jer čuješ kako anti-lag puca sa staze. Brzo na tu stranu! Rene Alexander i njegova 2JZ Toyota GT86 isprobavaju ulazak u prvu krivinu. Prva, druga, treća, četvrta, peta. Misliš da je vreme za ručnu? Grešiš! Šesta, 215km/h!! E sad, sad je vuci Rene! Ududuuduuud i izlazi sa nekih 120km/h, nameštajući auto i napadajući sledeću krivinu.

koe_skring_2015_naslovna_9Dobro. Idem u boks, moram da se smirim. A tamo neka plavuša sama šrafi auto. Još ga i prevrnula, bukvalno!

koe_skring_2015_naslovna_14Švrc, švrc, škljoc, škljoc. Automobili se smenjuju non-stop, gužva ko na Gazeli u 16h, kažu nam da startuje ukupno 79 vozača za kvalifikacije. Biće svašta da se vidi i čuje. Šta kažeš? Kraj? U 17h? Kako to misliš gotovo za danas? Pa tek što smo stigli… Dobro, dobro, idem.

koe_skring_2015_naslovna_4Lejzi sandej. NE! Mi protiv sunca, ko će pre!? Trk, brzo, hoću sve da vidim. Prvo što vidim sa zracima svetlosti je već pun parking. Mnogo Federal 595 RSR guma, koje srećno čekaju da budu potrošene. A troše ih veoma brzo. A dim… Dim svuda oko nas. Šta se dimi, gde se dimi? Top32 već počinje.

koe_skring_2015_naslovna_6Vožnje čiste, precizne, ali kao i uvek vidi se razlika između iskusnih vozača i onih malo svežijih. Greške se svima dešavaju, pogotovo pri ovim brzinama, pa je tu i tamo bilo poneko izletanje, nista strašno, svi smo vitalni. Top 16, Top 8… Ponegde zafali malo dima, međutim, čim naglas izneseš mišljenje, kao da su te čuli. Dobiješ dimnu zavesu za sve pare. Idemo, finale.

koe_skring_2015_naslovna_11koe_skring_2015_bud3_naslovna_15Sećate se ljubičaste S14 sa početka teksta? Evo je u finalu, protiv S13 od Contija, dokle je stigla sigurnom vožnjom od strane Stolarski Barta, dok je Francesco morao da se pomuči u borbi sa Monteverdijem, posle nerešenog rezultata 6-4 i 4-6. I na kraju, automobil koji smo prvi videli po dolasku u Slovačku ujedno i pobeđuje u finalu Pro Series King of Europe. Dok treće mesto uzima Joe Hountondji.

koe_skring_2015_naslovna_10koe_skring_2015_naslovna_7Dario Foler zbog kvara na autu tokom kvalifikacija, ne učestvuje u borbi u Street Legal seriji, ali je u konačnom poretku imao dovoljno bodova da uzme treće poziciju u ukupnom plasmanu. Prvo mesto na podijumu tog vikenda, ubedljivo, osvaja Clemens Kauderer sa Hačijem. U Queen of Europe takmičenju trijmufovala je Katarina Pilarczyk, ali po broju bodova Danielle Murphy iz Irske uzima titulu šampiona za 2015. godinu.

koe_skring_2015_naslovna_1A za kraj? Ko još voli završetke? Niko, nećemo kući. Hoćemo još, hoćemo opet! Nemojte prestati!
Alo, nindža! Daj autogram. Tnx a lot, baj maj frend end gad bles ju.
 

Autor // Dušan Jovanović
Fotografije // Aleksandar Savin, Dušan Jovanović, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *