Predstavljanja

Mitsubishi Lancer Evo VI – Tommi Makinen Edition

Autor /

Ništa toliko crveno, brzo i žestoko nikada nije izašlo iz Tokija. Brutalnost i sirovost ovog automobila oduševila je ceo svet. U pravo vreme kada je on sa Mitsubishi-jem bio četvorostruki svetski prvak u reliju. Upravo zbog toga, kreatura koja nosi njegovo ime, iza sebe vuče podjednako specijalnu priču kao i sam automobil.

Upravo taj, sada 55-o godišnji Finac, Tommi Makinen, zaslužan je za konstruktorsku titulu Mitsubishi-ja 1998. godine. Osvojivši je sa čuvenim RalliArt Mitsubishi Lancer Evolution-om. Jedan od najuspešnijih reli vozača svih vremena na prvom zvaničnom takmičenju imao je svega dvadeset i jednu godinu. Posle burne karijere i čak 24 pobede u Svetskom reli šampionatu takmičarski duh, ali i istinska ljubav prema ovom suludom sportu, ostali su utkani u njega. Pa ne čudi, već impresionira činjenica da je jedini čovek u istoriji sporta koji je osvojio reli Šampionat kao vozač, ali i kao direktor jednog tima. Toyota Gazoo Racing veoma je ponosna što ima ovakvu veličinu na čelu svog trkačkog odeljenja.

Tommi Makinen nikada nije posedovao automobil sa sopstvenim imenom. Možda ga je previše podsećao na posao. Nije baš svakome radno mesto samoubilačka misija zbog koje svaki dan stavljate glavu u fioku… I još tresete celu policu. Naravno, sam Tommi je bio izuzetno ponosan na svoju verziju Mitsubishi Lancer Evo-a. Svih 2500 primeraka posebne verzije šeste generacije, tačnije 6.5 generacije, u sebi je krilo nešto više od diskutabilnog dizajna i plastične unutrašnjosti. Modifikacije kroz koje je automobil prošao i poneo ih sa sobom zaista su impresivne. Retko koji četvorotočkaš se može pohvaliti ovolikom količinom spremnosti za reli pravo sa proizvodne trake.

Bez premca Mitsubishi Lancer Evo jedan je od najspretnijih automobila van asfalta. Količina posvećenosti inženjera samom automobilu možda se i ne vidi na prvi pogled. Tek kada se upali i provoza strahovitom brzinom po šljunku, pesku ili snegu shvatite da je on dosta, dosta više od kante lima sa kockastim spojlerom i deseto-krakim 17” polarno-belim Enkei felnama. Upavo ti prelepi relikvijski ukrasi govore iskusnom oku o čemu se tu zaista radi. Sve to na gomili može da privuče više ili manje pažnje. Kako? Pa ukoliko ste se odlučili za Black Pearl, Canal Blue ili Satellite Silver verujemo da niste osetili poziv duha crvenog Marlbora. Pak većina kupaca želela je da upravo njihova nova igračka bude u crvenoj “Passion Red” boji koja definitivno ostavlja bez daha.

Sa druge strane ono što možda na prvu loptu ne oduševljava jeste enterijer. Iako je sazdan od plastike, plastike i još plastike…  On krije par zanimljivih detalja koji čine da ljubiteljima Mitsubishi-ja obrazi zarumene. Bolje rečeno čovek zaboravi na bilo šta tog momenta kada vidi ispisano T.Makinen Edition na crvenim Recaro kadicama. Kao vremenska mašina, odjednom kroz glavu prođe samo jedna misao. Kako li ovo ide?

Reći ću vam samo da je ovaj auto žešća droga. Zavisnost o njemu osetite na prvoj promeni brzine. Taj titanijumski turbo utopljen u DOHC četvoro-cilindraš čuje se tako energično, kao da auto ima dosta više od 276 konjskih snaga. Oseća se njegov pravi reli pedigre. A svoje namere da vas ubije, otkriva u nekoj šumi dok lagano kruzirate brzinom od 120 km/h po nekom uskom putu. Uporedo sa tom namerom, činjenica da auto od 1365 kg ubrzava od 0 do 100 km/h za svega 4.5 sekundi jeste neverovatan podatak. Zahvaljujući pogonu na sve točkove ovaj Mitsubishi spreman je za reli pravo iz fabrike. Precizni japanci su se čak posvetili i redizajniranju rezervoara za gorivo, kako ova posebna edicija ne bi ostala bez dotoka benzina u motor usled velikih G sila.

Kada je Mitsubishi Lancer EVO izašao, 1999. godine, mali žuti nisu bili svesni šta su napravili. Iz fabrike su pustili urbanu legendu, demona iz Japanske mitologije. Polu grom, polu zver, tako bi se i najkraće opisao ovaj auto. Stvorili su kontejner koga više poštuju od Bušido koda i svetilišta Icikušima zajedno. Da je gospodin Makinen znao da će Mitsubishi u budućnosti biti firma koju povezuju sa malim vozilima iz crossover i SUV segmenta siguran sam da bi ostavio par komada za sebe. Ipak je ovo najluđi model koji je na haubi nosio tri crvena dijamanta. Zar ne?

Autor // Nikola Lukić
Fotografije // Vladimir Baće

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 komentara

  • Raj za oči…

  • Каква ракета, са овим ћу бити 13. човек на планети Земљи који је на Месец отишао, свака част за текст, све похвале.

  • EVO EVO, brate skup sam ceo! Sa ovim autom i u onostrano

  • Zver od auta…. Pohvale za autora ovog teksta, prelepo objasnjeno i ovim tekstom je prikazan auto kao da ga uzivo gledas

  • Svaka cast za tekst i slike i opsirno opisivanje ove legende od auta .