Predstavljanja

Karting za ulicu – MK Indy

Najveći hvalospev inženjerima je kada upotrebite frazu „vozi se kao karting“. Sa ciljem da svojoj publici bliže opišete direktnost i responzivnost za upravljačem kod sportskih automobila. U slučaju MK Indy ne postoji „kao“. On jeste predimenzionisani karting na koji može da se okači registarska tablica.

Verovatnoća da spazite neki retki super-sportski automobil ili čak Morgan 3 Wheeler, kojih je prodato manje od broja stanovnika u Crnoj Travi, daleko je veća naspram vozila koje vam danas ulepšava ekran. Status jednoroga potkrepljen je činjenicom da ih se proizvede manje od 200 godišnje. Po podacima fabrike, kod nas u regionu je jedan jedini. A kako je došao iz domovine kraljice, desni volan i naš zakon nisu kompatabilni, pa na gradske ulice neće zagaziti. Nije da bi se i u suprotnom slučaju često i vozio, jer njegova namena je jedinstvena – ultimativno bud3 Track Day vozilo.

MK Sporstcar, od 2004. godine, svoje poslovanje bazira na kreiranju replika, malog i laganog sportskog automobila, Lotus 7. Bazirane su na „spaceframe“ šasiji, na koju se, nakon sastavljanja i varenja, dodaju komponente suspenzije i pogona, a zatim delovi od fiberglasa i aluminijuma, za „haubu“ i bočne panele. U njihovoj ponudi nalaze se četiri modela, vizuelno identična, a razlike među njima su mehaničke prirode. Rekli bismo ispod „metala“, ali ga nema.

MK Indy je osnovni model u ponudi, ako se nešto ovog tipa može nazvati tako. Koristi nezavisno zadnje vešanje, diferencijal i osovine od Ford Sijere. Kao  i prednje glavčine, letvu volana i još neke sitnije komponente. Najzanimljiviji je izbor pogonskih agregata koji je u rasponu od Silvane do Nirvane. Da li hoćete Suzuki Hajabusu ili GSXR1000, Yamaha R1 ili Ford Duratec, motor iz Honde S2000 ili Mazde MX-5. Sve staje pod „haubu“.

Težak je svega 456 kilograma. Bruto! Na zadnju osovinu motor iz GSXR1000 isporučuje oko 160ks, što po današnjim standardima hiper svega zvuči malo, ali matematika govori drugačije. Power to weight odnos kod MK Indy je 263W po kilogramu težine. Poređenja radi ta cifra kod Ferrari 458 Italia je 286W/kg, poslednja generacija Audija R8 ima 281W/kg, a BMW M3 F80, koga svi cenimo, ne dostiže ni punih 200W/kg. Laički rečeno – izuzetno brza naprava, koja po performansama parira automobilima sa oko 600ks, dok sporije ostavlja u prašini! Sve zahvaljujući izuzetno maloj masi.

Dakle, pred nama se nalazi gola šasija na koju je prišrafljeno tek toliko elemenata da vam kamenčić ne razbije „ponos“, sposobna da uđe u koštac sa etalonima brzine među sportskim automobilima. Zahvaljujući takvoj konstrukciji „oh, shit“ momenti u MK Indy imaju drugačiju dimenziju nego u svemu u čemu ste se vozili do sada. A činjenica da vidiš točkove kako se okreću, tu pred tobom, i u svakom momentu znaš gde je ivica staze bez nagađanja… Sirovo vozačko iskustvo podiže na viši nivo i malo je automobila koji mu mogu prići.

Naročito kada se zavališ u sedište od flis papira. Obloženo sa tek toliko sunđerastog materijala, da bude za debljinu dlake udobnije od klupe u parku. Upotreba kacige nije predlog, već obavezni deo sigurnosne opreme, kao i prezervativ u vezama na jedno veče. Surova realnost koja postaje kristalno jasna u trenutku dok ti zvuk udaraca kamenčića o kacigu odzvanja u ušima, a buba veličine spajdermena zalepi po sred vizira. Ti si deo elementa, ne van njega i zaštićen.

I ma koliko je MK Indy od početka pravljen za stazu i pokazao se veoma sposobno. Mesta za bud3enje uvek ima. Silen blokovi zamenjeni su unibolovima i u kombinaciji sa Nitron i Hitec amortizerima dozvoljavaju štelovanje trapa u svim pravcima. Trkačka pumpa za gorivo, električna vodena pumpa i trkački ventilator eliminisali su delove preuzete sa putničkog automobila zbog redovne i nemilosrdne eksploatacije na stazi.

Šper, napravljen od kovanih delova, spakovan u aluminijumsko kućište od Sijere, doneo je uštedu na težini, ali i mogućnost podešavanja tačke zaključavanja u zavisnosti od zahteva staze. Kastom mejd baj RacingDiffs, naravno. Dalja redukcija mase dobijena je kreiranjem lakšeg izduva (CWB) i upotrebom magnezijumskih 13” RaceDynamics felni i zamenom poliesterskih delova onim od karbona. Masivno karbonsko krilo (by Draptec) čini da lagani zadnji kraj ostane prikovan za stazu, dok je sekvencijalni menjač unapređen quick-shifterom domaće firme T-Tech, pa slobodno možemo reći da je lov na sekunde počeo.

Preko zime se planiraju daleko opsežniji radovi, kako na snazi, tako i na dodatnom olakšavanju. Već napravljene modifikacije pokazale su da MK Indy ima više nego ozbiljan potencijal. Ciljano vreme je postavljeno, pratićemo ih sledeće godine da vidimo da li će uspeti.

Specifikacija:
Motor
• Suzuki GSXR1000
• Racing električna vodena pumpa
• Racing pumpa za gorivo
• Veliki hladnjak za vodu
• Racing ventilator
• CWB izduvna grana

Transmisija
• Sekvencijalni menjač Suzuki GSXR1000
• T-Tech Quick-shifer
• Racing Diffs Custom šper diferencijal

Podvozje
• Amortizeri napred – Nitron
• Amortizer pozadi – Hitec
• Uniball na celom trapu
• Felne 13” RaceDynamics

Kočnice
• Wilwood Powerlite 4 klipa napred/pozadi

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.