Predstavljanja

Because Race Car – Honda Civic EK4

Initial D smatram delom osnove kulture svakog petrolheda i smatram da je bolje „snimljen“ od pola klipova koje danas gledamo. Jedna „borba“ mi je ostala urezana u sećanju, kada Tomoyuki, sa žutom Honda Civic EK9 (Type R), za malo pobedi panda AE-86 Trueno i glavnog lika Takumi Fujiwara-u. Honda sa prednjom vučom brža od AE-86?

U tom periodu je EK9 Type R predstavljao čudo tehnike sa svojih 184ks koje izvlačio iz 1595 kubika pri visokih 8200 obrtaja. Spoon Sport je uz određene prepravke uspeo da zavrti taj motor na 11000 obrtaja! Pr(a)vi trkački automobil za ulice Japana, jer se proizvodio isključivo sa volanom na desnoj strani. U tom trenutku realnije mi je izgledalo da ću videti McLaren F1 nego „običnu“ Hondu. Srećom u Evropi je postojala druga najbolja stvar – Honda Civic EK4.

Tih godina JDM white Honda Civic EK4 je pojam koji sam češće Guglao od Pamele Anderson… Period dok su cvetali forumi i druženje uz roštilj, a automobili se najčešće kupovali iz Halo oglasa. Upravo je tim putem, ovaj Civic, nekako pronašao put iz istočne Srbije do Beograda i do 2018. imao jednog vlasnika. A onda prešao u ruke drugog. Ivan je čovek sa planom.

Posredstvom interneta omogućen nam je brži i lakši pristup informacijama vezanim za tjuniranje. Delovi su znatno dostupniji i mogu se kupiti jednim klikom, a Ivan već godinama „turpija“ po Hondama. I dok je dvehiljaditih EK9 bio teško dostižno čudo tehnologije, danas ipak postoji znanje koje nam omogućava da nadmašimo performase originalnog hot-heča. I upravo tu nailazimo na prednost najvećih fabrika automobila. One ne kreiraju deo samo za jedno vozilo, već da bude kompatabilan i sa drugim modelima iz iste kuće. Ovo će vam potvrditi BMW fanovi.  Od anemičnih 2.0 motora, uz odabir pravih komponenti, prave stroker motore veće zapremine i snage. Honda takođe spada u Lego kocka kategoriju, pa samo treba smisliti šta je cilj, a zatim konsultovati bazu znanja (internet) za potrebne sastojke. Ovaj put se ipak otišlo korak dalje.

Pod haubom „sivika“ nalazi se B16A2 motor od 1.6l koji proizvodi respektabilnih 100 “konja” po litri zapremine. Nedostatak obrtnog momenta, karakterističnog za Hondu, ne oseća se u toj meri, jer šasija teži oko 1100kg. U redu, izbacićemo sve napolje, olakšaćemo automobil koliko je god moguće i oslonićemo se na japansku pouzdanost da to radimo krug za krugom, na stazi, ceo dan.

Snaga je drugi deo plana. Uzet je B20 blok, zapremine dve litre koji je uparen sa A2 glavom. Sa povećanjem zapremine dobijamo više obrtnog momenta dostupnog kroz znatno širi opseg obrtaja, pa se olakšana šasija još lakše pokreće iz niskih obrtaja. Naravno da se tu nije stalo. Novi YCP Hi-Comp klipovi, Skunks2 Stage 3 bregaste, 1mm veći ventili, Edelbrock Victor X usis, kao i asortiman ARP delova upotpunili su motorni prostor ove EK4. Rezultat? Valjci kažu 225ks pri 8000 obrtaja i zdravih 204 Nm obrtnog momenta. S tim da je 180 Nm dostupno već od 3000rpm (20% više nego fabrički u piku), na gorivu od 95 oktana, pa mesta za napredak sigurno još ima.

Menjač preuzet od Integre, sa fabričkim šper diferencijalom, pokazao se kao odličan par uz sve prerade na motoru. Skladno usklađenih prenosnih odnosa za obe staze koje smo posetili. Kočnice se uvećane na 282mm napred i 262mm pozadi, jer malo više moći zaustavljanja nikada dosta. Sve “gumice” u trapu zamenjene su tvrdim poliuretanima i kombinaciji sa laganim Kosei K1 Racing felnama i Tein Advance štelujućim amortizerima verno prenose šta prednji točkovi rade i kako se zadnji kraj pomera.

Unutrašnjost – spartanska, ali prava trkačka. Sabelt GT1 kadica u kombinaciji sa Takata pojasem u četiri tačke kačenja i, naravno, duboki trokraki OMP volan. Kompletan ugođaj za svaku stazu. Nakon što smo prošle godine EK4 „sivika“ temeljno ispitali na NAVAK-u i Grobniku, spremni smo da ga ponudimo vama na rentu.

Ukoliko želite da vozite bud3 Track day, a nemate spreman automobil ili želite bolji doživljaj, ovu Hondu Civic možete rentirati preko nas. U cenu rentiranja uključene su OMP kaciga i rukavice (obavezna upotreba), gorivo, kao i zakup termina na bud3 Track Day-u. Automobil je moguće rentirati na 30, 60, 90 (poludnevni) ili 180min (celodnevni) sa performans ili polu-slik gumama. Više informacija o cenama i renti na email – trackday@bud3.net

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Ovaj bese u BG stigao iz Bora, pa je bio kod Vukovog spomenika?

    • Tako je.