Predstavljanja

Urbana Citroenova Renesansa – DS3 Racing

Pojam avangarde (fr. avant-garde; avant – ispred, garde – straža) potiče iz franCuskog vojničkog jezika, a odnosio se na trupe koje su išle ispred vojske kao prethodnIca. Pojam avangarda označava najčešće malu grupu inTelektualaca i umetnika koji se kreću kroz nove kultuRne i političke terene, predvodeći društvene slojeve. Pojmom se najčešće označava umetnOst koja je ispred svoje epohe, inovativna, Eksperimentalna, heterodoksna. U mnogim slučajevima pojam avaNgarda korespondira sa pojmom elita.
Da li je neko u uvodu prepoznao proizvođača automobila? Da li može neko drugi da se definiše avangardom kao što može Citroen? Naravno da ne može. Potpuno suludi, vanvremenski i prelepi izleti automobilske industrije u nepoznato koji su nam doneli toliko mnogo uzdaha i počešanih temena, kao nijedni drugi u istoriji automobilizma.
Nažalost, krajem prošlog veka, Citroen je polako počeo da se utapa u sivilo budžetnih automobila, osrednjeg kvaliteta i potpune nemaštovitosti. Čak se nije dao ni povezati sa umetnošću koja ga je toliko prihvatila. Tu i tamo, poneko vazdušno vešanje, neko čudno dugme koje ne radi ništa, ali lepo sija. Ja sam lično izgubio nadu, Citroen je maltene postao prepakovani Pežo.
Međutim, to sivilo i bedu prekinuo je model C6, blago germanizovana citroenaška avangarda, koji je, kao vesnik novog doba, ponovo probudio nadu i veru u Citroen. A novi nalet pozitivne energije donosi i DS serija modela. Sveži urbani šik i avangarda u modernoj Citroenovoj paleti. Prvi model predstavljen sa novom značkom je DS3. Imamo tu čast da vam danas predstavimo jedan takav DS3, samo je malo drugačiji od standardnog. Malo.
Napravljeno je nešto preko dve hiljade primeraka ovog modela i napravljeni su kao „nepotrebne“ homologacijske reli verzije ovog modela. Automobil se odmah istakao svojim funky dizajnom, zanimljivom kombinacijom boja, boyracer nalepnicama, pravim karbonom, kadicama i mnogim drugim detaljima koji do tada nisu našli svoje mesto u hothatch sekciji.
Srećom, DS3 Racing je i show i go! Snaga od 207 KS ga vuče do maksimalne brzine od 235 km/h, a do stotke stiže za 6,5 sekundi. Koliko je auto dobar i zabavan govori činjenica da je Top Gear izabrao DS3 Racing za automobil godine. A znate kakvi su njihovi kriterijumi.
Ne možemo reći da je Citroen sada ponovo onaj stari, iako su i preostali modeli DS4 i DS5 podjednako avangardni, ali da je lepo videti ovu promenu, jeste. Mozda će, poneseni uspehom ovih modela, krenuti da eksperimentišu još više sa DS serijom, možda neće. Jedno je sigurno – stara dobra Ajkula nikada neće sići sa trona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *