Predstavljanja

Space Oddity – Honda FN2

Ovde kontrola leta, zove Majora Toma. Majore, uzmite svoje proteinske pilule i stavite kacigu na glavu. Odbrojavanje počinje. Proverite vašu smešu za sagorevanje i spremite se za let. Napravili ste nešto stvarno izuzetno, da li znate to? Novine čak žele da znaju koju majicu nosite. Vaš let je bio izuzetan. Vreme je da napustite vašu kapsulu i kažete nam kako se osećate? Kao svemirac!

Pre svega, osvrt na Civic EP3. Hondin model koji ima vizuelnu privlačnost gospođe u osmoj deceniji života dok se sunča na „onoj“ strani Ade. Za verziju sa petoro vrata u prethodnu rečenicu dodajte i vremešnog gospodina… Japanci prave svoje kompaktne automobile kao suši. Nekada je taj suši vizuelno katastrofa, ali je ukus sa druge planete. Nije bitna prezentacija, već kakvu vatru rasplamsa konzumacija. Zato je EP3 ultimativni hot hatch prve decenije novog milenijuma. Sastojci od kojih je sastavljen su savršeno izbalansirani i božanstveni…

Problem nastaje kada Honda želi da napravi suši za mase, vizelno dopadljiv i to u vreme ekonomske krize. Šta urade? Izaberu najkvalitetnije nori alge kroz koje se prožima zvezdana prašina, puknu silne pare, a onda u to sve upakuju kud i kamo korektan pirinač i alpsku salamu kao najbolju alternativu za ribu… I šta se dobije? Honda Civic FN2.

Meni je osma generacija zaista spektakularna. Ponuditi takav dizajn budućnosti, kako spolja, tako i unutra, u vreme kada su automobili postali izuzetno bezlični zahteva ozbiljno samopouzdanje. I uopšte se nisu opekli. Nažalost, kako je ovo iznad poređenje sa sušijem nagovestilo, ispod je tuga… Da se razumemo, FN2 kao jedinka uopšte nije loš, ali đak generacije pre njega baš kida i onda ostaje gorak ukus u ustima (bila pokvarena alpska salama).

Honda je uhvaćena u tehnološkom raskoraku. Trebao im je „jeftin“ automobil koji će imati tu Type R filozofiju, a nisu imali para da razviju novi motor koji bi parirao konkurenciji. Dvolitarski K20 VTEC motor je prenet u novu generaciju i nekako je dobio maestralnu jednu konjsku snagu u tom procesu (laički poznavajući Hondine igranke sa motorima, verovatno je u pitanju neki dihtung koji je uštinut za deo milimetra). Potpuno nezavisno vešanje starije generacije pojednostavljeno je stavljanjem torzije pozadi…

Rezultat je razočarenje u novi Civic Type R i još veća glorifikacija prethodnog modela. Srećom, dok je Honda tapkala u mestu, vlasnici automobila su polako pronalazili rešenja kako da svoj FN2 izdignu na visine koje ovaj (napomenućemo još jednom) dizajnerski dragulj zaslužuje. Čovek iza današnjeg projekta je detaljnim istraživanjem odlučio da uhvati priključak sa vremenom, a da u tom procesu njegov Type R ne izgubi osobine koje ga definišu kao najbolju japansku trkalicu.

Prvo i osnovno. Nedostak snage je rešen kompresorom koji pruža linearnu isporuku snage. Kit za isti je bolt-on i ne zahteva nikakve dodatne prepravke na motoru. Ono što je najzanimljivije kod Rotrex C38-81 supercharger kit-a je njegova izvedba. Kako automobil ne bi izgubio na funkcionalnosti (recimo klima), kompresor ima kardanski prenos preko samog motora. Izuzetno zanimljivo i inženjerski egzotično rešenje. Ovaj sistem „pumpa“ vazduh na 0.8 bara, a da bi ostatak sistema ispratio dodatnu količinu vazduha, stavljene su veće dizne od 1000cc kao i jača pumpa za gorivo sa protokom od 255 l/m. Sve se to posle sagorevanja izbacuje kroz izduv prečnika 70mm, rezultirajući ukupnom snagom od 370ks. Strašna cifra u odnosu na original.

Najbitnija stvar u celoj priči je namena ovog automobila, a to je jurcanje na track day-u. Zbog toga su urađene i mnoge druge izmene. Za ravnomeran prenos snage na asfalt zadužen je Mfactory LSD putem Yokohama Advan guma, dok je menjač dobio novo RPC Stage 3 kvačilo i olakšani Fidanza zamajac. Da bi se zaustavio na vreme tu su prednje kočnice sa Evo VIII, četvoroklipna klješta i Ferodo DS2500 pločice. A sve to balansiraju MeisterR CRD+ coilover-i.

Mlađan, vlasnik ovog automobila, je izuzetno pedantan čovek koji je vremenom postao dovoljno stručan da ceo ovaj projekat izgura gotovo sam. Znajući koliko je teško raditi ovakve stvari na japanskim automobilima čije se tolerancije mere posebnim instrumentima, malo je reći da smo impresionirani krajnjim rezultatom. Voleli bismo da smo nešto stručniji pa da možemo da podelimo sa vama i njegovo iskustvo oko pravljenja samih programa i mapa koje kontrolišu rad motora, ali taj fetiš ostavljamo onome koji se u tome prepozna. Samo kada vidite radno mesto koje je okruženo gomilom podataka jasno je da projektant drži sve u svojim rukama.

Rezultat uloženog vremena i truda smo videli na bud3 track day-u. Stvarno sjajan projekat. Možemo da vas baš udavimo brojkama i tehnikalijama, ali vam to verovatno ne bi držalo pažnju, zato je spisak modifikacija ispod. Uživajte u fotkama.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Aleksandar Savin

Modifikacije:
Honda Civic FN2

 • Rotrex C38-81 supercharger with 110mm pulley (0.8bar)
 • 1000cc injectors
 • Uprated fuel pump (255 l/m)
 • Japspeed 4-2-1 decat exaust header
 • 70mm custom single exit exhaust
 • Fidanza 3.6kg flywheel
 • Mocal oil cooler
 • Engine mounts (polybush blue)
 • MFactory LSD
 • Synchrotech synchro set
 • RPC Stage 3 clutch
 • Ultraleggera 18×8 ET40 gold wheels with Yokahama Advan AD08R
 • MeisterR CRD+
 • Ultra racing rear upper bar
 • Strong flex front/rear suspension bushes
 • Evo 8 front brakes (320mm + 4 pot calipers, ds2500 front pads)
 • Hell braided lines
 • Sparco 4 point harness
 • Harness bar
 • Mugen carbon grill, wing, carbon gear knob
 • Canards

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *