Events

Track&Fun – Grobnik Track Day

Na Grobniku se, posle decenije (ili dve) praznih obećanja o promeni preabrazivnog asfalta, prionulo na radove. Malo je reći da smo, tokom zimske pauze, sa nevericom gledali kako se menja podloga na stazi u blizini Rijeke. A kada je, pre nekoliko nedelja, ekipa iz magazina „Auto i točka“ objavila da organizuje „Track&Fun“ događaj nadomak Jadranskog mora, leptirići u stomaku i neizdrž zakucali su u crveno.

Radost nećemo kriti, jer su velika udaljenost i loša podloga bili najveći ograničavajući faktori da se zaputimo u tom smeru. Putarine, gorivo… Malo po malo, sve doda na ukupnu cenu. Ove godine, partner u organizaciji Track&Fun događaja bila je INA, koja je omogućila dodatni popust za učesnike track day-a, ukoliko gorivo sipate na njihovim benzinskim pumpama. Još malo podstreka da se krene u tom smeru i isproba track day-rental automobil koji spremamo za vas (više informacija uskoro).

Finalna lista učesnika zatvorena je na 100 prijava, znatno više nego kod nas, ali to nije maksimalni kapacitet staze. Limit je postavljen zbog protočnosti staze, lakšeg puštanja automobila na istu, a i zbog same organizacije i realizacije kompletnog događaja. Manje nervoze, više zabave i mogućnosti da se iskusi staza u potpunosti. Veoma bitno na Grobniku, jer je on u osnovi moto-staza, pa je kao takva dosta fluidna i izuzetno brza sa par zona kočenja kod kojih je potrebno verovati u neku višu silu i kočnicama automobila u istoj meri.

Kako je u pitanju celodnevni događaj, kroz kapije koje su se otvorile u 9 ujutru, prošlo je ukupno 94 vozila. VW Passat B5 dizel, Opel Calibra, Inifinitijev džip, čak i maleni Fiat 500, našli su se na stazi pored trkačkih Renoa Twingo i Klio, Evolucija, velikog broja Hondi, zatim Audiji, Alfe, razni eM BMW-ovi, Porsche GT3 RS… Najrazličitiji i najšareniji spektar vozila, sa jednim Audi R8 LMS da začini stvari. Pauza „za ručak“, u 12 časova, iskorišćena je za školu vožnje. Nju su održali Miroslav Zrnčević Mrgud (ček aut hiz former drift kar) zajedno sa Jurajem Šebaljem (reli šampion, ako slučajno niste čuli za njega). Ovaj dvojac je zainteresovanim vozačima prvo u teoriji objasnio osnove sportske vožnje, a zatim je usledio praktični čas, gde se u „voziću“ sa učesnicima „kursa“, napravili pet krugova po stazi. Pa su oni koji su tu prvi put, kao mi, kao i oni željni znanja, dobili priliku da iskuse i ovaj deo Track&Fun događaja.

U toku poslepodnevne sesije, pridružio nam se Klemens Kauderer u svom HGK Eurofighter-u kako bi malo zadimio i provozao nekolicinu srećnih osoba. Ako je na fotkama impresivan, uživo je višestruko impresivniji, jer ga prati gromoglasni zvuk V8 iza kojeg se desetinama metara proteže dimna zavesa… Za kraj dana, u 17 časova, organizatori su zatvorili stazu ekskluzivno za Time Attack, na kome su prijavljeni vozači imali priliku da odvoze jedan solo brzi krug. Najbrži na kraju dana bio je Porsche 911 GT3 RS kojim je upravljao Damir Nakić.

Događaj je prošao odlično. Bez većih izletanja ili problema na stazi. Čak i dok je kiša pljuštala, samo na kratko smo bili sami na stazi, da bi nam se ubrzo priključio Klio sa kojim smo se pojurili. Obzirom na otežane uslove, niti je on krenuo u preticanje, niti smo ga mi nakon toga pretekli, dok onaj koji se nalazio ispred nije dao znak migavcem da se to može uraditi. Takva kultura u vožnji, po suvom i po kiši, omogućava da se svi učesnici ovakvih događaja vrate sa osmehom na licu. Čekajući sa nestrpljenjem sledeći Track&Fun za koji postoji mogućnost da će se održati još jednom do kraja godine.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.