Predstavljanja

Tišina od 780 ks – Tesla Model S P100DL

Pri poseti Kampos Rejsingu u Barseloni, bili smo u prilici da se bolje upoznamo sa razvojnim modelom automobila Tesla Model S koji će se koristiti u Electric GT šampionatu.

Osnovu ovog visoko-naponskog “trkača” čini putničko vozilo Tesla Model S P100DL sa pogonom na sve točkove. Slovo L u nazivu je skraćenica za Ludicrous Mode, koji fabričkom modelu omogućava ubrzanje do 100km/h za 2.5s. Porodično prevozno sredstvo koje može da postidi dosta super-sportskih automobila u sprintu od semafora do semafora. Za potrebe Electric GT serije, na njemu se rade opsežne prerade kako bi moglo da izdrži napor trkačkih vikenda na stazi.

Počinje se uklanjanjem nepotrebne mase sa vozila, ekvivalentno težini koncertnog klavira ili skoro kao ceo jedan Fića. Za ekstremne rezultate zaslužan je “flax fiber”. Reč je o kompozitnom materijalu, sličnom karbonu, ali od prirodnih vlakana sa kojim su zamenjeni svi aluminijumski paneli na automobilu. Nepotrebni delovi enterijera nalaze svoj put ka kanti za otpatke, stakla su zamenjena polikarbonatima, pa Tesla P100DL gubi 500kg(!) od ukupne mase. Rezultat kojim se ne bi postideli ni prodavci Herbalajfa.

U enterijeru su ostali rolbar, karbonska kadica, volan, digitalna komandna tabla i ogromni vertikalni ekran multimedijalnog sistema, po kome su inače Teslini modeli poznati. A ako je taj ekran ikada izgledao kao da mu tu nije mesto, to je u ovom trenutku. Direktno je povezan sa mozgom celog sistema i njegovo uklanjanje bi onemogućilo funkcionisanje vozila. Iz tog razloga se paralelno sa njim povezuje trkački kompjuter.
Dodatne optimizacije snagu povećavaju na 780 ks i 990 Nm obrtnog momenta, pa ova Tesla, u trkačkoj formi, sprint do “stotke” obavlja za 2.1s! Brže od Bugati Vejrona.

Trkački automobil nosi naziv EPCS V2.3 Tesla S P100DL i zaista izgleda kao mešavine dve nespojive stvari. Rekli bismo kabrioleta i džipa, ali to već postoji (nažalost). Čudan je osećaj stajati ispred vozila koje je sinonim za očuvanje životne okoline i bešumnost, a izgledom govori da se ispod haube nalazi V8 motor koji svojom simfonijom budi ljude iz kome. Tom utisku značajno doprinose proširenja blatobrana u kombinaciji sa dubljim prednjim branikom sa spliterom, kao i masivni zadnji spojler.

Vešanje i kočnice su unapređeni i usklađeni sa trkačkom specifikacijom vozila. Na finalnoj verziji koriste se Alcon kočnice, a točkovi su obuveni u Pirelli P Zero slikove. U trkačkim uslovima automobili će raspolagati snagom od 470 ks, dok će im puna snaga od 780 ks biti dostupna za prestizanje ili slične manevre. Vozač će odlučivati kada će koristiti zalih snage i to će biti deo timske strategije.

E-GT Šampionat

U trkama električnih automobila glavnu reč vodi Formula E, E od Electric, koja još uvek nije privukla ozbiljniju pažnju javnosti. Mada će se ta promeniti veoma brzo dogoditi, jer sve više proizvođača automobila baca pogled u smeru ovog takmičenja. Folksvagen prednjači u tome, jer posle dizel-gejt afere, traže način da se operu “čistom” energijom. Povlačenje Audija iz trka izdržljivosti (jer dizel) i fokusiranje na ovu klasu će sigurno dovesti željenu pažnju. Takođe, World Rallycross, RX ne WRC, prelazi na električne automobile od 2020. godine. Iz ovog ugla, izgleda da će elektrifikacija masa doći ranije nego što smo planirali, ali sigurno ne u onoj razmeri kojoj se nadaju protagonisti električnih automobila.

U slučaju da niste ljubitelj ni jednog, ni drugog, gorepomenutog tipa trkanja, postoji tj. postojaće još jedan vid kružnih trka. Electric GT šampionat inicijalno je zamišljen da se vozi sa identičnim automobilima Tesla Model S P100DL, ali bi se vremenom u njega uključili i drugi proizvođači. Što samo po sebi ne bi trebalo da predstavlja problem, jer se sve više ulaže u električne automobile.

Po pravilima lige, trkački dan sastoji se od jedne dnevne i jedne predvečernje trke, svaka sa ukupnom dužinom od 60km. Pre toga bi se vozile trening sesije od 20min, za čime bi usledile kvalifikacije u trajanju od jednog sata. Prva sezona bi se sastojala od 10 trka koje bi se vozile u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Portugalu.

Ideja koju zvuči lako sprovesti u delo, ali se iz trke sa preprekama pretvorila u maraton bez kraja. Na to su uticala kašnjenja pri isporuci automobila i drugi problemi, pa se kalendar održavanja šampionata pomerio na 2019. godinu. Uprkos tome, serija još uvek nije zaživela, jer dovoljno jaka finansijska potpora izostaje.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić i Electric GT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *