Drift

Croatian Drift Challenge 2016 – Rd. 1

Pre nepunih pet godina smo prvi put otišli na trku hrvatskog drift šampionata. Beše to tada jedno novo, zadimljeno iskustvo. Tad nismo imali ni press propusnice i molili smo ljude iz obezbeđenja da nas puste samo malo ispred ograde kako bi nešto uhvatili. I bio je skroz solidan izveštaj.

Priča se sada potpuno preokrenula, bud3 je sad jedan od medijskih pokrovitelja šampionata – treću godinu za redom ako se ne varam. Novi šampionat je počeo, a shodno tome, mi smo krenuli put Zagreba u ORYX centar koji znamo kao svoj džep.

Pauza između dva šampionata nije donela mnogo promena u sastavu takmičara, kao i u izboru vozila. Bavarci i dalje imaju ubedljivo vođstvo, a apsolutnu dominaciju im kvare gosti iz Slovenije i Austrije. Najkonkuretniji je, kao uvek Kauderer sa svojom AE86. A mušku dominacju razbila je jedna dama za volanom, gošća iz Austrije, Anke Klein. Nažalost, za razliku od sunarodnika, nije uspela da svojim vožnjama osvoji dovoljno bodova za TOP 16.

Najveći šok tokom kvalifikacija je jedna nula za Brklju koji gotovo nikad ne greši. Kako se bodovi iz tri vožnje u kvalifikacijama sabiraju, ta greška je mogla da ima još šokantnije posledice. Međutim, Brklja se iščupao iz nedaća i ušao u TOP16. Posle čistke, mesto u najboljih osam zauzela su svima dobro poznata imena: Foler, Berdajs, Pirić, Brkljačić, Kauderer, Pavičić… Svi su, po do tada prikazanim vožnjama, imali jednake šanse da uzmu prvi pehar sezone. Koliko su zapravo bili jednaki pokazale su borbe za polufinale. Slobodno možemo reći da su vožnje Kauderera protiv Pavičića, kao i Brklje protiv Tabaka bile dueli dana. Vožnje na razmaku manjem od žileta, ispraćene bez treptaja i u jednom dahu publike. Sve što čini drift sjajnim je bilo prikazano u ovim vožnjama. Iz njih su Kauderer i Tabak izašli kao pobednici.

A u polufinalu smo videli čudo. Sa čak dva prestizanja nas je častio dvoboj Kauderer – Tabak u samo jednom prolazu. Spektakularno. Kao Liverpulovo osvanje Lige šampiona. Pobedu u drugom polufinalu je odneo Pirić, koji je zbog svoje konstatno dobre vožnje uspeo da izbaci Folera. U finalu je napokon bio Kauderer koji se, po našem skromnom mišljenju, premalo puta domogao finalnih borbi koliko mi pratimo CDC. Na njegovu nesreću, tamo ga je čekao suvereni vladar staze, Marino Pirić, koji nije dozvolio da Austrijanac završi na višem postolju. Čovek koji brani titulu nastavlja tamo gde je stao prošle sezone. Pobeda za Pirića.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • sessss

  • auu micoooo, pa vi niste normalni, ne znamm sta ste uradili ali fotke su stvarno ozbiljno mnogoo dobreee,bravoo za idemoo daljeee!!
    podrskaa!1

  • Hvala, hvala. Trudimo se!