Vesti

Struja spašava trke benzinskih automobila – Watt RX

Kada je reč o stiskanju papučice gasa do kraja, motosport prolazi kroz nešto što se može smatrati krizom identiteta. Kao ljubiteljima motorsporta ili kao nekome ko ima svoj udeo u njemu, svidelo se to nama ili ne, budućnost trka pripada struji, a ne gorivu i ulju.

Ali to nije daleki san u prašnjavoj inženjerskoj kancelariji. Promena su tu pred nama, kao što je demonstrirano u 2020 FIA Svetskom Rallycross prvenstvu sa kojim je paralelno vožena prva potpuno električna rallycross trka– pod oficijalnim nazivom Projekat E.

Inaguralna sezona Projekta E sastoji se od tri trke, koje se održavaju sa šampionatom automobila na unutrašnje sagorevanje (ICE – Internal Combustion Engine), kao prateća aktivnost. Nažalost, usled svih globalnih dešavanja pozivnica koju smo dobili da ispratimo Projekat E je otišla u nepovrat, a početak sezone je pomeren sa proleća iz Španije, za kraj avgusta u Švedsku.

Ken Block je jedno od većih imena koji se oprobao u budućem šampionatu i na kraju trkačkog vikenda popeo na najvišu stepenicu podijuma.

„Ovo je budućnost! Čak i zvuči futuristično“, objašnjava Ken Block. „Naravno da mi nedostaje zvuk, ali volimo da jurimo. Ako nas “alat” brže vodi po stazi, tada možemo reći da je bolji, zar ne?“ Nakon pauze u reli-krosu od 2017. godine, Block se vratio u Švedsku na otvaranje sezone 2020, kako bi iskusio električnu snagu u RX-u, a pritom i odneo prvu ikada pobedu u električnom RX-u.

„Impresioniran sam. Napravio sam samo 20 krugova u ovom autu, i samo sam sekundu i po sporiji od prošlogodišnjeg najboljeg vremena. To je potpuno novi način trka i tu se krije veliki potencijal!“ nastavlja Block pokazujući pritom na svoju potpuno električnu Ford Fiest ERX, napravljenu od strane austrijske kompanije STARD.

Gledajući spoljašnost, automobili ne izgledaju drastično drugačije. Na primer, Kenova električna Fiesta kojom je pobedio u Švedskoj bazirana je na poslednjoj generaciji Ford Fieste (mk8) – ona bela, obična, službena, koja se dodeljuje komercijalstima da ubijaju stotine kilometara dnevno ne mareći za rupe i ivičnjake… Osim što ovu prikovanu za zemlju drži set spojlera i kompletan aerodinamički paket. Ali ispod karbona, razlika je mnogo.

Pokreću je tri električna motora – jedan napred i dva pozadi, ukomponovana sa dva nezavisna menjača. Sve to pogoni ogromna baterija koja isporučuje snagu od 450 kW. U bud3 jedinicama to iznosi pet Nisan Mikri ili 6/10 jednog BMW M3

Narodski rečeno, pod desnom pedalom vozač na raspolaganju ima otprilike 600 ks i 1000 Nm obrtnog momenta. Do “stotke” se katapultira za 1.8s, jer kako drugačije okarakteristati tu cifru? Maksimalna brzina iznosi 240 km/h, manje impresivna cifra, ali više nego nedostižna za konfiguraciju staza po koji se vozi RX šampionat. S tim na umu, sistem hlađenja je nesvakidašnji. Umesto interkulera, napred se nalazi sistemi hlađenja suvim ledom kako ogromne baterije ne bi pregrevale tokom upotrebe. Problem sa kojim se trkačka Tesla susretala.

Naravno, sve komponente automobila su konstruisane da budu što je moguće lakše, kako bi se neutralizovala masa motora i baterija. Sve je to veoma daleko od dvo-litarskih turbo prehranjivih super-automobila koji se napajaju fosilnim gorivom, a koji se nalaze na drugom kraju boksa. Novo protiv starog dobilo je u potpunosti drugačije značenje.

„Auto je teži nego što je uobičajeno, a težina se nalazi nisko. U tradicionalnim reli automobilima koje vozimo, masa je smeštena više napred zbog motora, ali električni imaju pravilniji 50/50 raspored mase, pa ih to čini upravljivijim. Moraš ranije da kočiš zbog mase, i kada zakočiš jasno se oseti transfer mase usled inercije. Potrebno je malo navikavanja. Naravno da mi nedostaje zvuk, pucanje anti-laga, i menjanje brzina – ali ovo je novi način razmišljanja, i to je uzbudljivo.“

„Mislim da je struja, ustvari, prikladnija za Hooning i Gymkhanu. Sve vreme možeš biti u jednoj brzini i na raspolaganju imati hrpu obrtnog momenta. Možeš se vrteti relativno sporo u krug i spaljivati gume, a u sledećem trenutku ubrzati do 240 km/h na pravcu i sve to bez menjanja brzina. To je ludilo! Jednom kada gume izgube trakciju i zavrte se, brzina točkova će se povećavati sve dok ne skineš nogu s papučice gasa, što znači da moraš upravljati snagom dosta opreznije – ne postoji lupanje kvačila koje te može spasiti.“

Sporo nije; ali da li bi se Block vratio svom “starom” ICE automobilu? „Obožavam super-automobile, posedujem nekoliko istih, ali moram biti iskren i priznati da starim(o)! Moja deca misle da su električni super-automobili super. Oni odrastaju gledajući ICE automobile kako se trkaju, ali smatraju da su električni jednako kul. Počinjem sve više da mislim da je to samo novi alat kojim možemo vrlo brzo napraviti krug. Tako da trenutno biram električnu opciju. To je budućnost!“

Uprkos tim rečima, kraj za automobile sa unutrašnjim sagorevanjem i masnih ruku koje ih popravljaju nije još došao. Oni će uvek biti deo motorsporta, ali će ih bešumni trkači polako gurati van svetlosti pozornice i dominacije na glavnim događajima.

U nedavnom intervjuu, Paul Bellamy, promoter FIA Svetskog Rallycross prvenstva, konstatovao je da je zadržavanje ICE i električnih vozila u sportu ključ budućnosti.

„Možemo kombinovati obe opcije; vizija je da će svetsko prvenstvo biti popuno električno 2022. Ali druge kategorije će ostati s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, jer postoje mnoge privatne ekipe i automobili koji se još uvek negde moraju takmičiti“, objašnjava Bellamy.

„Kombinacija novog i starog je pravi put. Tradicionalni Rallycross navijač će negodovati zbog nedostatka zvuka, ali smatramo da će ipak kada vidi tu novu tehnologiju i da će automobili biti brži, kao i to da će još uvek biti kontakta… Nastaviti da gledati trke. I prebaciti se.”

„I to možemo spojiti s novom generacijom koja kupuje električna vozila. Generalno, tu su bili hot-hečevi – isti su se takmičili u Rallycrossu, bio to Ford, Peugeot ili VW, to je tržište za tu ekipu i moći će da poistovete automobile koje vide na stazi as onima koje mogu kupiti. Svi mladi ljudi s kojima sam pričao, a generacija su moje dece, razmišljaju samo o električnim vozilima, samo to i gledaju.“

Pucanje anti-laga, „launch-control“-a, šištanje turbine, visokofrekventi zvuk atmosferskog motora koji se vrti na velikim obrtajima… postaće stvar prošlosti. Kažu nam da ako želimo da se trke nastave, elektrifikacija je put kojim se mora ići. A tu zapravo i leži ironija cele stvari. Trke električnih vozila bi trebale da utabaju put ka tome da se očuvaju trke automobila na fosilna goriva. Do juče smo se radovali da vidimo Historic vozila na stazama, a od “sutra” ćemo se radovati da čujemo išta…

Ali to sutra neće doći preko noći, niti u narednih nekoliko godina. DTM ne planira elektrifikaciju do 2023., a pitanje je da li će Formula 1 preći u taj tabor, ikad. Trke električnih i „klasičnih“ automobila će nastaviti da se održavaju paralelno još dugo vremena. Nas iz bud3-a raduje šta sve ta električna budućnost donosi, jer će to otvoriti još jedno poglavlje u načinu na koji se automobili trkaju, modifikuju i tjuniraju.

AUTOR // bud3 ekipa
FOTOGRAFIJE // Monster

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.