Vesti

Sveca mu – Cyan P1800

Reinkarnacija svetaca predstavlja povratak posrnulih zvezda davnih vremena, njihovo uzdizanje i približavanje mlađoj populaciji. U praksi, to je restomod – restored and modifed. Ništa novo, ali vazda zanimljivo.

Volvo je, steče se utisak, uvek bio uskraćen za planetarni uspeh svog P1800. Predstavljen je pre Jaguara E-type, ikone automobilskog sveta, i nije uspeo da se uzdigne na taj nivo, iako je dizajnerski podjednako atraktivan. Zato je CYAN racing, tim koji stoji iza Volvoovih uspeha na stazi, odlučio da legendarnog „sveca“ predstavi u novom svetlu, neoduzimajući glavne estetske atribute modela P1800.

Kao svaki dobar projekat, i ovaj je nastao usled viška slobodnog vremena inženjera i njihove lične satisfakcije tokom rada na njemu. Recept za svaki restomod je prilično jednostavan – staro telo, novo srce i krvotok. U praksi, to je daleko delikatniji posao. Da bi P1800 ostao prepoznatljiv, pažjivo je izvajano novo telo koje zadržava proporcije i stilske elemente originalnog modela. Ali, novo telo je izmenjeno taman toliko da ugosti svu novu tehnologiju potrebnu da ovaj starac opet bude mladić.

Ispod haube se nalazi motor svetskog prvaka, S60 TCI, zapremine 2000 „kubika“ koji isporučuje 420ks i 455Nm. Imajući u vidu da je ovo ipak turbo motor, možda neke iznenadi limit na tek 7700 „obrtaja“ . Ideja je da se modernom motoru da duh starijih generacija, pa je nalet obrtnog momenta razvodnjen na visok broj obrtaja. To ujedno omogućava „prirodnije“ ponašanje automobila. Imajući u vidu da je ceo automobil težak 990kg, izuzetna komunikacija između vozača i pogona je prioritet.

Na perverzan odnos vozača i automobila najviše utiče Holinger ručni menjač sa pet stepeni prenosa koji svira najlepšu mehaničku kompoziciju ikada. Najbolje je da zapravo pogledate snimak i fotografije ispod, a ako ste raspoloženi da potrošite ušteđevinu, posetite CYAN.

Autor // Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.