Predstavljanja

10 year Challenge – Renault Clio E1

10 godina je dug period. To je 10 trkačkih sezona. I upravo je toliko vremena Zoran Kastratović posvetio jednom nesvakidašnjem trkačkom automobilu – Renault Clio E1. Ovo je naš osvrt i počast jednom od najboljih projekata na ovim prostorima.

Neki od vas se sećaju početka i priče da je isekao Renault Laguna BTCC kako bi započeo projekat. Nije. Ali mi ta priča uvek izmami osmeh na lice. Niko ko toliko voli motorsport, ko mu je u toj meri posvećen, to ne bi mogao da uradi. Zoran je u igri sa đevrekom, štopericom i zastavicom skoro 30 godina. Kada je on počeo da pobeđuje, ja sam učio kako se pišu slova. Opsežan intervju sa njim, o Kliju i o trkama napravili smo pre pet godina. Tada smo ovekovečili ono što je bio projekat pred sam završetak. Samo još par stvari da se dotegne i to je to. To nije bilo to.

Renault Clio E1 svoju evoluciju nastavlja dalje. Aerodinamike, od naše poslednje posete garaži, na Renault Clio E1 nije nedostajalo. Većini je i bio omiljen zbog vizuelno predimenzionisanog zadnjeg krila, čije su karateristike proverene na simulacijama u vazdušnom tunelu. Ipak, bilo je još mesta za poboljšanja i „fajn tjuning“. Cilj je uvek bio jasan – završiti trku prvi. CEZ šampionat i njegova pravila dozvoljavaju dovoljnu količinu prepravki, a Kastro nije jedini koji je preko zime sedeo i šrafio. Konkurencija nikada ne spava.

Lov na sekunde

Projekat doživljava svoju poslednju reviziju 2017. godine. Zoran Kastratović tada osvaja CEZ šampionat, a nagradu za to dostignuće uručuje mu predsednik FIA Jean Todt. Ako se vratite na naš intervju i tadašnje fotografije, videćete da su razlike ipak dramatične. Svaka modifikacija ima svoju funkciju i utiče na još neku komponentu, ima i onih čiji se glavni sklopovi ne vide, a na koje je utrošeno dosta vremena na razvoj.

Ceo prednji kraj redizajniran je zbog boljeg snabdevanja motora vazduhom, kroz ceo opseg do maksimalnih 9000 obrtaja, u svim temperaturnim uslovima. Izmena aerodinamike prednjeg kraja uslovila je promenu veličine bočnih usmerivača vazduha na zadnjem krilu, smanjeni su. Primetićete da felne više nisu zlatne, ali ne zbog toga što siva ide bolje sa crvenom. Prečnik felni smanjen je za broj na 18″, ali je njihova širina veća, pa sada nosi obuću dimenzija 265-660-18 na Braid Fullrace FF felnama. Posledično, ceo Clio proširen je za skoro punih 9cm.

Najveća unapređenja kriju se ispod lima. Inicijalno, elektronika je unapređena sa one koja se koristila u BTCC (osnova jeste Renault Clio, ali mehanika i elektronika su preuzeti sa Renault Laguna BTCC) na Magneti Marelli SRT sistem. Kao da ste prešli sa Nokia 3210 na iPhone 11, sa abakusa na digitron. Kompjuter omogućava konstatno praćenje telemetrije u okruženju adekvatnom za 21. vek, a kako je i dalje moguća upotreba starih podataka, dobila se veoma zavidna kolekcija informacija sa svake staze koju je Clio posetio. Sa Nenadom Raspopvićem rađeno je na konstrukciji „paddle shifter“ sistema. On je bio zadužen za kreiranje elektro-pneumatike i njenu implementaciju na Hewland 6-o brzinski sekvencijalni menjač. Kompletan razvoj i tesitranje rađeni su „u lokalu“.

Nove komponente za „ubrzavanje“ rezultovale su povećanjem mase, pa je već „mršavi“ Clio podvrgnut strožem režimu dijete i uštedi svakog mogućeg grama. Legura metala od koje su izrađeni vrata i gepek zamenjeni su modernijim i lakšim materijalom – karbonom. I sada su u skladu sa svim drugim delovima karoserije, mesta za mršavljenje više nema. Finalna težina Renault Clio E1 iznosi 930kg, a sa dvo-litarskim agregatom koji izbacuje 320ks, odnos snage-i-težine je odličan. Napravljena unapređenja čine da Clio konstanto pravi sve manju maksimalnu brzinu, a sve brže krugove. Kontra intuitivno, ali optimizacije urađene na pravilan način skinule su i po par sekundi po krugu.

Nakon 10 godina rada, unapređivanja i razvoja, na fotografijama pred vama nalazi se poslednja evolucija šampionskog automobila Renault Clio E1. Tačka na dalji razvoj je stavljena, a automobil je u međuvremenu promenio vlasnika. Kastro već ima novi projekat, bivši šampionski Chevrolet Cruze WTCC kojim je upravljao Yvan Muller. O njemu i njegovom razvoju mnogo više informacija uskoro.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Фантазија