Autorski tekst

Smrtni grehovi nemačke auto-industrije – Top 5

Autor /

Nacija koja je postavila temelje ne samo Evropske već i Svetske auto-industrije. Oličenje kvaliteta, preciznosti i neprevaziđenog inženjeringa. Nemačka za svakog ima po nešto. Zato i ne čudi što baš ona postavlja buduće standarde i šablone kako i šta treba raditi. Sve je to bilo okej dok se novi trendovi nisu pojavili. Neki su dobri, a od ovih drugih smo odabrali pet i odlučili da podelimo sa vama.

5. Fejk izduvi

Trend plastičnih ornamenata na zadnjim delovima vozila započeli su VW i Audi, ali su sledbenici otišli daleko van granica Nemačkog carstva. Toliko se proširilo i popularizovalo da je dostiglo granice neizdržljivog. Razumem ja da Goca, što frizira tamo negde na izlasku iz Žarkova, ne zna dal je to stvarno ili nije, i što se nje tiče zabole je fen za to, ali… Nama petrolhedima to znači. I baš ne kapiram ovaj “dizajnerski detalj”?? Kako nama, ljubiteljima svega suludog, brzog i nepraktičnog mogu da objasne ovu pojavu – “ima ga, nema ga”?? Mislim ili ga ima ili ga nema? Sakrij ga negde, ali nemoj da nam daješ lažnu nadu da je to što vidimo to. Fejk stvari na ženama, donekle, možemo i oprostiti, ali na kantama lima koje toliko volimo? Naravno da ne! Da stvar bude još začinjenija na udaru se nisu našli samo “normalni”, već i sportski, performans modeli. Svesni smo da su nemci najčešći konzumenti ovog slatkog zadovoljstva i niske strasti (Audi SQ5, S6 wagon), ali zar i Lexus RC-F? Pa malo je reći, Takeshi za suši si me ugrizao… Ćutaću.

4. M značke za sve

Kupiti treću seriju BMW-a, još dizela (320d), i zalepiti M znak jeste svetogrđe svoje vrste. Sve je rasprostranjenije, ali ne samo kada je u pitanju Ego veći od budžeta, već se skrnavljenje dešava u samim hramomvima auto kompanija. Da ne ispadam licimer, kao volim nemce, a ovamo ih pljujem, preskočiću AMG line, S-line, M-line ali i R-line na VW… Baš se trude da onima koji ne znaju šta kupuju uvale “M performance” dizela, zar ne? Pa se posle kum hvali na Slavi kako ima M BMW, a on mučenik pored M-a nije ni prošao. Ostavljam nemce, neću više… Ajde kao razumem i Francuze, Peugeot, sa GT line-om. Ali Hyundai? Rođače, pa šta je to? Mislim čuli smo za neke N Performance Hyundai-e, ajde kao fin je autić, pružićemo mu šansu. Ali mnogo su se oni opustili. Pa sad ne iskusnim kupcima daruju i N line. Vidi se da je tu nemačka škola u pitanju. Šou program.

3. Veštački zvuk

Tehno muzika je po mnogima “fejk”, ali za razliku od te vrste muzike ovaj trend lažnog zvuka izduva neće ukrasti naša srca i ostati urezan u civilizaciji čoveka. Barem se iskreno nadam da neće. Možda ima smisla kada to uradi BMW, i to samo u kabini, kako bi se vlasnik osme serije ili X7-ice koju pokreće dizelski agregat osećao moćnije. Ali kada zvučnike koji reprodukuju zvuk motora počnu da ugrađuju spolja… Sve gubi smisao. Besmislena stvar! Zamislite sledeći scenario… Došli ste da kupite Kodiaq VRS. Kaže tebi Mišo, prodajni menadžer i „dr.mr.“ da je to dizel. Ti ga upališ, kad viđe čuda, V8! Ma, druže koga lažeš? Hoćeš da mi uvališ ovo pa da mi sahrana, đenaza i kremiranje sve bude u jednom danu? Znaš kol`ko to troši crnjane? Bilo kako bilo moramo se složiti da ovaj trend možda još nije u potpunosti dotakao Balkan, ali je pitanje vremena i novca kada će.

2. Overbedžing

– Tri litra? Zašto je tu samo dva?
– Kako dva, kad kad piše tri?
– Da prijavim da fali ?
– Ma ne, nema veze, neće niko primetiti…
Ne, ovo nije razgovor dve radnice u marketu dok slažu mleko na rafove. Već je verovatno ovako zvučalo davanje oznake novoj trećoj seriji. Godinama unazad 330i imalo je nekog smisla. Prva cifra ozačava seriju, dok druge dve zapreminu agregata, na kraju slovo “i” za benzinske, a “d” za dizel motore. Ne sumnjam da većina vas ovo zna. Ali očigledno nema smisla da se u 330i nađe motor zapremine od dve litre? Nemojte me pogrešno shvatiti i dalje je 330i jači od „obične“ serije tri, ali više nije tu pakovanje od tri hiljade kubnih centimetara. Ajde neću samo BMW-a da blatim, šta je sa Audi-em A6 35 TFSI? 35 označava šta? Kodnu oznaku boje? Zapreminu motora sigurno ne, jer se nalazi dvolitarski benzinac. A ovu priču nikako ne možemo zaokružiti bez Benca. Uzmimo na primer CLA 180. Prepostavite koji motor ima? 1.8? Zvuči logično, ali ne i za Mercedes. Fino je spakovan motor 1.3l sa 136 konjsih snaga… Po ko zna koji put, nema smisla sa brojčanom oznakom modela. Verujte mi na reč kada kažem da volim Nemce svim srcem i zna se ko postavlja standarde kada je kvalitet izrade u pitanju, ali ovo zbunjivanje stvarno ne ide uz narod koji je pedantan, precizan i perfektan u onome čemu je dobar, a dobar je, i to u mnogo stvari.

1. Nepotrebni režimi rada

Veće su šanse da znate astronauta koji je u slobodno vreme supermen, nego čoveka koji vozi Hyundai Konu u sport modu. Čak i brzo pranje na mašini za veš ima više smisla od ovoga. Ovo nazovi “sport” dugme više je za pokretanje plasebo efekta, nego da zaista išta konkretno radi. Podjednako nema smisla kao ni Eco Pro režim rada u BMW M8. Svesni smo da ko ima da izdvoji preko sto hiljada u konvertabilnoj valuti za ovakav gran tourer, imaće valjda i za “čorbu”. Jednostavno nema smisla, svako kupuje ono što mu treba i prilagođava se cenovnom rangu. Ali za ovakve režime rada kao da su imali rupu u sistemu ili nisu želeli da kao Porsche imaju neko blanko dugme, pa se neki genije dosetio rešenja! Dosta noviteta i trendova je izašlo iz ove predive zemlje, neki su postavili ključne elemente na kojima se moderna auto-industrija razvija. Dok sa druge strane uništavaju ono suštinski zbog čega volimo automobile. Drugim rečima, kompanije bi trebale barem malo načuljiti uvo i saslušati one koji četvorotočkaše smatraju nečim malo više od pukog prevoznog sredstva od tačke A do tačke B.

Za kraj me zanima, koje bi vi to moderne trendove, izbacili ili pormenili u autoindustriji, osim cene naravno? 🙂

5
5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Iskreno po meni su najveci gresi u auto industriji fejk zvuk i fejk izduv ostalo moze da prodje ako mora hahahah inace sve pohvale za tekst

  • Od ponudjenih stvari mrzim sve na neki nacin ali posto mora da se izdvoji jedan rekao bih da su to izduvi

  • Fejk izduvi…najgore sranje ikada,napravljeno za kurcenje izgasiranih tatinih sinova,je l sam rekao da je sranje?