Vesti

Gluteus Maximus – Hyundai i30 Fastback N

Dok se vama u glavu, kao nesrećno ispuštena rolna toalet papira, odmotava nečujno „hmmm…“. Dozvolite nam da vas upoznamo sa najsnažnijim prednjim pogonom i najdužim imenom u postavci korejskog proizvođača.

Kada neko kaže „fastback“ karoserija to obično asocira na legendarne automobile kao što su Ford Mustang, Ferrari Daytona, Jaguar E-type, Toyota 2000GT… Konfuzija nastaje dodavanjem marketinga i još jednog para vrata. Tada fastback postaje takozvani kupe sa četvoro vrata, pa se svi kao lože na to. Znate i sami. Zašto se Hyundai odlučio za fastback formu modela i30 je teško razumeti, a još je nejasnije zašto postoji N verzija istog. Ako već imaju karavan i30 zašto nisu ispratili trendove konkurencije u hot-karavan formi – Golf R Variant, Leon ST Cupra?

Iako se pitanja sama nameću, rekli bismo da nam odgovori ne trebaju. Ovaj auto zapravo funkcioniše i prija oku. Nekako ima logike i smisla. Beži od ustaljenih trendova, a dodaje na praktičnosti i pre svega originalnosti. Ko od vas ne bi voleo da ima ducktail spojler pozadi?

Od kako je Hyundai ćapio Alberta Birmana iz BMW M školske sekcije i pokrenuo svoje N odeljenje, mnoge pozitivne kritike su upućene jedinom N modelu – i30. Model pred vama je logičan sled događaja proširenja game N modela (kao i postojanje Veloster N za druga tržišta).

Zapravo, Hyundai i30 hatch i Hyundai i30 Fastback N su dvojajčani blizanci koji dele apsolutno istu genetiku, ali ne liče. Prednje točkove vuče 275ks i ozbiljnih 378Nm pri overboost funkciji. Veliki broj mogućnosti podešavanja rada automobila za sve uzraste su moguće, ali ručni menjač ne možete promeniti – šest brzina, tri nožne komande i udri. Ok, rev-matching znači…

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *