Autorski tekst

Ševroletov Moćni Miš

chevy_mighty_mouse_bud3_1Davne 1955, kada je Bil Hejli sa Svojim Kometama koračao ka uspehu i kada se “džet-set“ smatrao skupinom ljudi koji se rekreativno bave letenjem, Dženeral Motors je predstavio svoj, sada već čuveni, “small block“ V8. Ovom čudu, koje je objedinjavalo kompaktan dizajn, tehnološku inovaciju i (relativnu) efikasnost u radu, nije dugo trebalo da postane moćan agregat koji će se naći u gotovo svemu, počev od mlekarskih kamiona pa sve do trkačkih automobila.

chevy_mighty_mouse_bud3_3Kad se pojavio, ovaj mali ali potentan motor je bio praćen uobičajenim korporativnim fanfarama i hvalospevima, ali maltene niko nije mogao da predpostavi koliki će trag on ostaviti na istoriju automobilizma. Transformisao je Ševrolet, raspalio je ljubavnu aferu koju Amerika ima sa mišićavim trkačicama i postao je jedan od deset najboljih motora dvadesetog veka. Čak ni više od pola veka strast ne jenjava, i Ševrolet dostiže broj od sto miliona proizvedenih komada ovog parčeta metala koji i dalje uveseljava usijane glave širom sveta.

chevy_mighty_mouse_bud3_5Pre Drugog svetskog rata, kad je većina proizvođača nudila redne motore sa četiri, šest i osam cilindara, V8 se maltene smatrao anomaliom. Ma, statističkom greškom! To se posle rata drastično promenilo, kada su potrošači tokom porasta hot-rod kulture postali gladni za većom snagom performansama. Pošto je od 1929. pa sve do 1954. nudio samo redne šestake, Ševrolet se tek među poslednjima priključio klubu V8 proizvođača. Bili su to dobri motori, ali im je falilo ono nešto što je teralo ljude da u stilu Džeremi Klarksona u ekstazi uzvikuju: “Snaaaaaagaaaaa!!!“
 
Odgovor GM-a na ovu jednačinu je bio jednostavan: kompaktan, efikasan OHV V8 motor sa cilindrima postavljenim na 90 stepeni jedan naspram drugog koji je imao oko 4300 kubika i čitavih 195 konja! Za današnje pojmove je blago rečeno neefikasan, ali pošto i dalje govorimo o pedesetim godinama prošlog veka, ovaj motor je pucao od snage! Postao je revolucionaran zbog svoje male težine, kompaktne veličine, jednostavnosti i izvanredne izdržljivosti i trajnosti, a kupci su obožavali njegove performanse i malu potrošnju, pa je ubrzo postao poznat u narodu kao “Moćni Miš“.

chevy_mighty_mouse_bud3_7Kubikaža originalnog “small block“ Ševija (Ševijevog malog bloka) je vremenom rasla pa 1957. izlazi mališan sa Ročester ubrizgavanjem koji je imao 283 kubna inča (oko 4600 kubnih cm) i to je bio prvi motor koji je imao jednu konjsku snagu po kubnom inču! Varijanta sa 350 kubnih inča se pojavila 1967, i nalazila se u svemu i svačemu, počev od karavana do sportskih automobila. Sasvim sigurno je ovo bio jedan od najpopularnijih malih V8 blokova svih vremena.
 
Prva generacija malog bloka je dostigla svoj zenit 1970. sa svojim čudovištem od 6.6 litara (400ci). Do tada je ovaj drevni mlin već skoro postao otporan i na metke. Ulaskom u poslednju deceniju dvadesetog veka već počinju da se potežu pitanja štetnosti izduvnih gasova i velike potrošnje, pa Ševrolet 1992. odlučuje da izbaci novu i savremeniju, drugu generaciju čuvenog malog bloka – LT motor sa okruglih 300 konja, koji je predstavljen u četvrtoj generaciji Korvete i ovoga puta dolazi u nešto “skromnijoj“ varijanti od 5.7 litara. Američki smisao za humor.

chevy_mighty_mouse_bud3_11chevy_mighty_mouse_bud3_12Mali blok je učinio da Ševrolet postane najčešći izbor što profesionalnim, što amaterskim trkačima širom Amerike na drag i kružnim stazama, a četvrta generacija ovih motora, koja je predstavljena 1997. je učinila da se ta popularnost proširi i izvan granica Amerike. Štaviše, toliko se proširila da su ovi moćni miševi u sve većem broju počeli da napuštaju svoje Ševije i da nalaze dom u mnogim drugim automobilima. Teže je napraviti listu automobila koji su podlegli LS swap-u nego popisati sve neprijavljene Kineze u bloku 70. Na neke swap-ove biste se zgražavali, jer ko je lud da iz retkog superautomobila izbaci njegov originalni motor? Zbog drugih bi kolačili oči i češali glavu u neverici pitajući se kako to čudo od 5.7 litara može da stane u Mini Kupera, a neki bi vas oduševili – jer ne postoji ništa bolje nego kad od Priusa napraviš pravi automobil!

chevy_mighty_mouse_bud3_10Mišljenja su zaista različita, ali malo ko uspe da se na kraju odupre V8 sindromu. Na kraju svi završe na tamnoj strani. Dosta snage, dosta obrtnog momenta, a sve to za neku normalnu svotu novca na lokalnoj trafici. Jer ipak, ko će da se cima čak do Japana da bi našao nekoga ko će mu pravilno uštelovati Vankela? Jedna legenda čak kaže da se planeta Zemlja ne okreće zbog dejstva gravitacionih sila, već zbog LS motora koji se nalazi u jezgru. Neki kažu i da ako slučajno upadnete u LS7 motor iz Korvete, neće moći da vas nađu. 7000 kubika! Malo li je?

chevy_mighty_mouse_bud3_16I dalje vam se ne sviđa ovaj V8 i popularnost koju nosi sa sobom? Zamislite samo kako bi svet izgledao kad bi proterali ova besna, dlakava čudovišta, za koje bi neki rekli da potiču iz dubina samog pakla i zamenili ih srećnim zelenim motorčićima koji proizvode zvuke kučića i bebećeg smeha. Svet u kome će vam se smejati što ne posedujete hibrida iz čijeg izduva izlaze bele rade. Teško da će bilo šta od toga moći da se uporedi sa uzbuđenjem dok bacate vašeg ljubimca u drift i osluškujete kako pucaju gromovi ispod vašeg desnog stopala dok se dete na ulici pridržava za majčinu suknju jer nikad nije čulo tako glasne, strašne i podmukle zvuke iz njenog Priusa.

 

 

Autor: Tijana Milovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Prvi Chevy small block 265cid nije bas bio preterano uspesan, jer je imao gadnih problema sa potrosnjom ulja. Tek pobeda na Darlingtonu, tada najvecoj NASCAR trci, je promenila misljenja kupaca.