Bud3 101

Skromnost – vrlina ili ne?

ferarri_dino_gt_tim_wallace_bud3Svi znamo šta je Ferrari. Uzavreli benzin u našim venama, udarac adrenalina u mozak i svi ostali klišei koji se dogode kada vidimo tu karakterističnu crvenu boju. Makar ga videli i milion puta, uvek odreagujemo na Ferrari. Crveni ili ne, tu je ta neka nedokučiva aura, koja budi strahopoštovanje i čežnju. Uz sve ovo među nama smrtnicima takođe ide i misao da je skoro nemoguće priuštiti takvo zadovoljstvo. Kada je većina modela u pitanju, to nije daleko od istine jer iznosi koji su u pitanju su šestocifreni, u najomiljenijim nam valutama. Ali nije uvek bilo tako…
ferrari_dino_bud3_naslovna_2Davne 1968. godine, Ferrari je predstavio novi model, 206 GT, ali on nije nosio dobro poznata obeležja crnog konjića koji se propinje na žutoj pozadini, već oznake novog brenda „Dino“.
ferrari_dino_bud3_naslovna_24Dino je nadimak tada već pokojnog Enzovog sina, koji je imao ozbiljan doprinos u trkačkoj istoriji kompanije. On je zaslužan za razvoj manjih V6 i V8 motora, koji su bili aktuelni na sportskoj sceni tokom pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas. Osim toga, Enzo je hteo da napravi malo jeftiniji i malo jednostavniji automobil koji bi po cenovnom rangu i performansama „izlazio na crtu“ Porscheu 911 i Jaguaru E-Type. To je značilo „kaljanje“ ugleda preskupih i prebrzih Ferrarija, i tako se u spletu svih tih okolnosti rodio brend Dino.

ferrari_dino_bud3_naslovna_44„Dino“ oznake su bile rezervisane za sve modele sa manje od 12 cilindara, koji su se mogli sagledati kao relativno jeftini. Ferrarijevi apetiti za trkanjem u nekim malo svedenijim trkačkim serijama šezdesetih godina prošlog veka delimično su se realizovali kroz Fiat, opremljen Dino motorom od 2000 kubika. Enzo lično je smatrao da su automobili sa centralno postavljenom mašinom previše zahtevni za njegovu prefinjenu klijentelu, ali kada je video kakvu frku je njegov ljuti rival napravio kad je predstavio monstruoznu Miuru, pristao je da se tako radikalan pristup primeni na novu liniju Dino automobila. Navodno, zato što su bili opremljeni manjim i slabijim motorima, pa „nema razloga za brigu“.

ferrari_dino_bud3_naslovna_29Vratimo se na 206 GT. Dizajnirao ga je Leonardo Fioravanti pod Pininfarininom dirigentskom palicom, ali je izrada prepuštena Scagliettiju. Kao što ime kaže, bio je opremljen 2.0 litarskim V6 motorom, i za jedan Ferrari nije bio baš toliko brz, sa maksimalnom brzinom od 235 km/h. Napravljeno ih je samo 152, tako da su oni najređi primerci iz cele Dino serije.
ferrari_dino_bud3_naslovna_30
Već sledeće godine, zamenjeni su unapređenim modelom 246 GT, koji je imao veći motor od 2.4 litra zapremine. Ovo je prvi masovno proizvođen Ferrari, ukupno ih je napravljeno 3.761 primeraka. Postojala je i targa verzija sa oznakom GTS. Uprkos mnogim uštedama, Dino nije uspevao da bude jeftiniji od svojih konkurenata.
ferrari_dino_bud3_naslovna_47ferrari_dino_bud3_naslovna_46ferrari_dino_bud3_naslovna_48
Tranzicioni model, 308 GT4, predstavljen je 1973.  i to je bio prvi V8 Ferrari sa centralno postavljenim motorom, kao i prvi serijski model koji je za promenu dizajnirao Bertone (a Pininfarina podivljao, naravno).  Godine 1976. odlučili su da prestanu sa Dino oznakama i vrate se konjiću.
ferrari_dino_bud3_naslovna_52ferrari_dino_bud3_naslovna_51ferrari_dino_bud3_naslovna_50
Meni najdraži jeftini Ferrari svih vremena je Mondial. Nazvan po uspesima na čuvenoj trci 500 Mondial, on je bio prvo odstupanje od trocifrenih naziva modela, a rodio se kada i ja, 1980. godine.
ferrari_dino_bud3_naslovna_53

ferrari_dino_bud3_naslovna_54Namerno su hteli da bude upotrebljiv kao svakodnevni automobil. Uglavnom ga nisu nešto voleli po automobilskim publikacijama širom sveta, ali Martiju Misteriji i meni je oduvek bio vrlo drag. Napravljeno ih je 6.883 komada ukupno, kroz brojne iteracije.
ferrari_dino_bud3_naslovna_56

ferrari_dino_bud3_naslovna_57Prvi model je nosio oznaku Mondial 8 da bi se naglasilo da i dalje ima motor sa osam cilindara, uprkos svojoj „niskoj“ ceni. Usledio je Quattrovalvole, sa 4 umesto 2 ventila po cilindru.
ferrari_dino_bud3_naslovna_33

ferrari_dino_bud3_naslovna_34Posle tri godine, gami modela je dodat i kabriolet, a uskoro zatim i 3.2, sa povećanom zapreminom motora.
ferrari_dino_bud3_naslovna_55

ferrari_dino_bud3_naslovna_58Poslednji u nizu je Mondial t, koji označava da je, u skladu sa najnovijim trendovima u Formuli 1, motor sada postavljen uzdužno, ali je menjač i dalje pozicioniran poprečno (transverzalno).
ferrari_dino_bud3_naslovna_39

ferrari_dino_bud3_naslovna_37Dugo posle (nekih 15 godina), 1993, kada je Mondial ugašen, Ferrari nije imao taj neki entry-level model dok nisu predstavili model California, prvi Ferrari ikada sa metalnim sklopivim krovom. Bleda kopija harizme koju su posedovali njegovi otac, deda, pradeda i čukundeda… Ili, prosudite već sami za sebe…

Autor: Matija Dagović

Connoisseur

Fotografije:AutoWP

Naslovna fotografija:Tim Wallace – Ambient Life

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Oduvek sam bio fan entry level Ferrari-ja,i smatram da su nezasluzeno zapostavljeni od strane medija.Vrlo lep tekst.

  • Hvala, Stefane, slazemo se ocigledno. 🙂