Running Around

Pedeset nijansi – BMW F10 M5

Petice sa M oznakom su oduvek bile dvolična sorta. Spolja čista klasika i upeglanost, a ispod Mire sto đavola viri! U tom smislu, BMW M5 F10 bi onda bio nitkov sa bipolarnim poremećajem ličnosti. U jednom trenutku ti greje leđa i masira zadnjicu, a već u sledećem, lomi i razbacuje sve pred tobom psujući ti celu familiju deset kolena unazad. A ti to voliš, i tražiš još. Ili si mazohista ili imaš odličan ukus?

Složićeš se da je garantni list od dve godine je za vešmašinu, a ne za automobil? „Em“ je jedino pravi ako su ga sopstvenim rukama sklapali tehničari plave kose sa istetoviranim M na podlaktici? To više nije kutija sa rednim šestakom ispod haube. Zvuk treba da se čuje iz motora, a ne iz zvučnika! I turbine koristi samo onaj ko nema muda da sklopi krštenu atmosferu! Ne slažeš se? Snežna pahuljice! Princezo na zrnu graška! Verovatno si rođen posle dvehiljadite godine i znaš šta je kriptovaluta. Jesam li u pravu?

Ipak, istina se nalazi negde u spektru između crnog i belog. Sama suština tog velikog slova M je i dalje nepromenjena – brutalna snaga i agresija, tamnica sa bičevima skrivena iza korporativne uštogljenosti. Mnogi su voleli onog dijaboličnog manijaka sa V10 motorom, na čiju se pojavu zgražavao civilizovan svet. Ali, to više nije društveno prihvatljivo, pa je na žalost atmosferac morao da ode. Bilo je neophodno zameniti ga nečim dosta normalnijim za današnje pojmove… Ali da i dalje bude dovoljno začinjeno, da ljubavni odnos ne bi upao u krizu. Pa F10 dobija svedeniji, kulturniji S63 V8 od 4400 kubika, sa dodatkom dve “twin scroll” turbine. Ovo je odlična vest ako se identifikuješ kao eskim ili grenlandski glečer, ali u teoriji ne baš toliko sjajno ako si prosečan petrolhed.

Međutim, uz malo „magičnog praha“ BMW-ovi inženjeri su podesili otvaranje ventila na poseban način, čime se praktično postiže anti-lag efekat. Ubrzanje je toliko snažno i beskrajno da bi se i Elon Musk postideo, ali ipak dovoljno linearno da makar podseća na atmosferca. Iako težak skoro dve tone, njegovih 560 „konja“ isporučuje se kroz fenomenalni sedmostepeni DTC menjač, pa se dobitak na kilaži uopšte ne primećuje. A da bi pristupio maničnoj strani njegove ličnosti, koja krije bezbroj karaktera u sebi, potrebno je da pritisneš samo par tastera i odabereš adekvatno za tvoje trenutno raspoloženje. Bilo da ti se juri svaki apeks na stazi ili bi da obariš svetski rekord u najdužem driftu. Kada se sve to upari sa impresivnim komforom, višestruki orgazam (svih čula) je zagarantovan.

Svesni da savremeno doba zahteva razmišljanje „izvan kutije“, BMW je iskoristio sve adute pri kreiranju ovog modela. Svaki deo koristi sve prednosti savremene tehnologije, ali je i pored toga u određenoj meri uspeo da zadrži auru svojih predaka. Ciljajući prvenstveno na moderne preduzetnike koji koji uživaju u vožnji, ni ljubitelji tvrde filozofije M-odeljenja nisu smeli ostati razočarani. Na ovaj način, F10 M5 se našao negde na pola puta između vrištećeg ludila atmosferskih motora i pragmatične održivosti svakodnevne limuzine. Možda izgleda dosadno, ali nekada se uzvišenost može postići jedino kompromisom zarad većeg dobra.

Ipak, raduj se dok još možeš! Obzirom da sada imamo mali million segmenata i da novi modeli izlaze na tržište kao mobilni telefoni, F10-ki je već ozbiljno krenula da pada cena. Ako imaš novac pri ruci, možda je upravo sada pravi trenutak da ga investiraš na pravi način. Prognoze kažu da gledamo u budući klasik. Šokantno, ali istinito. Lako je zaboraviti činjenicu da je ovo poslednja petica sa isključivo zadnjom vučom i manuelnim menjačem kao standardnom opcijom. A kada pogledamo šta je sve u poslednje dve godine izašlo iz bavarske fabrike, dobro je pa još i vid nismo izgubili. Bolje bi nam bilo da uživamo u sadašnjosti i cenimo šta imamo u ovom trenutku, jer već naslućujemo šta nas čeka sutra iz dizajnerskih odaja Seungmo Lima. Ali o horor pričama nekom drugom prilikom…

AUTOR // Tijana Ješić
FOTOGRAFIJE // Miloš Nikodijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.