Vesti

The future is now – BMW I4

Autor /

Nakon višegodišnjeg eksperimentisanja sa električnim motorima BMW još uvek nije potpuno spreman da predstavi konačnu formu svog prvog ikada potpuno električnog sedana. Ali, njegova koncept verzija oduševljava svet. Impresionira. Ostavlja bez daha. Mene, ako ne i vas. Agresivnog izgleda i jednakih performansi. Ali koliko će zaista ovaj model da „urodi plodom“ na Balkanu? Osećam da ćemo se načekati.

Model toliko bitan za bavarskog proizvođača da reprezentuje novi, redizajnirani, logo (“A mirror into the future”), koji skida okove nasleđa i stvara jedno u potpunosti novo poglavlje. Novi model predstavlja prvi potpuno električni sedan iz BMW-a. Njegov zadatak je da predstavi budućnost kompanije i dizajnerski pravac u kome će se njihovi električni automobili kretati. Teret da li će biti dovoljno dobar da nasledi prethodnu generaciju, BMW i4, nema, pa ne čudi što je prednji deo agresivniji nego većina ikada proizvedenih BMW-ova do sada. Iscrtava nove granice i predstavlja trn u oku konkurenciji. Prednji bubrezi sada su toliko razvučeni da skoro „ližu“ asfalt, pa nastavljaju tamo gde je X7 stao, ali… Oni moraju biti toliko masivni. Jer njihova svrha nije više da usmeruju vazduh radi boljeg hlađenja, već da budu „domaćin“ poprilično velikom broju senzora i kamera potrebnih za autonomnu vožnju, zato su im i naziv promenili u „inteligent panes“. Zovite me staromodnim, ali za mene će uvek biti „bubrezi“. s’ tim da smo od kokošijih došli do slonovih.

Nasuprot možda prepoznatljivoj silueti i zadnjem kraju, ovakvu unutrašnjost još nismo videli. Ceo enterijer je dizajniran za budućnost, a budućnost je minimalizam. Svaki suvišan detalj je uklonjen. Umesto dva imamo jedan zakrivljeni ekran koji dominira prednjim delom kokpita. Rasteže se celom dužinom od leve strane, pa sve do suvozača. Ipak nisu sve tradicije zanemarene, jer je ipak više usmeren ka vozaču. Broj tastera smanjen je isključivo samo na one koji su apsolutno neophodni. BMW cilja da sve bude „na dodir“, iskustvo koje je popularizovala Tesla.

BMW je bio velikodušan, pa je objavio i delimične specifikacije novog predstavnika I serije, a najveće iznenađenje sa liste koje nam je upalo u oči je domet. BMW tvrdi kako će i4 imati domet od oko 600 kilometara i to iz baterije veličine 80 kWh. Što samo po sebi ne bi bilo toliko impresivno da deklarisana snaga nije 390 kW odnosno 530 konjskih snaga i to iz samo jednog elektro-motora! BMW-ovo tajno oružje za borbu protiv konkurencije. Ovaj agregat treba da predstavlja pandan njihovim V8 motorima koji su decenijama na listi snova mnogih entuzijasta… Kao i da ih zameni u budućnost… Pu, pu, daleko bilo. Imajući u vidu da ima samo jednu brzinu, BMW i4 za ukupno četiri sekunde na digitalnom kokpitu prikazuje 100 km/h.

Iako je možda bolno gledati kako kompanija koja je napravila tačno nula naslednika i8-ice i nema nameru da to promeni, BMW je ipak nastavio da unapređuje električnu tehnologiju. U BMW i4 ugrađivaće se peta generacija njihovog pogonskog sklopa (baterija, elektro-motor i prateće tehnologije koje prenose snagu na put), ali ne samo u njemu već i u potpuno električnom SUV-u, kao i u iX3 (samo za braću kinezu).

Kako bi auto bio posve poseban, ne samo estetski, BMW je unajmio kompozitora Hansa Zimmer-a, čoveka koji je kreirao muziku za najveće SF filmske hitove. Ideja iz njegovog angažovanja je da zvukovi, koje BMW i4 reprodukuje, učine vožnju dosta prijatnijom ljubiteljima prirode, ali i žustrijim vozačima. Više nema zvuka usisa i izduva rednog šestaka ili V8-ice. Pa kada pritisne „sport“ taster, ne samo da ćete biti nagrađeni većim performansama, već će i automobil zvučati brže. Jak i uporan pritisak na papučicu gasa dovešće vas do maksimalne brzine od 200 km/h koji pored drugih specifkacija i ne izgleda tako impozantno. Srećna okolnost je što digitalna tabla ne prikazuje do koliko je „graviran“, pa se nećete blamirati pred komšijskom decom koja gledaju „koliko može da razvije“. Ako se tako vozeći zanesete i ispraznite bateriju, BMW-ovi inženjeri su mislili i na to, pa je i4 moguće dopuniti do 85% za samo 35 minuta, ako ga povežete na punjač snage 150 kW.

Najavljen početak proizvodnje je kraj 2021., a biće zanimljivo koliko će brzo i4 preplaviti ulice, jer je početna cena oko 65.000 evra. Potpuno osvežen i “čist” dizajn koncepta BMW i4 izgleda impozantno, prezentujući nam mogućnosti onoga što nam, hteli mi to ili ne, dolazi. BMW i4 predstavlja korak napred za ceo brend, a mi sa nestrpljenjem isčekujemo još jedan fantastičan sedan od Bavaraca.

AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // NetCarShow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 komentara

 • Kada pogledamo cenu veoma primamljiva i nije preterano napucana
  Ovaj model auta mi se veoma svidja bas je nesvakidasnji
  Jos jednom da nije ovog mladog pisca koji nam daje ovako dobre informacije em o novim autima em o njihovim karakteristikama svaka cast jedva cekam da vidim sta se sledece sprema

 • Kada pogledamo cenu veoma primamljiva i nije preterano napucana
  Ovaj model auta mi se veoma svidja bas je nesvakidasnji
  Jos jednom da nije ovog mladog pisca koji nam daje ovako dobre informacije em o novim autima em o njihovim karakteristikama svaka cast jedva cekam da vidim sta se sledece sprema
  Samo tako nastavi sve pohvale

 • Svaka cast opet kao i svaki put inzvaredan tekst i slike su bruka kao i uvek. Sve pohvale

 • Ne znam da li su isti ljudi pisali scenario za Ratove zvezda i konstruisali isti auto ali kao da je budućnost došla pre vremena. Kao što bi se reklo na dobro je lako se navići. Kada se čita tekst stvara se osećaj kao da gledamo film. Imam osećaj kao čitam roman a ne članak samo tako nastavite sa pisanjem i brzo će se stići a i preteći konkurencija. Svaka čast spisatelju!!!

 • Када примим прву плату узимам себи једног оваквог диван примерак