Predstavljanja

Screamer – BMW E92 M3

Bud3 svojoj publici duguje izvinjenje. Možda ne baš izvinjenje, ali pojašnjenje svakako. Da bi opravdali svoje ime, dužni smo mnogo više predstvaljanja projekata koji imaju daleko veći lični pečat vlasnika u odnosu na ono što fabrika već sama uradi. Ali zimski meseci su takvi da su automobili i dalje neprobuđeni u zimskom snu ili nisu dovoljno kompletni da bi ih mi vama prezentovali.

To ne znači da ono što iznova i iznova donosimo na naše stranice, u prethodnom i ovom mesecu, nije dovoljno dobro za vas i za sam bud3. Zato se spremite za još takvih preozbiljnih automobila, dok zima maršira, koji dolaze po principu ključ u ruke. Danas slavimo ono što svi vole – vrišteći V8, proglašen za motor godine pet leta za redom!

BMW E92 M3 je model koji je pod pritiskom nadolazećih, protivničkih agregata u V formi jednostavno morao da dobije ono što zaslužuje. Interesantno je da je upravo ovaj model trebao da nosi ime M4, ali se zbog velikog pritiska unutar same kompanije, ta promena nije desila. Jasno je da je pritisak popustio vremenom.

Bavarci su se teške volje odrekli svog ponosa, rednog „šestaka“, kako bi bili konkurentni u borbi sa AMG i RS modelima. Tako je M3 ugostio S65 V8, sakriven ispod ružne, crne plastike pod haubom. Ovaj novi motor nastao je odsecanjem dva cilindra sa motora S85 V10 koji su pokretali tadašnje M5 i M6 modele. Sam rad na motoru sa deset cilindara je inspirisan tadašnjim F1 motorima i njihovom širokom opsegu snage. Novo nastali V8 motor nastavio je tamo gde je veći rođak stao. V10 motor je svoj maksimum iskazivao na 7750 o/min, a manji je nastavlja sve do visokih 8300 o/min.

Širok opseg obrtaja daju ovom automobilu u početku miran i nenametljiv zvuk, ali zato kasniji urlici iz svakog od osam cilindara sagorevaju bubne opne preblizu pozicioniranih ušiju. Ispucavanje 420 „konja“ kroz ta četiri „mala“ izduva jednostavno mora da rezultira strašnom bukom. Zašto toliko potenciramo motor? Dolaskom novih M modela, istinski zvuk motora je nestao. Pojele su ga turbine, aktivni izduvi i kompjuteri. Da je taj novi zvuk opipljiva stvar, verovatno bi ga okarakterisali kao neko GMO sranje koje nam se servira. Ovaj V8 je potencijalno poslednji takav motor u nekom M modelu i to je prilično tužno. Jasno je da danas sve tehnološki napreduje, ali se možda isto tako automobili duševno unazađuju…

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • muuuuuuuk!!!!
    brutalan prevoz sa bezobraznim (jos uvek) atmosverskim agregatom propracen fenomenalnim fotografijama!!!!!!!
    bravo decaci!!!!!