Midweek

Midweek Selection

Ova nedelja je vezana samo za jedan događaj. Sajam u Ženevi. Napokon je skinut veo misterije i špekulacija sa mnogih najavljenih modela. Neki su se pojavili kao grom iz vedra neba. Pogledajte šta smo to izdvojili ove nedelje.

Ženeva nas je častila sa više novih i vrlo zanimljivih automobila. Prvo, tu je Dačija Logan MCV. Rumuni su opet podigli lestvicu, predstavili su fantastično praktičan automobil, sa puno prostora za sve putnike i njihove brkove. Cenovno su neprikosnoveni, i dalje nude odličan odnos cene, kvaliteta i performansi do sad neviđenih u klasi rumunskih automobila. Zainteresovani?

Od ostalih, nerumunskih proizvođača, tu je recimo, Ferrari, koji je predstavio automobil čudnog imena (a u sebi se mislim: „Debilnog li imena“) LaFerrari. Imenom su pokušali da iskažu savršenstvo koje ime Ferrari nosi sa sobom, tako gazda kaže. Jedan od tri hyper-mega-giga-boles-automobila o kojima će se najviše pričati ove godine. Kao i konkurentni P1, aLaFerrari je hibrid koji kombinuje snagu V12 benziskog motora i električnog KERS sistema, sličnog onom u F1 bolidima. Ukupna snaga ovog sistema je fantastičnih 963 KS, gde se benziski motor vrti do neverovatnih 9,250 rpm. Tu je još gomila interesantne tehnologije o kojoj ćemo više pisati kada provozamo jednog od 499 primeraka, koliko će Ferrari napraviti. NOT!

U drugom uglu ovog tromeča je Lamborghini Veneno. Tamo su, kao što svi već dobro znate, svi pijani. Inženjer koji je jednom davno spomenuo reč „hibrid“ je ubijen i obešen u fabrici kao upozorenje za sve one koje misle zeleno. A da bi isprali tu reč iz svoje glave odlučili su se da naprave ultra ekskluzivni model, na kome će predstaviti i testirati svu tehnologiju koju poseduju. Reči kao što su Forged Composite, CarbonSkin i CFRP monocoque su korišćene. I na kraju, jednačina je postavljena: V12 + 1450 kg + 750 KS = 2,8 s do 100 km/h.
O trećem učesniku, Mclr P1, već smo pričali, pa ćemo ga preskočiti. Ali nećemo preskočiti Alfu 4C. Da li su u FIAT-u odlučili da Alfu vrate na puteve stare slave, ne znamo, ali su lepo započeli ovu godinu. Doduše, spoljašnji izgled mi nije baš najsrećniji, konačna presuda će pasti kada budemo videli ovaj model uživo. Tvrde da su inspiraciju pronašli u modelu 33 Stradale (koji je sigurno najlepša Alfa ikada), no, mid-engine Alfa je svakako wet dream celog automobilskog sveta. Videćemo šta će biti kad puste novinare na nju.

U VW su predstavili novi Golf GTI i 911 GT3 (sve detalje poslušajte ovde, vrlo je zanimljiva priča o diskutabilnom PDK menjaču).
Mercedes je predstavio A45 AMG, koji ulazi u borbu sa BMW-om 135i i Audijem S3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara