Predstavljanja

Braon – SLS AMG

Od čoveka kome je W123 CE najveća automobilska želja ne možete očekivati nepristrasan tekst vezan za današnji automobil.

Da imam kuče – nazvao bih ga Karl, istetovirao bih lik Mercédés Jellinek na ramenu, decu bih uspavljivao mirnim radom 300D motora, a nemušti jezik prilagodio kako bih se sporazumevao sa motorima, ne sa živim bićima. Tada bi mi M156 bio najbolji drug i zajedno bismo obišli ceo svet. Znam da vam je svima reč romantik prošla kroz glavu… Šta ću, takav sam.

Svi Mercedesovi modeli su savršeni, samo su neki AMG… Neki nisu. Opet, neki će reći: „Faličan si kao BMW-ov lanac…“, ali ja sam spreman da prihvatim svoje nedostatke. Ako Audi može da živi sa svojom brzo-trulećom elektronikom iz Rumunije, mogu i ja sa tom „manom“ koja se zove ljubav prema Mercedesu.

Automobilski bogovi su se sažalili i nama, prostim dušama, darovali jedan sunčani dan sa nemačkom mesinom koja nosi ime SLS AMG. Model je sam po sebi bez mane, ali stvari bez mane brzo postanu dosadne pa je Mercedes odlučio da namerno da preglupo ime – Sport Leicht Super. Hteli su da dodaju i Mega Extra Injection, ali su se ipak iskulirali. Ovaj GT automobil nastavlja tradiciju koju je započeo njegov duhovni prethodnik 300SL Gullwing – prvi supercar. Uloga naslednika takve ikone je teško breme koje se mora pažljivo i promišljeno izneti ka svetlosti svetskog tržišta. Zato je sva odgovornost predata AMG-u, kome bi ovo bio prvi, samostalno razvijen automobil, bez upliva u tadašnju paletu Mercedesovih modela.

U suštini SLS AMG je neozbiljan automobil i nije namenjen za ozbiljnu i fokusiranu vožnju, već za uživanje u izgledu, komforu i neukrotivoj snazi. Layout samog automobila sa motorom napred i pogonom pozadi jasno ukazuje istinitost prethodne rečenice. Isto tako, jasno je da si neozibljan, ako je taj motor napred najjači atmosferski motor na svetu.

Moćni, savršeni, istinski najbolji, vasionski neprevaziđeni M159 (poboljšana verzija motora M156). U cilindrima ukupne zapremine 6.2 litara sagorevaju tečni kompresovani dinosaurusi koji, osim snage od 571 „konja“, ispuštaju zvuk orgulja pakla koje svojom melodijom pozivaju sve stanovnike podzemnog sveta na ritualno spaljivanje slatkih kućnih ljubimaca koje ljudi izbacuju po fejsu i tjubu. Surov, primitivan i napadan zvuk ali bez veštačkih izmena na izlazima iz cevi. Naši momci su plašljive duše, nisu smeli da otvore haubu kako bi ga fotkali.

Motor i zvuk su za mene najupečatljivija karakteristika SLS-a, ali većini je to zasigurno izgled. Hauba, dužine državnog rekorda Ivane Španović, je omni-pristuna. Iz kabine je vidite kao jedno metalno poljanče od par ari na kom se igraju vibracije prenesene sa motora, dok je spolja to pola automobila. Ta izuduženost prednjeg dela i naizgled mala kabina i još manja guza čine automobil istorijski dokazano lepim. Ako bi postojala vizuelna definicija kako profil GT automobila treba da izgleda, evo izvolite SLS.

Ako bih ja tražio manu, onda su to prednja svetla. Ne mogu da ih skapiram. To svakako nije mana, jer kao što smo rekli, automobil je savršen, samo moj primitivan mozak ne može da prepozna sav taj kvalitet. Jasno preneseni dizajnerski elementi sa 300SL su bočne škrge i galebova vrata, ali mi je to valjda previše očekivano i jasno naznačeno da ne izmamljuje uzdah. Opet, moj zakržljali mozak. I onda boja, skupa opciona boja… Momci – FOTKE!

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Stefan Šobot, Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Ijaoooooooo…