Predstavljanja

Malo božanstvo – Mini

Autor /

Prebogata istorija britanske auto indutrije je toliko kompleksna da bismo izbacivanjem imena samih prozivođača (forme radi) mogli da napišemo vrlo ozbiljno književno delo.

Ili bismo čak mogli da postojeće knjige i verovanja prilagodimo njihovom putu od stvaranja do potopa. Nadobudni, prepotentni i genetski neraznovrsni ostrvljani su nam dali mnogo toga. Male automobilske bogove.

Jedan takav heroj, okružen teškašima, potpuno neprimeran za mesto i vreme u kom se našao, je osvojio svet. Britanski David pobedio je brojne Golijate svojom inženjerskom genijalnošću i ušao u legendu svima dobro znanu. Ser Alexandros Arnoldos Konstantinos Isigonis je kreirao ovo malo božanstvo koje ima svoje sledbenike po celom svetu. A kako to i mi spadamo u celi svet (što mnogi fanatici i dalje poriču) jedan prestrašan Mini je dospeo na naše stranice kako bi vam kroz samo svoje postojonje dokazao da je poseban i itekako vredan kulta koji ga prati.

Na njemu se nije štedelo – sve je novo. A, ako nije novo onda je stari deo vraćen u fabričko stanje. Mada, znajuću radničku i sindikalnu istoriju britanske radne snage, fabričko stanje verovatno nije nešto čemu treba stremiti. Vlasnik je naravno bio svestan toga. Mini, njegova istorija i uspeh su tu, ispred vas, u samo jednom, ali dovoljnom primerku ovog malog božanstva.

Autor // Stefan Šobot
Fotografije // Stefan Šobot i Uroš Jović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Mini je kao čaša!