Rally

Dakar Rally – Vulgaran Prikaz Moći

dakar_rally_bud3_4Mnogo pre popularnih trka kočijama u antičkoj rimskoj i grčkoj kulturi, čovek je imao veliku glad za takmičenjem, brzinom i opasnošću. Kroz vekove ta želja je ostala nepromenjena, ali vozila i tehnologija su se drastično promenili, a broj takmičenja je značajno porastao. I tako, dok ovde u Evropi imamo priliku da gledamo veliki broj trka na stazi, relija po seoskim putevima ili razne drift i drag događaje – jedna sasvim drugačija trka se odvija na drugom kontinentu, gde su smrt i uništenje skoro zagarantovani.
dakar_rally_bud3_1Cela ova ludnica, danas poznata kao Dakar reli, počela je kasnih sedamdesetih u umu jednog francuskog motocikliste, Tieri Sabina, kada se izgubio u pustinji Tenere na jugu Sahare tokom Abidjan–Nice relija. Većina ljudi bi u takvoj situaciji paničila ili umrla (ili verovatno oboje), ali Sabinu je umesto toga sinulo da bi pustinja mogla biti idealna lokacija za održavanje trke izdržljivosti, u kojoj bi mogao da učestvuje svako, bez obzira na iskustvo. Da li je sve to nastalo kao rezultat neke halucinacije usled previše vremena provedenog na suncu – nikad nećemo saznati…

Ali tačno to je i uradio 1979. godine – organizovao je prvi Pariz–Dakar reli, u kome su učestvovala 182 vozila od kojih su samo 74 stigla do kraja puta dugačkog skoro 10 hiljada kilometara, a čovek koji se prvi okitio titulom bio je Cyril Neveu na svojoj Yamahi 500XT. Sve do 1994. godine trka je zadržala svoju relaciju od Pariza do Dakara, sa određenim izmenama putanje, a 2001. Pariz se poslednji put pojavljuje u istoriji ovog relija.
dakar_rally_bud3_3Koliko je raznolik teren kojim prolazi Dakar karavan, skoro toliko su raznolike i klase vozila. Za razliku od drugih šampionata na koje smo navikli, ovde možemo videti tri posebne klase – motore, automobile i kamione, sa svojim podklasama koje su imale različite nivoe modifikacija. Prema tome, neki kamioni su imali po dva motora sa kombinovanim režimom snage koja je dostizala i preko 1000 „konja“. A od 2009. godine kvadovi, koji su do tada bili podklasa motora, postali su zasebna klasa.
nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_6Ova vrsta različitosti vozila dovela je do toga da se mnogi vozači oprobaju u više klasa, ali samo dvojici Francuza i jednom Špancu pošlo je za rukom da ostvare pobedu i u automobilu i na motociklu – Hubert Auriol, Stephane Peterhansel i Nani Roma koji je ove godine zabeležio svoju prvu pobedu u automobilu vozeći za Mini All4 Racing i tako postao jedini takmičar koji je ostvario pobedu na oba kontinenta. Ovo takmičenje nije bilo strano ni ženama, pa je 2001. Jutta Kleinschmidt postala prva žena koja je pobedila na Dakaru u svom Mitsubishi Pajeru.

Osim ovako raznolikih klasa, veliki deo svoje popularnosti Dakar duguje i pravilu koje dozvoljava učestvovanje amaterima. Čak 80 % takmičara spada u ovu kategoriju (!), a novac, kao i iskustvo u reliju veoma su bitni u kvalifikacijama. Sama prijava na reli košta oko 18 hiljada dolara, a pored toga tu su i troškovi putovanja, vozila, goriva, podrške, hrane, smeštaja i mnoštva rezervnih delova koji će vam sigurno trebati. Dakle, ili ste truli milioner, ili dižete kredit koji će i vaši unuci otplaćivati ili igrati lutriju negde preko i nadate se premiji. I sve to da biste se ubili negde u sred pustinje. Da li je u pitanju čisto ludilo ili samo ekscentričnost?
dakar_rally_bud3_6Čak i sa savremenim vozilima, komunikacionim tehnologijama i velikom količinom iskustva niko ne ostaje pošteđen, i živote su gubili i amateri i profesionalci. Do danas je poginulo više od dvadeset pet takmičara u nesrećama, pobunama, napadima, a čak i od nagaznih mina. Smrt se širila i van samog karavana, pa je broj žrtava dostigao preko četrdeset ljudi, koji čak nisu ni bili takmičari već razni novinari, gledaoci, prolaznici i pešaci. Čak je i sam osnivač relija poginuo kad mu se srušio helikopter iz kog je posmatrao trku 1986. godine.
dakar_rally_bud3_10Kontroverza koja oduvek prati Dakar se još više produbila 2008. godine kada je četvoro francuskih turista bilo ubijeno u Mauritaniji nedelju dana pre samog početka trke. Al Kaida preti terorističkim napadima na ceo karavan i pada odluka da se reli ukine. Bilo je pitanje da li će se ikada više održati Dakar, pošto nije delovalo da će se atmosfera u Mauritaniji smiriti u skorije vreme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *