Predstavljanja

Gde Si Bila Kada Sam Bio Niko – BMW E30

Kao što Dejan Matić kaže u jednoj od strofa: “Ni u čemu prvi, niti plave krvi da bih tebi zapao za oko” – je lajt motiv našeg današnjeg modela. U početku, to je bio samo naslednik serije E21. Serija 3, kasnije je postala legenda.

Da bi se stekao pravi osećaj 80tih obukao sam majicu sa kragnom i uputio se u centar Zemuna gde se ovaj model oseća novorođenim. Na ovom autu nema ništa nesvakidašnje osim jedne stvari – isti je kao kad je izašao iz fabrike. BMW koji se nalazi pred vama je skoro pa netaknuti fabrički primerak modela 316i prekriven bojom trule višnje u kombinaciji sa braon enterijerom. Po mom mišljenju, osoba koja je izabrala ovu kombinaciju je pogodila direktno u centar. Gospodin čovek. Šokantan podatak je da se ovaj automobil proizveo u 2,339,520 primeraka. Vremenom, većina istih je donirala svoje školjke kako bi se sklopio jedan kompletan e30. Ne i u ovom slučaju. Ovde je školjka fabrička, čak je i šoferka netaknuta sa sve nalepnicom iz fabrike. Nesto sa čim se do sada nisam susreo.

Vozeći se u njemu, jasno mi je odakle novi BMW modeli vuku korene i potpuno zaslužuju reputaciju kojom se danas šepure. Ako uzmemo u obzir da je auto iz 80tih, njegov kvalitet i zrelost, za razliku od većine njegovih kolega iz tog perioda, su na visokom nivou. Nekako, iako pored nas prođe nova KIA ili bilo šta novo plastično-fantastično, ništa ti ne može odvratiti pažnu i ometi te u potpunom predio-correct uživanju.

Kada sagledamo kompletnu istoriju i uspehe ovog modela, mozemo da kažemo da mu ga popularnost skoro pa sahranila. Danas je fabrički E30 potpuno izumrla vrsta. Ljudi u želji da njihova kockica izgleda posebno, krenuli su putem modifikacija i sa time se svakodnevno susrećemo. Kolekcionari su željni ovog auta, a mi vam baš takav predstavljamo. Auto koji je postao neko i sad ga svi traže pored njih toliko.

Kako sunce polako zalazi, mi se zaustavljamo na Zemunskom keju. Pogledom u veliko ratno ostrvo kao da se tek sad rodio i da ga čekaju velika osvajanja. Tako i završavamo našu priču. Pogledom u daljinu sa e30 u ulozi dečaka koji tek treba da ostvari svoje snove i promeni auto svet zauvek.

Autor // Aleksandar Savin
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Mmmmmm odlicna benka, tako bi je posedovao!