Autorski tekst

Alkohol i cigarete u službi brzine

Velika gledanost automobilskog sporta širom sveta dovela je do njegove komercijalizacije, tako da su bolidi odjednom postali najbolji reklamni panoi mnogih velikih kompanija. Da li zbog postignutih rezultata, kolektivne zavisnosti od cigareta i ljubavi prema piću, ili prosto  zahvaljujući vozačima koji su postizali vrhunske rezultate, od sedamdesetih godina pa do današnjeg dana, kao sastavni deo ikonografije auto sporta ostali su automobili koji su na sebi ponosno nosili imena i boje poznatih destilerija i duvaskih kuća. Zbog toga, danas pravimo kratku retrospektivu poročnih automobila koji su osvajali mnoge podijume i srca predanih automobildžija širom sveta.

 

Jägermeister — Narandžasto, volimo te, narandžasto!

Od sedamdesetih godina, pa sve do današnjih dana, nemačka kompanija je svoju jelenovu glavu na narandžastoj pozadini uspešno vezivala za Formulu 1, DRM i DTM šampionate i Grupu C, mahom birajući one timove koji su u trkama koristili Porsche i BMW. Za predstavnika kompanije biramo Porsche 935.

 

Martini Racing — Na stazi, vodi i u vazduhu

U slučaju da vam na pomen imena Lancia prve asocijacije nisu Delta i Martini, ne možete se nazvati pravim automobilskim zaluđenikom. Pre Delte Integrale i 037 u grupi B i Alfa Romea 155 u ITCC, Martini Racing tim je u legendu ušao 1971. godine kada je njihov Porsche 917 osvojio Leman. Njihovo učešće nije bilo ograničeno samo na kopno, budući da  su tokom ranih sedamdesetih i osamdesetih učestvovali kao sponzori i u trkama glisera.

 

HB — Druga strana Grupe B

U klasi znatno manje vulgarnih, a samim tim i manje prepoznatljivih ratničkih boja, nalaze se HB cigarete, čiji je logo stajao na drugom najboljem reli automobilu zlatnog doba relija, Audijevom Quattru S1. Iskreno, žute i bele pruge same po sebi nisu preterano zanimljive, niti se momentalno urezuju u pamćenje, ali u kombinaciji sa rezultatima koji su uvek bili Audijeva najjača karta, postaju zaista nezaboravne.

 

Rothmans Racing — Porsche, ponovo…

Poznati proizvođač cigareta, odnosno automobili presvučeni u njegove boje, ušli su u anale automobilizma 1982. godine kada su njihovi Porsche-i 956 zauzeli prva tri mesta na Lemanu, a Valter Rol u Asconi 400 osvojio prvo mesto u Grupi B. Nažalost, još jedna činjenica koja se iz istorije ne može izbrisati je ta da je prvog maja 1994. godine Ajrton Sena poginuo vozeći Williams FW16 u Rothmans bojama…

 

JPS, Camel i Marlboro — Ajrton Sena

Sa druge strane, one koja veliča život i uspehe tragično nastradalog Brazilca, Sena je svoje najveće pobede izvojevao vozeći za Lotus i McLaren. Prvo u bojama John Player Special, posle i Camel cigareta, a kasnije i u Marlboro McLarenu, Ajrton je još za života postao legenda sporta. Sve tri kompanije imale su svoje automobile i u drugim takmičenjima i u Formuli 1 pre i posle Sene, ali to je sve zaista mnogo manje bitno. Ali ako već moramo, vredi napomenuti Camelov Pikes Peak Peugeot 205 T16, JPS BMW 635csi i Šumaherov Marlboro Ferrari.

 

Lucky Strike/555 BAR 01 — Utešna nagrada za dizajn

U kategoriji bolida koji nisu ostavili nikakav trag u Formuli 1, BAR 01 odnosi pobedu kao najbolje obojeni nebitni automobil. Naime, 1999. godine, tim British American Racing želeo je da njihovi automobili imaju potpuno različit izgled i sponzore, što je FIA glatko odbila. Rešenje su našli u deljenju bolida žutim rajsferšlusom, te je tako leva strana bila rezervisana za Lucky Strike, a desna za 555 cigarete. Ipak, proslavljeni as Žak Vilnev u ovom automobilu nije uspeo da završi čak dvanaest od šesnaest trka, od toga prvih jedanaest za redom.

Autor: Đorđe Sugaris
Stility.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 komentar

  • A sada su to energetska pica… 🙂