Bud3 101

Porsche 944

porsche_944_bud3_naslovna_1Pop up svetla. Uvek mi je prva asocijacija Porsche 944, jer se sećam kao da je juče bilo da sam sa svojih 5–6 godinica prvi put takve farove uživo video kad je komšija dovezao iz Nemačke jedan svetloplavi i ponosno ga parkirao ispred zgrade. Satima smo se mi klinci iz kraja igrali u blizini, samo da ne odemo daleko, da budemo tu kad se arbajt-gazda pojavi da ga zamolimo samo da nam, onako drugarski, pokaže kako se svetla otvaraju, i da ga isturira da čujemo mašinu.


porsche_944_bud3_naslovna_2Naravno, bilo mu je drago, i ne da nam je uslišio želje, već nam je otvorio i motor da vidimo i pustio nas da sednemo unutra. Iako u nekoj krupnijoj istorijskoj slici 944 ne stoji kao neki bitan spomenik, meni je zbog tog dana ostao urezan u srcu kao jako drag automobil.
porsche_944_bud3_naslovna_5Porsche entuzijasti će naravno uvek da kuju u zvezde besmrtni 911, ali na neki drugačiji način, lepo je voleti i oduševljavati se i ovim otpadom koji se „ne priznaje“. Da bi se stvari postavile na svoje mesto, moram da posegnem za prašnjavom policom i otvorim dvanaesti registar sa slovom „P“ i raščistim neke stvari. Porsche je pametno od starta znao da mora da postoji neki entry level model u celoj priči da bi se mogao finansirati beskrajni razvoj devetstojedanaestice. Danas se uspešno „krpe“, jer tu su Boxster i Cayman kao jedan vrlo kvalitetan i promišljen nastavak ovoga o čemu pričamo danas, da ne pričam o gospodarima neukusa širom sveta koji traće novac na Panameru i Cayenne. Ali nije uvek bilo tako…
porsche_944_bud3_naslovna_6912 je postojao neko vreme kao 911 za smrtnike bez novca, i prodavao se u sasvim pristojnim ciframa, taman da obezbedi finansije za „ono pravo“. Izrod koji je nastao iz braka sa Volkswagen-om je 914, i uglavnom ga se svi gnušaju, a meni je predivan. Zajedno su ga plasirali na tržište, Ferdinand Piech je bio zadužen za ceo projekat, i po mоm mišljenju je ispao jedan lep, klasičan automobil iz svega toga. Čak bih možda otišao tako daleko da kažem da je neka tadašnja moderna interpretacija tripetšestice, ali namenjena za najminimalnije budžete. Karmann Ghia i 912 su tako bili uspešno zamenjeni, i utabana je staza za potpuni preokret koji će doneti 924 i 944.
porsche_944_bud3_naslovna_5A onda, blasfemija. Porsche je izbacio 924 sa napred postavljenim vodom hlađenim motorom i zadnjim pogonom. Strašne stvari. Menjač iz Audija, motor iz Volkswagen-ovog kombija, pa kakav je to Porsche, pobogu?! Pošto su se FauVe i Porsche lizali još od pedesetih bio je deo dogovora da zajedno razviju mali sportski auto, ali je kriza sa početka sedamdesetih dovela do toga da je zajednički projekat napušten. Scirocco na bazi Golfa je bio tranziciono rešenje, a Porsche je otkupio nazad prava na auto koji su zajedno razvijali i tako se rodio 924. Opet je Porsche ispao pametan jer se mašina prodavala u solidnim kvantitetima, a sledeća iteracija je ovaj naš lepotan kojim se bavimo danas. Umesto da razviju potpuno nov model, odlučili su da samo promene jednu cifru u nazivu, iskoriste istu platformu, pokrpe mnoge nedostatke prošlog modela i pokvare aerodinamiku.
porsche_944_bud3_naslovna_4Da bi se sve picajzle ovog sveta zadovoljile, razvili su nov motor i opravdali se za sve pare. U skladu sa vremenom i žvakama koje smo svi žvakali da bi skupljali sličice koje su išle uz iste, uskoro je uvedena i turbo verzija. Zatim je usledila i prva ozbiljnija revizija znana kao S2, propraćena čak i kabriolet verzijom. Najređi 944 i dan-danas je specijalni Rothmans version proizveden u samo 40 primeraka, sa specijalnom livrejom, namenjen isključivo kanadskom tržištu. Uprkos ideji da se razvije još jedna modifikacija i prirodan nastavak modela pod nazivom S3, odlučili su da obustave rabotu i izbace „novi model“ koji bi zamenio 928 i 944 i stopio ih u jedno – 968. Tu se priča o malim, jeftini(ji)m Porsche-ima sa napred postavljenim vodom hlađenim motorima završava, barem za sada.

Autor: Matija Dagović

Connoisseur

Fotografije: Stefan Šobot i AutoWP.ru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • 911 jeste priča za sebe, ali ne vidim razlog zbog čega Porsche ne bi smeo da proizvodi neke pristupačnije modele, i zašto sve mora da se poredi sa 911. Da je reč o nekakvoj zameni za 911, tada bi moglo da se zakera do mile volje, ovako… Meni je 944 uvek bio jako zanimljiv, i dan danas je. Kao i 968, a o 928 da i ne govorim.

    Odličan tekst!

  • Meni su takođe uvek bili zanimljivi drugi modeli sve do pojave Cayennea i Panamere koje stvarno ne mogu da svarim. 914 i 928 GTS su mi svakako među najdražima…