Events

Hungaroring Classic 2019

Dramatične livreje i aerodinamični oblici. Spojleri, spliteri, šireni rubovi i grbe na haubi. Otvoreni izduvi i krvne grupe pored prezimena sa zastavicama.

Svi ovi pojmovi jasna su asocijacija na jednu stvar, a to su trkački automobili. Ova mehanička čuda najčistiji su oblik automobila, oslobođeni od svakog suvišnog oblika dizajna, estetike i udobnosti. Njihov jedini cilj jeste da idu brzo, brže od onog drugog i da stignu na cilj u susret lovorikama, zlatu i šampanjcu. Videti legendarni trkački automobil na fotki je već dovoljno uzbudljivo, kao i posmatrati ga pod muzejskim svetlima. Ali, ništa ne može da se meri sa prilikom da se trkački automobil oseti u pokretu, dok njegova rika ubrzava puls i razara bubne opne pri svakom njegovom prolasku i ostavlja vas u oblaku spaljenog benzina.

Srećom, milioneri širom Evrope smatraju da njihove kolekcije umetnina na točkovima zaslužuju da se protegnu po nekim od najčuvenijih staza na kontinentu, a jedna od njih je i Hungaroring. Hungaroring Classic 2019 je treća manifestacija po redu, a ove godine je okupio trkačke timove koji su za ovu stazu pripremili automobile iz različitih klasa, od Le Man prototipa do legendi touring trka. Ceo vikend bio je posvećen brzini i klasicima, pa je događaj podrazumevao i brojne statične izložbe. Šezdeseta godišnjica Minija obeležena je velikim skupom na kom je mađarski Mini klub izložio najzanimljivija vozila iz istorije ove britanske ikone, a jedan od gostiju bio je i predsednik Mini Kluba Srbije Vladimir Kovačević.

Glavni utisak vikenda jesu bile nedeljne trke, započete rekreacijom touring šampionata iz perioda od šezdesetih do osamdesetih godina. BMW Alpine borile su se uz Escorte, a legendarni 3.0L CSL Betmobil jurio je i konačno uhvatio Ford Capri, dok je njegov naslednik 635csi ipak vozio svoju trku. BMW Motorsport pruge izgledaju još veličanstvenije na stazi, ali je u ovoj trci nas najviše očarao čuveni narandžasti Jagermeister E9. Za njima, na stazu su izlazili brzi prototipi iz Grupe C. Dok su Silk Cut Jaguari XJR9 i Porschei 962C jezdili kroz krivine i pravce uzbuđenje je polako raslo jer su najveće legende bile u boksovima, spremajući se za svoj veliki vikend izlazak.

BMW M1 u crveno-beloj BASF livreji, Lancia Beta Montecarlo i alkoholni Porsche 934 u Jagermeister bojama dominirali su Hungaroringom, ostavljajući plamenove i uzdahe iza sebe. Ipak, čak su i Ferrari 275 GTB/4 i Ferrari 250 SWB, Maserati 300S, Alfa Romeo Giulia TZ ili Bizzarrini 5300 GT bili samo uvertira za ono što se dogodilo kada su se na stazi pojavili prototipi iz zlatne ere trka izdržljivosti. Naše oči bile su uprte u Gulf Porsche 917 sa brojem 12, isti automobil kog su vozili veliki Vik Elford i Ričard Atvud, a koji je sada preticao Ford GT40 i Lole na putu ka očekivanom trijumfu.

Uzbudljiv celodnevni program nas je vratio u prošlost i nostalgične dane kada je trkanje bilo opasnije i uzbudljivije, čistije na stazi i mnogo prljavije u boksovima. Hungaroring Classic (2019) je zato događaj koji treba posetiti svake godine, budući da je ovo zadovoljstvo od Beograda odaljeno tek nekoliko sati vožnje, što ga čini najbližom prilikom da se osete sve čari trka iz minulih vremena.

AUTOR // Đorđe Sugaris
FOTOGRAFIJE // Nikola Stojanović i Miloš Nikodijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *