Kružne trke

Srbi napali Slovačku!

Ako Kurirsko-Blicovski naslov ne upali da privuče pažnju, gasimo sajt… Kako da ne…

Kraj prethodne nedelje smo imali priliku da provedemo na Slovakia Ringu, baš u trenutku kada su se na njemu održavale trke Centralno Evropske Zone (CEZ), ETCC i WTCC, kao bitnije, a pored njih su se istovremeno vozili Kia i VW šampionati, kao i Euroseries takmičenje. Prvi put na pravoj stazi, sa toliko dešavanja oko nas… Na koju stranu se okrenuti?

slovakia_ring_bud3_naslovna_7U CEZ šampionatu imali smo četitri predstavnika iz naših krajeva – Zorana Kastratovića, Mikicu Vesnića, Rudija Pešovića i Mladena Lalušića. U ETCC-u Borković, Lalušić i Bulatović, a da Dušan nije okončao svoje učešće u WTCC-u, čak bismo i tamo imali predstavnika. Pravi atak na Slovakia Ring.

slovakia_ring_bud3_naslovna_6Trke u okviru CEZ šampionata, kao i treninzi, podeljeni su u dve klase – iznad i ispod dve hiljade kubika. Svi naši takmičari su bili u kategoriji D4-2000, ali kako se prijavio mali broj učesnika, zajedno sa odustajnjem nekih takmičara (Kastro je imao problema sa hlađenjem motora, pa je odlučio da poštedi automobil), u samoj trci spojene su obe kategorije. Tako smo dobili da se u istom trenutku na stazi nalaze Mercedes SLS AMG GT-3, Saleen S7(R), Ferrari 458, a pored njih Renault Clio, Opel Vectra, BMW serije 3 sa upola manjim brojem cilindara i više od dva puta manje kubika… Nisu se ni čuli, koliko su ovi prvi grmeli, ali to ne znači da je uzbuđenja nedostajalo, pogotovo Mikici kome se guma probušila u trci broj jedan.

slovakia_ring_bud3_naslovna_5Između treninga i trka, tri šampionata koja smo pratili, po planu i programu su se vozila još tri takmičenja. Kia Lotos kup najviše podseća na trke malog N-a, jer ko poslednji ukoči, a prvi doda gas pobeđuje. Sve se odigrava dosta sporo, naspram drugih kategorija, ali se nadoknađuje brojem vozila i tome koliko su blizu jedni drugima. Volkswagen Golf Cup se odigrava nešto brže, ali je nekako monoton, kao da su vozači oprezniji nego što bi trebali da budu. Euroseries zato nadoknađuje nedostatak uzbuđenja.

slovakia_ring_bud3_naslovna_2Ginetta, Aston Martin, full oklopljeni KTM, Megan GT-nešto… Su ako ništa drugo znatno lepši za gledanje i slušanje, ritam vožnje je znatno brži, borbe su neizvesnije, izletanja sa staze su žustrija.

slovakia_ring_bud3_naslovna_4ETCC i WTCC su priča za sebe. Rezultate ste do sada sigurno videli, a ako niste – pravac na SerbiaRing. Ono što je bilo očito, od samog početka u ETCC-u, je Ducina agresivna vožnja, pošto je u ne malom broju situacija Seat Leon izgledao kao da je zadnja, a ne prednja vuča.

slovakia_ring_bud3_naslovna_3slovakia_ring_bud3_naslovna_8Naći se u boksu gde su WTCC timovi i dalje rezonuje u mojoj glavi. Toliki broj vozača koje ste do sada jedino mogli da vidite na ekranu (kompjuterskom ili teveu), a sada su pred vama. Cela ta gužva oko pripremanja automobila pred trku, buka, nervoza, velika količina ljudi kako iz timova, tako i fotografa… Stalno se nešto dešava oko vas, gde god da se okrenete i na koju god stranu da pogledate. Jednostavno fantastično.
slovakia_ring_bud3_naslovna_9Da pričam sad o tome kako su na početku Lade izgledale kao da imaju brz tempo je trošenje vremena…

slovakia_ring_bud3_naslovna_10…jer se zna ko je na kraju pobedio. A i meni ovo pisanije baš i ne ide od ruke, pošto žurim da postavim fotografije čim pre…

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara