Kružne trke

TCR Eastern Europe – Grobnik

Pandemija je ugrozila sve vidove motorsporta, a počeci šampionata su odloženi ili pomereni za narednu godinu. Velikom upornošću organizatora TCR Eastern Europe se prošle nedelje održao na Grobniku, a mi smo uspeli da budemo na licu mesta.

Zbog cele situacije, finalni broj učesnika tokom celokupnog trkačkog vikenda, možemo okarakterisati kao relativno skroman. Falio je solidan broj redovnih takmičara, a kako je otkazan i zajednički šampionat Srbije, Hrvatske i BiH koji je takođe trebao da se vozi… Ostali smo uskraćeni za možda jedan od najjačih oktanskih vikenda u poslednjih nekoliko godina.

Takođe kako je ovo prva trka, ne samo TCR Eastern Europe šampionata, već i drugih koji su se vozili tog vikenda… Bilo je vidno da su se, tokom produženog zimskog raspusta, stomaci „pustili“. Odnosno da su vozači i timovi imali jako malo vremena da se spreme i testiraju vozila, iako sezona startuje sa nekoliko meseci zakašnjenja. Pa je tako Grobnik, u julu, nekima bio i prvi trening. To je za posledicu imalo da je akcije skoro nedostajalo. Od starta se videlo ko je bio u prilici da testira iza volana, virtuelnog ili pravog, i koliko iskustvo u ovakvim situacijama ide u korist.

Peripetije oko izlaska iz zemlje i PCR testiranja su zasebna priča… Ostavićemo je za uz pivo. Od domaćih vozača u okviru TCR šampionata učestovali su Dušan Borković, Mikica Vesnić i Nemanja Milovanović. A na hrvatskom asfaltu našao se i makedonski trkač Igor Idže Stefanovski. U obe trke minulog vikenda, Dušan je trijumfovao. Mikica je fantastičnim startovima uspeo da se probije sa treće na drugu poziciju i zadrži je sve do kraja. Milovanović je prvu trku završio na devetom mestu, dok je u drugoj, posle guranja tokom trke, pao na jedanaestu poziciju. Idže obe trke završava na šestoj poziciji.

Zoran Kastratović je takođe bio na Grobniku. Trebao je da vozi u okviru FIA CEZ šampionata, ali je njegov start, nažalost, odložen do sledeće trke u Slovačkoj. Pa se ukazala odlična prilika da se dodatno istestiraju modifikacije na Chevrolet Cruze E1, posle prvih testova na NAVAK-u. I to ne samo na slobodnim treninzima, već i u trkačkim uslovima. U okviru jedne trke tog vikenda u kojoj je i pobedio. On je u „kruzu“ osvojio pol-poziciju za diviziju 1, klasa TC preko 2000 kubika, a kako nije bodovana za CEZ, proglašen je pobednikom prvenstva Hrvatske.

“Ja sam na Grobniku vozio za pehar i publiku. Krivo mi je što je FIA odložila bodovanje do kraja jula, pa je malo takmičara došlo u Hrvatsku. Pobeda u okviru klase i grupe mi mnogo znači, jer mislim da sam se vratio u trkački mod posle skoro godinu dana pauze. Nadam se da će moji novi sponzori Neo tuls biti zadovoljni, jer je ceo događaj izuzetno dobro medijski ispraćen”, rekao je Kastratović.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *