Vesti

Tragi komedija – Škoda Slavia

Autor /

Vesti iz nesvesti danas za vas specijalno otkrivaju šta je to nagnalo češku gospodu da umetnu LED svetla u Škodu Skalu, odseku joj krov i sve to učine pod parolom tradicije i emocije. Ova tri pojma se ne mogu zdravorazumski smestiti u isti koš, tako da je kao stvoren za nas.

Ona prevenstveno ima za cilj da oda počast 125-o godišnjici postojanja Škoda Auta i nekakve bicikle, ali nas to baš i ne interesuje preterano. Nismo došli da pričamo o nasleđu Škode, legendu o Poršeu sa istoka obradili smo ranije, već o činjenici koliko je to zapravo inovativan brend, posvećen modernizaciji. Mislim, pogledajte je samo! Kad je zadnji put neki automobil imao neonska svetla? Mladi inženjeri iz Škodine akademije, njih tridesetak, uspelo je da od ergonomične, praktične i dosadne Skale napravi auto koji predstavlja sve ono što voli Fast’n’Furious generacija. Mladi, ne vi koji ste gledali prvi film kada ste bili mlađi.

Frontalni i stražnji deo Skale se odlično uklopio u novo telo bez krova i sa grbama nalik onih na Porsche Speedster-u. Eksterijer je veoma atraktivan, lep i primamljiv. Teži za pažnjom, ali nekako štreberski. Jednostavno nema taj faktor uzbuđenja, barem ne onaj istinski, sirov i vanvremenski. Skoro da možemo reći da se igralo na siguricu (situacija sa novim Golfom). Kao da se i sam spojler bojažljivo izdiže od karoserije, jer se plaši da će biti previše u oku posmatrača. Škoda Slavia jeste „uzbudljiv“ automobil, ali na neki evropski, racionalan način. Oštre linije i dopadljiv zadnji kraj jesu lična karta i prepoznatljiv element eksterijera ove Češke jurilice.

Takođe, prepoznatiljv iz ostalih modela Škode jeste enterijer. Naime volan, infotejment kao i dosta plastike i finih materijala preuzeto je sa već postojeće proizvodne trake u Češkoj. Prijatno su nas iznenadila ne samo SPARCO sedišta, pojasevi u četiri tačke vezivanja, već i zvučnici odmah iza nasona za glavu, kao i velika grafika lava u anfasu, nešto nalik Peugeot-ovom logou. Kad smo već kod muzike, jačina svih zvučnika i vufera iznosi nešto manje od 2,600 vati. Izgleda da su računali na to da se dami kosa od brzine neće podići, pa su kao zadnju slamku spasa ubacili vufere. Zanimljivo? Bog sveti zna, ovo je koncept ipak…

Kako bi dobili “vau” faktor, odlučili su se za neonska svetla, jer se dama neće privući motorom iz veš mašine. Tako da Škoda Slavia sija ne samo ispod automobila, već je karneval i u samom grilu i znaku. Padanjem tame, svetlost oko Slavie pojačava intenzitet. Boje se mogu menjati, pa plavo, zeleno, crveno ili neko drugo svetlo može krasiti put. Pravi mali NFS Undergoround se dešava ispod vas, samo što ćete ostati debelo razočarani, jer vatre iz auspuha nema, kao ni performansi u ovom luna parku. Od performantnih delova tu su felne preuzete sa Kodiaq VRS. Makar nešto…

Na kraju čovek zasita ne zna šta da misli o ovom kabrioletu. Lep je, seksi i moderan, samo na neki mnogo pitom način. Bez uzbuđenja, bez vatre i žara koji jednostavno Ego-Green zajednica ne dozvoljva. Da je tu neki jači motor, zadnja vuča ili eventulano bavarski propeler, bila bi druga priča. Ako je Škoda Slavia već koncept, napravite ga uzbudljivim, dođavola! Dozvolite nam da maštamo o pokoravanju krivudavih puteva, a ne o sadnji beskrajnih polja lavande! Osećanja su definitivno pomešana, ali smer u kom ide Češki indijanac sa strelom je skroz okej. Samo dajte luk i strelu, ne koficu i sadnicu.

Autor // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *