Predstavljanja

Jessica Rabbit – Golf GTI

Autor /

Legenda kaže da ih na Balkanu ima više nego što ih je ikada izašlo iz Wolfsburga. Golf GTI. Izbor je prevelik da bi se neki lako izdvojio. Ovaj to uspeva. Jedan posve poseban „kec“ stigao nam je u „iMbox“ iz zemlje vina, Jadrana i mušula. Iz Crne gore. Skrivao se iza planina, ali je primećen i to treba ovekovečiti.

Njegova priča počinje greškom lakirera zbog kojeg je prethodni projekat za malo završio u starom gvožđu. Poučenim lošim iskustvom, Emil nije odustao od daljih poduhvata i 2014. kupuje ovu šasiju koja je danas pred vama. Od početka je imao viziju kako ova jurilica iz 1982. treba da izgleda i posvetio se tome. Rešivši da što više na autu uradi sam, poslednji šraf zavrće početkom 2019. godine, ali… Limarske radove je ovaj put, uspešno, uradila osoba koja mu je ulila dosta više poverenja.

Spolja prvo uočavate Ronal Aero 16×7.5 obuvene u Conti „biciklice“ (195/40/16), a do poda ga spuštaju FK gewinde. Oštre linije karoserije upotpunjava „trkačka“ crvena boja, koja u kombinaciji sa tamnim felnama, ovom Wagenu stoji kao salivena. A kako mu prilazite, primećuju se detalji. Emil se zaista potrudio da svog ljubimca izdvoji, jer su mu automobili ne samo hobi, već i posao. Prednji i zadnji migavci su zatamnjeni kako narandžasta boja istih ne bi remetila linije hečbeka kog svi toliko neodoljivo volimo. A kroz zadnja stakla već se nazire tema koja nas očekuje unutra.

Otvarajući vrata brzo shvatate da je enterijer sve osim klasičnog i fabričkog. Duh GTI-ja je prisutan i pojačan do maksimuma. Crveni konac na vratima, Sparco volan i patosnice svojim detaljima samo upotpunjuju sirov izgled unutrašnjosti kojom dominira CAE Ultra shifter. Teško je skinuti pogled sa ovog uglačanog parčeta aluminijuma zbog kojeg se sa svakom promenom brzine osećate kao Valter Rorl. Brzine i dalje idu H, ako ste se slučajno pitali. Sparco kadice su tu da vas čvrsto obgrle i drže, a rollbar da vas sačuva. Ujedno je trebalo ubaciti i neki detalj iza prednjih sedišta, pošto je sve oguljeno do lima. Pobogu pa on ima i protivpožarni aparat!

Definitivno postajete svesni da ste ušli u nešto posebno kada vam je za vezivanje potrebno par minuta umesto par sekundi. A bolje bi bilo da se dobro vežete, jer se ispod haube nalazi novije i veće srce iz „trojke“ GTI. Snažnije, sa 16 ventila, obrađeno i polirano kako struka nalaže, a ceo taj mehanički sklop upotpunjuje Dbilas throttle body kit. Očekivana snaga je između (fabričkih) 150 i 180ks, dok ne stignu Shrick bregaste, ali i to je više nego dovoljno, jer je izmerena masa vozila iznosi 845 kg. Tehnički fakultet je potvrdio da ovaj Golf GTI teži kao prosečna žirafa (fun fact). Odnos snage i težine je taman toliki da se izuzetno zabavite.

Emil ima još planova kako unaprediti ovog „keca“, jer koji je to projekat ikad završen? Ali on nije jedini koji istinski uživa u GTI-ju. Njegova trogodišnja ćerka je čest suvozač i na očevu veliku sreću već ga naziva svojim. Dakle Emile samo polako, imaš još 15 godina da ga unapređuješ pre nego što naslednici predaš ključeve.

AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // Radojica Radonjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Jos jedan odlican I zanimljiv tekst o legendarnom automobilu. Sve pohvale za sazetost ali pogodak tacno u sustinu i naravno za slike

  • Odlican tekst,puno informacija novih,svaka cast!