Vesti

EV od 2000 KS – Lotus Evija

Autor /

Kada malu kompaniju iz Hetela, Engleska, kupi kineski gigant “Gelly”, koji ne štedi na ulaganju u tehnologiju, dobijate upravo ovo. Električni super-automobil sa ni manje ni više 2000 konjskih snaga.

Lotus Evija, automobil koji će zasigurno pomeriti granice auto-industrije i razdrmati sve proizvođače, a nas, obične smrtnike, staviti u preispitivanje da li su zaista električni automobili dosadni? Možda neki i jesu, ali Lotus Evija ni po jednom parametru nije. Sa neverovatnim dizajnom prepunim aerodinamičkih i tehnoloških inovacija, sa čak četiri elektro-motora, svaki sa 500 konjsih snaga, ona predstavlja potpunu revoluciju. Ne samo u auto-industriji, već i načinu pravljenja i pozicioniranja baterije. Naime u skoro svim EV vozilima, baterija je smeštena vodoravno u samom dnu automobila, ispod vaših nogu. Ovde nije tako. Baterija je smeštena iza vaših leđa, na sredini automobila, a njena tehnologija potiče iz iskustva stečenog tokom četiri sezone Formula E. Kako navode iz Lotusa ovakav pristup jeste neuobičajen, ali praktičan, jer menjanje same baterije predstavlja dosta jednostavan proces. Depozit za ovu lepoticu iznosi 200.000, a konačna cena iznosi 2.4 miliona funti. Evija ne samo da izgleda brutalno nego će sa svojom tehnologijom, ukoliko imate gorepomenutu svotu novca, vašeg komšiju ostaviti u šoku i to na duži vremenski period. Da li će Lotus konačno, pred celim svetom, a ne samo pred grupom entuzijasta, dobiti poštovanje koje zaslužuje? Vreme će pokazati.

Autor // Nikola Lukić
Fotografije // Top Gear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 komentara

 • Strava!! Samo napred druze

 • Vrlo zanimljiv i poucan tekst.
  Hvala autoru koji je nesebicno podelio sa nama informacije i misljenja o ovom prelepom automobilu.Voleo bih u buduce videti jos tekstova od ovog autora.

 • Odlično je, sve pohvale

  San svakog muškarca je da ima ovakvu mašinu u svojoj garažu

 • Sjajan automobil pre svega i jako dobro predstavljen

 • Odlican tekst, jako mi se svidja.

 • Свака част друже, супер представљено!

 • Tako slikoviti opisano kao da se vozimo u njemu.Da nije tako niska cena čovek bi poželeo odmah da ga kupi.Za autora svaka pohvala pravo osveženje za ljubitelje četvorotočkaša, bilo bi lepo da ovakih tekstova bude mnogo više.

 • Interesantan i dobro napisan teks keep it upp