Drift

Serbian Drift Championship 2014 – St.1

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_75SDC je počeo. Posle svih nedaća koje su zadesile Čačak tokom maja, staza je očišćena, pripremljena i sve je bilo spremno za prvu trku treće sezone domaćeg drift šampionata. Neke stvari su se promenile na bolje, neke su ostale na istoj početnoj poziciji, ali generalni utisak je bolji u odnosu na završetak prethodne sezone. Evo šta smo zaključili i zabeležili.

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_82„Sa Ovčara i Kablara pesma stara nova.“ Čačak pretenduje da postane meka drifta u Srbiji. Veliki prostor je možda i veći (sa tendencijom da se proširi) od nekadašnjeg u Kragujevcu. Publika je zainteresovana za ovakvo dešavanje. Gradska uprava pozdravlja ovu vrstu događaja i obećala je da će u budućnosti još više pomoći organizatorima. Bravo Čačak!

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_114„Izdala si srce.“ Početak sezone je odložen s razlogom. Ovakav razvoj situacije je dao ogromnu prednost gostima iz Hrvatske i Slovenije koji su već dobrano istestirali i izvozali svoje automobile. Većina naših takmičara je, nažalost, odustala zbog manjih i većih kvarova na automobilima. Zoki Savić je pokazao svoju novu mašinu. Gox, Kick, Bajić su takođe premijerno vozili svoje automobile. Potencijalno najveće iznenađenje je mogao da nam priredi Savke koji je fantastično (fenomenalno, bruka, vrh, preterano…) vozio na treninzima, kao i tokom kvalifikacija, međutim, poklekao je na prvom koraku.

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_159„Snove snivam.“ Predlažemo organizatorima i SDC-a i CDC-a da probaju da ubrazaju takmičenje. Nećemo da se pravimo pametni, ali primetili smo jednu stvar. Poseta proporcijalno opada u odnosu na uzbuđenja na stazi. Što se više bližimo twin-drift vožnjama, publike je sve manje. Ako postoji prostor i mogućnost da se to reši, mislim da bi svi bili na dobitku.

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_147„Sladak šećer, ‘ladna voda.“ Jasan primer zašto je twin-drift najbolji deo dana je okršaj koji su vodili Berdajs i Bebe Petovšević. Ova dva momka su tako dobro vodila bitku za polufinale. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati i fotografisati ih. Dva velika čoveka u kontrastnom pakovanju izvukla su maksimum iz svojih mašina. Posle ponovljene vožnje, pobednik je morao biti proglašen, a to je bio Berdajs. Dok su se njih dvojica vozila u svojim automobilima, ostali takmičari su se mahom smenjivali za volanom dva do tri automobila. Više ni voditelj nije mogao da pohvata ko vozi koji automobil.

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_165„Na zapadu ništa novo.“ Na primer, Brklja nije dovezao svoj BMW na trku, već je vozio u automobilu Jure Poljaka. Veliki problem za aktuelnog šampiona, zar ne? Jok. Brklju da staviš u prkolicu on bi s njom dimio kao da se zapalilo karton-city. Prodimio je do finala gde ga je sačekao Berdajs. Foler se ozbiljno borio sa Berdajsom, ali je Slovenac izborio mesto u finalu.

sdc_st1_cacak_bud3_naslovna_175„E, moj druže Zagrebački.“ Berdajs je napokon osvojio prvo mesto pred našim očima. Čovek nas svaki put oduševi, i to ne samo svojom vožnjom, već i pristupom samom takmičenju i uvek mu pobeda izmakne za dlaku. Ali ne i ovog puta. Uroš „Lavlje srce“ Berdajs je novi kralj Čačka. Svaka čast. A mislim da će se njegov BMW odlično snaći na sledećoj trci u Beogradu koja se vozi na Adi Huji. Pozdrav svima, vidimo se uskoro.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot, Vukašin Medić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Pozdrav hteo bih da pitam gde je sledeće ovakvo takmicenje. Hvala na od unapred.