Predstavljanja

Renault 5 GT Turbo – Pocket Rocket

U slučaju da ste odrastali tokom osamdesetih i devedesetih godina, šansa je da ste u jednom trenutku u školu nosili turbo ranac, trenerku ili kačket. Verovatno niste znali šta je turbo, ali je zvučalo kul, zvučalo moćno, zvučalo turbo. Krivac za tu maniju bio je BMW 2002 Turbo, a ona se proširila dalje, u Švedsku, a zatim i Francusku, zemlju malih automobila sa malim motorima kojima je uvek falilo to malo nečega da bi uz to što su neodoljivo simpatični bili brži i zabavniji…
Renault 5 GT Turbo - bud3.netProizvodi eksperimenata sa turbinom bili su Renault 5 Alpine Turbo i mnogo ekstremniji, popularniji i suludiji Renault 5 Turbo, tadašnja francuska uzdanica na svim reli takmičenjima na svetu. Nego, glavni junak naše današnje priče dolazi iz iste slavne porodice i njihov je prvi naslednik. On je beo, on je kockast, on je tako prokleto kul — on je Renault 5 GT Turbo.
Renault 5 GT Turbo - bud3.netIspod njegovog, spojlerima obogaćenog, malog tela nalazi se 1.4l motor koji uz pomoć turbine oslobađa snagu od 115 KS. Na težinu od oko 850 kg, taj motor ovom malom prgavom Francuzu omogućava sprint do 100 km/h za 7.5 sekundi. U osamdesetim, to je bilo vrtoglavo brzo, a ni danas nije zanemarljivo. Gledano iz kokpita, u automobilu skromnih dimenzija, a velikih stakala, osećaj brzine je još veći.
Renault 5 GT Turbo - bud3.netKada smo kod enterijera, njega ili volite ili mrzite. Nije vrhunski domet industrijskog dizajna, ali, kako ima volan, sedišta i manuelni menjač, radi svoj posao sasvim efikasno. Posebna poslastica na ovom automobilu su RSL Motorsport felne širine 8J (gume su 195/45/14), lični pečat ponosnog vlasnika ovog malog sprintera.
Renault 5 GT Turbo - bud3.netAko i sami želite ovu džepnu raketicu, spremite se za potragu, naoružajte se strpljenjem i obavezno ponesite kese za povraćanje, jer je malo primeraka, poput ovog našeg, imalo tu sreću da padne u ruke pravih zaljubljenika. A ako vam se posreći, naći ćete ga ispravnog, utegnutog i nabud3enog kako mu dolikuje, a sve posle toga je čisto uživanje!

Autor: Đorđe Sugaris

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 komentara

  • Svaka cast…odlican autic!

  • Jos da je slammed… 😀

  • Citerski auto 🙂 …sve pohvale Ivanu za ovakav autic!Pozz

  • Super je….:-)

  • Hvala Mare!

  • Bas lep auto,steta sto ga covek prodaje.