Predstavljanja

McRae Me Slowly – Ford Focus RS

Znate li miris špajza na selu? U vreme kada je frižider bio luksuz, a dugotrajna i konzervirana hrana boravila samo u paketima humanitarne pomoći, špajz je bio mesto gde se sve čuvalo. Imao je taj neki specifičan i prepoznatljiv miris ustajalog. Brašno, prezle, rezanci, pirinač, tegle džema i slatkog, možda šećer u kockama… Nikad čokolada, možda čajni keks.

Kako je bilo u špajzu, tako je bilo u hatch klasi na samom kraju 20-og veka. Miris ustajalog. Bilo je potrebno nešto što će razbiti tu dosadu i vratiti slavu hatch klasi. Tako i bi. Kako smo zagazili u 21. vek, tako su raznorazne poslastice počele da okupiraju police našeg špajza. Ford Focus, Alfa Romeo 147, Honda Civic, Seat Leon… Potom stvari postadoše još slađe, slatkiši se ugrejali i tako su nastali najbolji hothatch-evi koje je svet ikada video. Civic EP3, 147 GTA, Leon Cupra i, na naše veliko zadovoljstvo, Focus RS koji predstavljamo danas.

Ford Focus RS je pompezno najavljivan kao naslednik čuvene, ali uspavane, RS linije Ford modela kao što su Sierra i Escort. To je trebao da bude automobil Colin McRae-a za građanstvo ili su to tako fanovi Forda razumeli? Ono što je nastalo nije bila AWD gutalica asfalta već precizan i fokusiran automobil. Čak 70% mehaničkih delova je bilo novo. Focus MK1 RS je bio kolekcija najboljih delova do kojih je Ford mogao da dođe. Quaife diferencijal za prednji pogon, Brembo kočnice, OZ felne, Sparco enterijer. Sve što nije bilo u katalogu renomiranih proizvođača, Fordov reli tim je sam razvio baš za ovaj model. Kada se završilo samo su vrata, krov, hauba i svetlosne grupe ostale od tada najjače ST170 verzije Focus-a.

Focus RS je precizan hirurški nož sa sečenje krivina bez tragova. Šper vam neće dozvoliti da izgubite trakciju, a jake kočnice će dozvoliti da se poigrate sa krajnim granicama krivina koje ste do tada mislili da poznajete. Ispod haube je mašina starog kova. Redni četvorocilindraš sa turbo punjačem i rupom veće od one na vašim najstarijim čarapama. Snaga stiže kada se pređe granica od 3000 obtaja, tada i turbo „čukica“ veselo zaigra. Nalet svih 310Nm stiže već na 3500 obrataja, a maksimalna snaga od 215ks je na 5500 obrataja. To je ujedno i raspon u kom treba držati RS ako želite da ga maksimalno uposlite, što vam neće biti teško sa petostepenim manuelnim menjačem. Uspomenu na stare dobre analogne dane evocira skoro pa mrtav volan na centru i otimanje istog kod naleta obrtnog momenta. Ah, ta borba, toliko nevoljena tada, a tako poželjna danas.

Mi smo vozili broj šasije 3922 od 4501 koliko ih je ukupno proizvodeno. Biti jedini Focus MK1 RS u Srbiji nije lako. Vlasnik nam je prepričao kroz kakve peripetije je morao da prođe da bi ovaj automobil danas bio ispred vas sa SRB tablicama. Izgleda da miris ustajalog špajza i dalje preovladava našom administracijom. Carinici su mu rekli da ga nikada neće uvesti, teta za šaletorom je na ripit tražila FT1P i čak su tvrdili da ovaj auto nepostoji. Ford je morao da da potvrdu da RS zapravo postoji, jer – špajz od zemlje. Na kraju je uspešno registrovan. Narežeš šest CD-ova, sedneš i uživaš u vožnji bez lampica.

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Nikola Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Kakav je ovo pojam bio kada je izašao jtžm