Predstavljanja

Reactor power – Honda Civic

Posle skorašnjih dešavanja u Japanu, radijacija iz oštećene nuklearke raširila se po celom svetu sa posebnim naglaskom na Srbiju, gde su nam žuta štampa, vidovnjaci, proročice i ljudi kojima je „neko poznat i proveren iz _________ (upisati državnu instituciju po izboru) u penziji“ rekao da ne smemo da izlazimo iz stambenog objekta, pošto ćemo se ozračiti. Nismo im verovali, ali radijacija je izgleda, ipak, uticala na nekog…

Predstavljamo vam Hondu Civic, iz perioda generacije 200 na sat, inflacije i turbofolka. Život je započela kao obična radna mašina (kuća-pos’o, pos’o-kuća), kojoj je fabrika podarila nešto više performansi od kosilice za travu, pošto iz 1600 kubika izvlači celih 125ks. Izgledom je, za taj period, odskakala od svojih Nemačkih rođaka, pošto ima linije koje nisu izvučene lenjirom, ali je prošla krajnje nezapaženo, kao i svi automobili sa Dalekog istoka.

Kod sadašnjeg vlasnika je došla pukom igrom slučaja, jer kako on kaže „dok su se drugi klinci ložili na CRX-a, ja sam sanjao Civic-a“. Tako je i krenuo da kupi Civic-a četvrte generacije, sedana (kao pravi porodični i pijačni auto), a u uglu garaže je ugledao auto na koji su vlasnik i vreme zaboravili… Njegov dečački san ležao je ispod 1.5 cm prašine – crna lepotica. Sad pustite muziku koja se koristila u filmovima za odrasle tokom 80-tih godina, prigušite svetla i zamislite šta je bilo dalje…

Kao i svaki mladi mozak, pod uticajem Need for Speed i Fast’n’Furious serijala, prvo je kupio felne, a odmah zatim i angel eyes farove. Bukvalno otvaranje očiju doživljava izletanjem sa puta, usled nedostataka na trapu, a nije teško pogoditi gde su te finansije otišle. Nakon čega se definitivno odlučio da želi da napravi, kako on kaže, „rasnog trkača“, a na putu ka tom cilju nalazimo auto danas.

Radilo se na svakom delu automobila, ali je motor, posle generalnog osveženja, pretrpeo najviše prepravki, što je rezultiralo povećanjem snage, od preko 15%, na 145ks. Do ove cifre nije se došlo lepljenjem nalepnica, jer bi u tom slučaju ovaj Civic imao preko 200ks, ili pukim nagađanjem „znalaca“. Cifra je proverena na dyno pred svedocima.

Civic je vizuelno u racing JDM look-u, bela boja, karbon (folija) hauba, izlepljen raznim JDM motivima… Spušten, za oko 3cm, i pozadi proširen kako bi felne sa ET25 mogle da stanu. Felne su urađene sa temom skorašnjih događaja u Japanu, ali koliko privlače pažnju svojom bojom i natpisima, toliko odbijaju i svojim izgledom. Budimo iskreni, ne stoje ovom autu, nikako. U planu je zamena, ali kada?

Pa, tek nakon ozbiljnije bregaste (sa propratnim delovima), oprugica ventila, šeširića, lakše remenice i nakon svega toga da se uradi novo mapiranje. Tek će tada na red doći izmena felni, a model se već zna – Advan RG2.

Honda Civic 1.6 16v SOHC (tuned @ 145ks)
– TSS izduvna grana uvijena u azbestnu traku
– Cev (bez srednjeg lonca) do YED zadnjeg protočnog lonca
– Carbon „whael penis“ (usis sa velikom pečurkom)
– MSD 7mm kablovi
– MSD eksterna bobina
– Chip by Nova Speed (sa launch control-om)
– Tvrdo punjeni nosači motora (u planu da se urade svi)
– Gasni GTC sport amortizeri
– Napred coilover-i
– Pozadi standard opruga sabijena za 3cm, pa naštelovana na štelujucoj platformi amortizera
– Zadnji rubovi prošireni 5mm
– Carbon look hauba
– Volan Sparco
– Quick release za volan
– Sparco Junior sedište
– Schroth pojasevi
– Home-made ručica menjača (Sparco kopija)
– Auto Gauge čukice za pritisak ulja i temperaturu motora (uskoro temperatura ulja i Air-to-Fuel Ration)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • a koje ulje koristis?