Predstavljanja

Ticbra 3.0 – Seat Leon

Retke su osobe koje su uspele više puta da izađu na internet od našeg druga Tićbre. Kod nas mu je ovo treći put, a prvi put smo ga fotkali pre nešto više od pet godina! Mislili smo da će ga porodica malo smiriti, kum mu se opametio, ali on ne posustaje. Umesto pobedničkog Golfa stiže još jedan Seat – Tićbra bez španskog vetra ne dolazi na bud3.

Gazde iz Volsfburga su želele da njihova španska poslovnica bude pandan Alfa Romeu i najbolji način da se to uradi je dovođenje glavnog dizajnera iz protivničkog tabora. Walter de’Silva, koji iza sebe ima model kao što je Alfa 156, je uradio sjajan posao na drugoj generaciji Leona. Vrlo dobro se sećam prvih snimaka prototipa – bio je neverovatan. Serijsku verziju nisu mnogo menjali, pa je tako ostao podjednako neverovatan. Možda je kasnije taj dizajnesrki stil razvodnjen, pa je i sam Leon izgubio na toj jedinstvenosti, ali i dalje je, kao izolovana jedinka, predivan.

Ono što prvo dolazi do izražaja na Tićbrinom primerku Leona su OZ Superturismo felne koje su svojevremeno bile možda i najvrednije felne na našem tržištu. Malo me sada puca neka nostalgija, ali ranih 2000-tih smo bili spremni bubreg da prodamo za jedan set ovh felni, tj. prvu seriju. Još ako su bile fabrički bele sa crvenom nalepnicom – nema dalje! Elem, sada je možda ovaj model zapostavljen pod naletom svega i svačega na tržištu aluminijumskih naplataka, ali nekako i dalje imaš posebnu dozu poštovanja prema njima. Znaš da je vlasnik neko ipak malo ozbiljniji od dečurlije.

Ako ste prvo pregledali fotke, pa ste se tek kasnije pozabavili tekstom, već vam je jasno da je ovo Cupra verzija Leona. Sama po sebi je već dovoljno brza, ali ne i za vlasnika. Posle uspeha sa Golfom, saradnja sa Revom je nastavljena i na ovom modelu. Spisak modifikacija je dugačak, pomalo i konfuzan za ne toliko stručne osobe. Tu su, za početak, dizne sa Audija RS4, koje zahtevaju veći pritisak goriva, pa je u pomoć uskočila pumpa viskog pritiska Autotech. Više goriva, više boost-a, više snage. Kontrola pritiska, rada, kao hlađenje turbine je urađeno uz pomoć Revo delova. Tu je i Forge blowoff – jer neke zabave mora biti i na odeljenu za zvučne efekte.

Nesmunjivo je da Tićbra ima dovoljno iskustva kada je u pitanju modifikacija pogonskog agregata. Iz toga se može zaključiti da ovaj automobil može samo da ide bolje od prethodnog. A samim tim, njegov apetit za peharima se nije smanjio. Mi bismo možda mogli da mu damo i pehar za životno delo, realno je zaslužio.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 komentar

  • odlican tekst drugari, slike kao i uvek-na visokom nivou!
    automobil je drkicaaa