Vesti

Najkontroverzniji sudari na kružnim trkama – Top 10

Iako su trke WRC šampionata uspele da se održe, sezona kružnih trka, odnosno njihov početak se pomera sve više unazad. Do kada, nažalost, niko ne zna. Kako nam drame sa trkačkih staza ne bi falilo, uspeli smo da pronađemo i sortiramo deset najkontroverznijih sukoba trkačkih automobila koji su obeležili prethodne četiri decenije.

AUTOR // Vojislav Vujanić
IZVOR // TouringCarTimes

10. 2013 Top Race V6 - Hose Maria Lopes i Agustin Kanapino

Trostruki WTCC šampion Hose Maria Lopes i Agustin Kanapino imali su borbu za šampionsku titulu Top Race V6 u 2013. godini, kada je Lopes izveo kontroverzni potez tokom preticanja izbacivši drugog vozača iz trke, obezbedivši sebi prvo mestu i titulu. Kako je Lopes te godine vozio za Citroen u WTCC šampionatu, odmah nakon trke je otputovao u Francusku, a dan kasnije donesena je odluka o nesportskoj vožnji i njegovoj diskvalifikaciji, pa je šampionska titula otišla u ruke Kanapinu.

9. 2009 STCC – Ted Bjork i Robert Dalgren

Ted Bjork je bio na putu da osigura svoju prvu pobedu sezone u pretposlednjoj trci Švedskog prvenstva turing automobila (STCC) u 2009. godini, kada je vozač Volvoa Robert Dalgren imao kontakt sa njim u pretposlednjem krugu, izbacivši oba automobila iz trke. Dalgren je tada vozio u timu sa Bjorkovim rivalom za titulu Tomijem Ruštadom, a telemetrija posle trke je pokazala da je kočio 27m kasnije, nego u prethodnom krugu. Pa vi pogađajte da li je bilo namerno ili ne.

8. 2003 BTCC – Yvan Muller vs. Anthony Reid

BTCC sezonu 2003. obeležila je žestoka rasprava u parku vozača između Ivana Milera i Antonija Rida, tokom druge Brends Heč runde. Vozač MG-a zakasnio je sa “napadom” na Voksal, izguravši ga sa asfalta, a kao rezultat celog incidenta Mileru je suspendovana licenca. Rida ne pominjemo poslednji put u ovoj listi.

7. 1998 BTCC – Rickard Rydell vs. Anthony Reid

Pet godina ranije, Antoni Rid učestvovao je u vrlo sličnom kontroverznom potezu na istoj krivini(!) Brends Heča. U ovom slučaju, borio se sa Rikardom Rajdelom, koji je vozio TWR Volvo, za titulu šampiona. Borba se nije završila na stazi, već se nastavila i posle trke, a Ridu je zbog poteza na stazi oduzeta pobeda.

6. 2001 STCC – Jan “Flash” Nilsson vs. Roberto Colciago

Vozač Volvoa Jan “Munja” Nilson i vozač Audija Roberto Kolčago bili su glavni pretendenti na STCC titulu 2001. godine, kada su imali spektakularan kontakt zbog kojeg je Volvo ispao iz dalje trke. Ovo nije bio jedini incident na trci i ceo klip je pun najrazličitijih scena izletanja, ali finalni susret ova dva vozača i “čestitanje” posle trke… Preteča Farme.

5. 1990 DTM – Johnny Cecotto vs. Michael Schumacher

Sedmostruki šampion Formule 1 Majkl Šumaher, učestvovao je samo jednom u finalu DTM šampionata 1990., a ni to nije prošlo najsrećnije. Vozač Mercedesa prevezao je trkački automobil preko trave u krivini broj jedan kako bi udario i onesposobio Džonija Ćećota, BMW-ovog vozača. Zahvaljujući ovom potezu, Džoni je ispao iz trke za titulu, a šampion je postao jedan manje poznati vozači Audija – Hans Joahim Štuk. E Miki, Miki…

4. 2015 DTM – Scheider vs. Wickens and Wehrlein

Nastavljamo sa DTM-om, ali premotavamo 25 godina u budućnost od prethodnog incidenta i ništa manje kontroverznim potezom, koji je usledio kao timsko naređenje upućeno ni manje ni više od dr. Volfganga Ulriha, tadašneg “glavešine” Audi Sport odeljenja. Izguraj ga “schieb ihn raus” čulo se preko radio komunikacije, nakon čega je Timo Šeider izbacio iz trke oba Mercedesa kojima su upravljali Vikens i Verlejn. Šeider je isključen, Audiju su oduzeti poeni iz trke i dodeljena im je kazna od 200.000 evra, a Ulrih je dobio “verboten” na ulaz na budućim trkama.

3. 2003 V8 Supercars – Mark Skaife vs. Russel Ingall

Preko par kontinenata i bara, u Australiji na trkama V8 superautomobila, legende ovog sporta Mark Skajf i Rasel Ingal vozili su po principu “ko prvi koči – gubi”, a možda je bilo i malo gurkanja usput, pa se Skajf kao projektil zabio u zaštitnu ogradu. Tu nije bio kraj, jer je Rasel navodno hteo da pregazi Marka, dobivši najveću novčanu kaznu ikada dodeljenu jednom vozaču. Da li je bilo toliko ozbiljno, procenite sami.

2. 1999 STW Cup – Christian Abt vs. Uwe Alzen

Jedna od najkontroverznijih završnica šampionata ikada, odigrala se 1999. u finalu sezone STW kupa na Nirburgringu. Audijev vozač Kristijan Abt i vozač Opela Uve Alcen žestoko su se borili za titulu, kulminirajući u poslednjoj krivini završnog kruga. Abta udara Alcenov timski kolega Rolan Aš, koji je u prethodnom krugu dobio crnu zastavu zbog prethodnog incidenta. Alcen prelazi liniju finiša kao prvi, ali sudije donose odluku da se računa poslednji krug pre incidenta, pa tako Abt pobeđuje.

1. 1992 BTCC – John Cleland vs. Steve Soper

Nemoguće je formirati ovu listu bez BTCC sezone iz 1992. godine i finalne trke na Silverstonu. Džon Kleland, vozač Voksala, borio se sa Timom Harvijem, koji je upravljao BMW-om. U toku njihove borbe za šampionat, priključuje se Stiv Soper, takođe vozač BMW-a, koji uspeva da pomogne timskom kolegi i zajedno obilaze Klelanda. Nedugo zatim Kleland obilazi Sopera (na dva točka!), da bi ovaj prešao preko trave i izbacio vozača Voksala iz trke. Klip prepun akcije, obavezno gledati sa zvukom, jer treba doživeti atmosferu od tog dana.

10
10

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *