Predstavljanja

Mitsubishi Lancer Evolution – Wrap up

DSC_7340-2U zemlji izlazećeg Sunca postoji pet automobilskih konstanti. Pet modela koji se već godinama proizvode i svaka generacija donosi nešto novo i bolje od prethodne. Znate li o kojim modelima pričam? Prvo, tu je Mazda MX-5 koja je sada proslavila rođendan, a zatim Honda Civic Type-R. Tu su onda i dva ljuta rivala, Lancer Evolution i Subaru Impreza. I na kraju, teški centar, usamljena Godzilla, Nissan GTR. Ove godine smo već pisali o prva dva člana petorke, a danas je tu treći član. Vi slobodno donesite sami zaključak kuda sve ovo vodi (nećete pogrešiti)…DSC_7328Za razliku od Subarua, jedinog direktnog konkurenta, Mitsubishi je kroz svoje generacije automobila gotovo spremnog za rally prolazio kao kroz čarape. Zato sada, posle nešto više od deset godina postojanja, Lancer Evolution je već stigao (a bogme i završio) sa svojom desetom generacijom. Međutim, promene na samom automobilu nisu svaki put bile toliko drastične da su zaslužile novu brojnu oznaku. Japanci su to, nekada ni oni nisu sigurni šta rade.DSC_7253-3Prvih šest generacija ovog modela odlikovala je izuzetna agresivnost i trenutna prepoznatljivost na ulici. Međutim, sedma generacija donosi potpunu promenu imidža za Lancera. Zbog novih regulacija unutar FIA-e i homologacijskih propisa, Mitsubishi je morao da počne iz početka. Za razliku od IV-VI generacije, upotrebljena je nova osnova za model. Prvo što su svi primetili je da je agresivnost zamenjena diskutabilnom „lepotom“. No, to je odmah zaboravljeno onog trenutka kad su se prvi auto-novinari provozali i zaključili da je promena imidža donela i promenu na bolje po pitanju voznih karakteristika.DSC_7288Novi Evolution VII je dobio šper diferencijal (napred i pozadi), kao i aktvini centralni diferencijal koji je, u zavisnosti od izbora podloge na kojoj se automobil vozi, raspoređivao snagu između prednje i zadnje osovine. Snaga automobila je zvanično ostala ista kao i kod prethodne generacije, mada u praksi je to izgledalo potcenjeno od strane fabrike. DSC_7269Posle dve godine proizvodnje predstavljena je i osma generacija, koju vam predstavljamo danas. Promene koje je donela su bile više kozmetičke prirode i poneka sitna promene na šasiji. Praktično, generacije sedam, osam i devet su blago unapređivane kako bi i dalje bile konkurente. A verovatno su hteli da se spreme za X generaciju od koje se mnogo očekivalo. Konkretni model koji smo mi slikali nije pretrpeo neke značajne promene, a i što bi, kada sa, svojih, skoro 300ks služi odlično svakoga ko želi da zadovolji svoju potrebu za većom dozom adrenalina.tryptichDakle, ako vas neko pita za ovaj model koja je generacija, šansu su vam 33,333% da pogodite. Ali koga to briga, realno, to je Evolution i nikada ne možeš biti ravnodušan prema ovom modelu. Njegovo prisustvo se ne može ignorisati. Samo da ga ne ugase kako su najavili.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Kao klinac sam više gotivio Imprezu zbog karakterističnog zvuka i autentične grbe na haubi. A sad kako sam stariji ,to sve više volim Lancera.. Jedan ovakav EVO u mojoj garaži za vikend akcije bi bilo ispunjenje sna.

  • Moze li se nekako doci do nekog kon. od vlasnika Evo(ako neko zna ili ima) razlog ako je raspolozen za prodaju? Hvala.