Predstavljanja

Pikado – Dodge Dart 1968

dodge_dart_bud3.net_naslovna_10Broj mišićavih automobila nastalih u Americi tokom prošlog veka jednako je proporcionalan broju milja između starog i novog kontinenta. Prostije rečeno, ne zna im se broj. ’Ajde što su izbacili gomilu pojedinačnih modela, nego su ih menjali svake godine. Čak su i jači dileri određene marke imali tu mogućnost da sami sklope neku svoju kombinaciju ako su dovoljno jaki. U moru svih automobila, neki su se izdvojili i postali poznati širom sveta.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_18Sa druge strane, neki modeli su dobijali sporedne uloge u celoj toj muscle car pomami, ali su često znali da i sa pozicije autsajdera zasene zvezde. Jedan od tih skrivenih heroja ulice koji su na noćnim drag trkama širom gradova SAD-a prkosili favoritima je Dodge Dart.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_5Ovaj model nikada nije ni trebalo da bude rođen jer po nekoj hijerarhiji u okviru Chrysler korporacije nema mesta za njega. Međutim, nešto su se zeznuli (bilo je para za bacanje) i pustili su ga u proizvodnju. Postao je hit i sada ima svog modernog naslednika u Americi.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_27U vreme njegovog nastanka san svakog klinca sa benzinom u krvi u Americi bio je isti kao i većini klinaca sada. Da se pojavi na nekoj ilegalnoj trci u zabačenom delu grada sa svojim raspalim i neuglednim automobilom i da oduva najvećeg baju na trci između semafora. Dart je bio odličan za to. Skromnih dimezija za američke pojmove (tek ispod pet metara dužine) i ne preterano fancy spoljašnost su često krili silnu moć ispod haube.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_8U njega su fabrički ubacivali motore od čak 7200 kubika! Sve to u automobilu dužine audija A6 (i manje težine) na trinaesticama i gumom debelom kao šlauf Ivana Ivanovića. I posle se neko čudi zašto su ovakvi automobili popularni. Zaustavljali su, bre, planetu prilikom kretanja pod punim gasom! Uglavnom, ovaj naš Dart na slici nema takvog monstruma ispod haube. Ovaj primerak ima „samo“ 5900 kubika. Mukica. Više goriva iskašlje kroz auspuh nego što ja potrošim do Zagreba i nazad.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_29Ako vas je nekada zanimalo (a mrzelo vas je da potražite) šta znači reč Mopar u okviru Chrysler grupacije, ovo je prava prilika da i to objasnimo, pošto na motoru ovog automobila ponosno stoji natpis Mopar Magnum. Naime, Mopar je skraćenica za motor parts i predstavlja posebno odeljenje u okviru ovog američkog giganta koje se bavi proizvodnjom potrošnog materijala i specijalizovanih delova u okviru iste. Mopar je čak imao priliku da sam proizvede i izmeni neke modele. Zato se ljubitelji automobila iz Chrysler kuhinje (Dodge, Plymouth, Imperila, DeSoto…) zovu Mopar fans.

dodge_dart_bud3.net_naslovna_22dodge_dart_bud3.net_naslovna_25Nismo imali priliku da se provozamo u Dartu, ali smo zato uživali dok smo ga slikali. Ono što je najlepše kod ovakvih automobila je njihova jednostavnost. Sve je tu, ali nije prenatrpano. Možete opušteno da ispratite put svakog creva ili kabla ispod haube od početka do kraja. Enterijer je jednostavan, ništa fensi. A kad upalite auto i probudite karakondžulu, samo nabacite osmeh i gledate kao malo dete koje se prvi put susreće sa loptom koja skače…
 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *